Főoldal > DIÉTA > Egészség a kaptárból

Egészség a kaptárból

0

Írta:

Szeretem a mézet. Friss kalácsra kenve, zabpelyhes sütibe, tejes kávéba. A méz finom, és amilyen szerencsém van, egészséges. Mióta a pocakomban növekvő magzatom a táplálkozás terén még tudatosabbá tett, azt is kitanultam, melyik méz mire jó igazán. Ahány méz, annyi hatás Minden közhiedelemmel ellentétben, az ikrásodás nem annak a bizonyítéka, hogy  a mézet cukorral hamisították. Sőt: ez […]

Szeretem a mézet. Friss kalácsra kenve, zabpelyhes sütibe, tejes kávéba. A méz finom, és amilyen szerencsém van, egészséges. Mióta a pocakomban növekvő magzatom a táplálkozás terén még tudatosabbá tett, azt is kitanultam, melyik méz mire jó igazán.

Ahány méz, annyi hatás

  • Minden közhiedelemmel ellentétben, az ikrásodás nem annak a bizonyítéka, hogy  a mézet cukorral hamisították. Sőt: ez az igazi mézre jellemző leginkább.
    Tipp: Melegítsd meg kb.  40 fokra és újra a régi állagú lesz. Ne tedd tűzforró teába, mert  így elveszíti minden jótékony hatását.
    0005898_1.jpg ()
  • A virágméz – bár viszonylag olcsó - nagyon értékes, hiszen számtalan különböző gyógynövény és virág összetevői vannak benne. 
    Tipp: Próbáld ki a virágporral kevert különleges változatát is, amely erősíti a szervezetet, javítja a vérkeringést és az anyagcserét.
     
  • Az akácméz kiváló fertőtlenítő, megfázásos betegségeknél igazi gyógyszer, enyhíti a köhögést. 
    Tipp: Ha a méz  folyékonyabb változatát kedveled inkább, akkor az akácmézet válaszd,  mert sokáig megőrzi állagát.
     
  • A hársméz íze pikáns, enyhíti a lázas tüneteket.
    Tipp: Menstruáció idején ne hagyd ki az étrendedből, mert remek görcsoldó is.
     
  • A repceméz nem annyira elterjedt,  de annál értékesebb. Gyulladáscsökkentő és remek immunrendszererősítő. 
    Tipp: Próbáld ki gyomorpanaszok ellen, mert enyhíti a gyomorsav-túltengést.
      
  • Az aranysárga napraforgóméz gazdag kalciumban, ezért segíti a csontok egészségének megőrzését. 
    Tipp: Kanalazz belőle rendszeresen, ha intenzíven sportolsz, vagy a napi kalciumbevitel mennyisége nem éri el a 600-1500 mg-t. Ne feledd: felszívódásához és a csontokba való beépüléséhez D-vitamin is szükséges.
  • Készíts mézes bőrsimító pakolást:
    Tipp: Keverj össze 3-4 evőkanál mézet egy kis élesztővel és annyi tejjel, amennyit felvesz. A kencét hagyd fenn a bőrödön 10 percig, majd langyos vízzel öblítsd le.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X