Főoldal > DIÉTA > Köretekkel a sikeres súlycsökkentésért: superfood-ok a tányéron

Köretekkel a sikeres súlycsökkentésért: superfood-ok a tányéron

avokádóédesburgonyaegészséges étkezésegészséges táplálkozásétkezéskölesköretquinoasuperfood
0

Írta:

Főétkezések alkalmával sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a köretek fontosságáról, élettani hatásairól. Pedig egy kis odafigyeléssel finom, változatos, nem mellékesen pedig hihetetlenül egészséges fogásokat varázsolhatunk étkezőasztalunkra.

Édesburgonya

Sokak szíve fáj a hagyományos keményítőben gazdag krumpli után, ha diétába kezd. Bár ízvilága teljesen más, elkészítése módjaival, hasonló fűszerekkel ízesítve az édesburgonyával felidézhetjük kedvelt köretünket, csupán sokkal egészségesebb formában. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével, antioxidánssal, ráadásul daganatmegelőző hatással is rendelkezik.

Quinoa

A quinoa semleges íze miatt bármilyen hús, főétel mellé kiváló, hiszen ízlés szerint fűszerezhető. Kiváló köret rizs helyett, de akár levest, főételt és desszertet is készíthetünk belőle, de salátákat, főzelékeket is dúsíthatunk ezzel a gabonafélével. Vitamin és ásványi anyag tartalma mellett a quinoa is értékes fehérjeforrás, lúgosító hatása miatt pedig a méregtelenítő kúrák kiváló alapanyaga, ráadásul gluténmentes.

37509268 - collection of healthy seeds in silver spoons on dark background

Avokádó 

Az avokádó az egyik legcsodásabb zöldségféle, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható. Készíthetünk belőle avokádókrémet, salátákat, töltött ételeket, de pohárkrémet is. Az avokádó nemcsak kitűnő antioxidáns, így a rák és az öregedés egyik leghatékonyabb ellenszere, hanem jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra is. Tele van B-, C-, A-, E-vitaminnal, kalciummal, foszforral, káliummal, nátriummal és magnéziummal.

Köles

A köles a rizshez hasonlóan felhasználható gabona, amelynek rengeteg pozitív élettani hatása ismert. A nyári hőségben nem a legpraktikusabb eledel, hiszen belülről fűti a szervezetet. A kora tavaszi, szeles időszakban azonban kellemesen átmelegít. Magas rosttartalma miatt segít a belekben lerakódott salakanyag eltávolításában, így a böjti időszakban különösen ajánlott a fogyasztása. Lúgosító hatású, és fontos szerepet játszik a csontképzésben is. Vércukorszint-szabályozó, de rákmegelőző hatása is ismert.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X