Főoldal > DIÉTA > Fogyás húsbavágó módszerekkel

Fogyás húsbavágó módszerekkel

ballonfogyásgyomorgyűrű
0

Írta:

Csodaszer vagy csak eszköz? A fogyás műtéti lehetőségeiről szóló szakértői írások mindegyike hangsúlyozza: a sebészeti megoldásokhoz csak végső esetben érdemes fordulni, akkor, amikor a hagyományos diétás módszerek már végleg csődöt mondanak. Tehát extrém túlsúly esetén vagy olyan, gyors beavatkozást igénylő helyzetekben, amikor a tetemes súlyfelesleg a páciens életét veszélyezteti. Magyarországon jelenleg kétféle műtéti eljárást alkalmaznak […]

Csodaszer vagy csak eszköz?

A fogyás műtéti lehetőségeiről szóló szakértői írások mindegyike hangsúlyozza: a sebészeti megoldásokhoz csak végső esetben érdemes fordulni, akkor, amikor a hagyományos diétás módszerek már végleg csődöt mondanak. Tehát extrém túlsúly esetén vagy olyan, gyors beavatkozást igénylő helyzetekben, amikor a tetemes súlyfelesleg a páciens életét veszélyezteti. Magyarországon jelenleg kétféle műtéti eljárást alkalmaznak a kóros súlyfelesleg megszüntetésére: gyomorgyűrűt vagy ballont ültetnek be a beteg szervezetébe, ezáltal csökkentve a táplálék maximális mennyiségének a felvételét. Egyik módszer sem csodaszer, csupán eszköz, amely hozzásegítheti a kórosan elhízott embert a megfelelő életmód elsajátításához. Mi az eljárások lényege?

Gyomorgyűrű - a hossztútávú megoldás

0005098_1.jpg ()

Hogyan hat?
A gyomorgyűrű egy szilikonból készült karika, amelyet műtéti úton, négy apró vágás útján juttatnak a gyomor felső részéhez. Ez kívülről veszi körbe a gyomrot és nem engedi tágulni. Ezzel egy időben a szegycsont hasfali részébe a bőr alá beültetnek egy állítótartályt is, amellyel a gyűrű szélességét lehet szabályozni: tágítani avagy szűkíteni az egyéni tapasztalatok birtokában. Az így összeszűkített területen keresztül egyszerre nem lehet nagyobb mennyiségű táplálékot juttatni a szervezetbe, és az étkezés folyamata is jóval hosszabb ideig tart, mint korábban, hiszen a kevés ételt alaposan megrágva tudja befogadni a szervezet. Kellő önuralom kell hozzá, hiszen aki nem képes betartani e szabályt, komoly kellemetlenségei adódhatnak: például átmenetileg erős hányással reagál a test a túlzott mennyiségű táplálékbevitelre. Sőt, a mértéktelenség egyes esetekben súlyos egészségkárosodást is okozhat.
Szakemberek szerint, a módszer által hetente kb.1 kg az ideális és tartható súlyvesztés. A kívánt súly elérésekor a gyűrű könnyen meglazítható, ám kivenni nem szükséges, akár élethosszig is a testben maradhat, káros hatás nélkül. (Persze, ha valaki szeretné, a gyűrűt akár el is lehet távolíttatni a gyomorból.)
Ne feledd: 
A gyomorgyűrű-beültetés nem oldja meg egy csapásra a hosszú évek alatt rögzült, rossz táplálkozási szokások miatt kialakult problémákat. A műtétet követően komoly életmódváltásra is szükség van, ennek betartásához nyújt segítséget a beültetett szerkezet.
Kiknek javasolt?
A súlyosan elhízottaknak, vagyis akinek a testtömeg-indexe 40 vagy e fölötti értéket mutat, s legalább 5 éve fennáll a kóros túlsúly.
Mennyibe kerül?
A gyomorgyűrű felhelyezése kb. 400 000 – 450 000 Ft-ba kerül, a TB nem támogatja a beavatkozást.
Ellenjavallat:
A módszert nem javasolják a várandósság ideje alatt vagy 65 éves kor felett, azoknak, akiket öt éven belül valamilyen daganatos betegség ellen kezeltek, illetve  különböző mentális és fizikai betegségekben szenvedőknek.
Hátránya:
A fogyni kívánó páciens saját maga szabályozhatja a gyűrű tágasságát, így az eleve hibás önkontrollra van utalva a fogyás mértéke. Emiatt kétséges lehet az eredmény.

Tilos a gyomorgyűrű beültetésén átesett pácienseknek szénsavas üdítőitalokat fogyasztani, mert a nyelőcsőben oly mértékű nyomás-emelkedés léphet föl, amitől az akár szét is repedhet!

Ballonterápia – kontroll mellett

0005098_2.jpg ()

Hogyan hat?
Az eljárás lényege, hogy a páciens gyomrába szájon át, rövid altatás közben egy leeresztett ballont helyeznek, amelyet azután színezett fiziológiás sóoldattal töltenek fel. Ezután a ballon szabadon mozog a gyomorban, így akadályozva a túlzott táplálékfelvételt és az éhségérzet kialakulását. E szerkezet a gyomorgyűrűvel ellentétben nem lehet korlátlan ideig a szervezetben: maximum fél év után el kell távolíttatni, ami a beültetéshez hasonlóan viszonylag egyszerű eljárás. A terápia alatt rendszeres kontroll javasolt, minimum havonta egyszer fel kell keresni a kezelőorvost. Ritkán, de előfordul, hogy a ballonba pumpált sóoldat szivárogni kezd. Ilyenkor sincs ok aggodalomra: a színezett anyag – mely az egészségre teljesen ártalmatlan – a vizeletet kékre festve egyből jelzi a problémát a páciensnek.A ballon használata közben bármilyen étel vagy ital fogyasztható.
Ne feledd:
A siker érdekében, a ballon mellett is fontos az életmódváltás: a diétát és a testmozgást a napi rutin részévé kell tenni. Annál is inkább, hiszen a kezelés féléves időtartama után a helyes életmód az egyetlen útja annak, hogy a leadott kilók ne jöjjenek vissza.
Kiknek javasolt?
E módszert elsősorban azoknak ajánlják, akiknek maximum 30-35 kg. súlyfeleslegük van, azaz kb. 30-40-es a testtömeg-indexük. 
Mennyibe kerül?
A ballon ára a gyomorgyűrűéhez hasonlóan 360 000 – 400 000 Ft-ba kerül, ehhez járulnak még a műtét és a rendszeres orvosi ellenőrzés díjai. Azoknak, akiknek 40 fölötti a testtömeg-indexe finanszírozási támogatást kérhetnek a TB-től.
Ellenjavallat:
Az eljárás egyszerű és biztonságos,  kevés ellenjavallata van:  egyes gyomorban lévő elváltozások esetén nem lehet beültetni. A ballon semmiben nem akadályozza a pácienst a mindennapi teendőiben: sportolhat, akár még búvárkodhat is.
Hátránya:
Csak a nagyfokú önkontroll vezet az eredményre. Ha a ballon mellett sokat eszik valaki, a gyomor a benne lévő ballonnal együtt még tovább tágulhat. Az eredmény emiatt kétséges lehet, sőt a ballon eltávolítása után a helyzet romolhat is.

A leggyakoribb kérdések és válaszok:

Mitől függ az, hogy melyik módszert alkalmazzák a páciensnél?
– Függ a szükséges fogyás mértékétől: ha rövidebb idő is elég a kívánt testsúly eléréséhez, elég a ballon beültetése. A ballon felhelyezése kisebb terhelés a szervezet számára, mert endoszkóppal megoldható, nincs műtét és altatás. A gyomorgyűrűt akkor javasolt alkalmazni, ha a beteg fegyelmezettsége lehetővé teszi –  hiszen, a felhelyezése és viselése is veszélyesebb, mint a ballonnak -, de hosszabb ideig lehet benn a szervezetben.

Tud-e úgy táplálkozni a paciens, hogy megfelelő mennyiségű vitamin és rostmennyiséghez jusson a szervezete vagy mesterségesen kell azokat pótolni?
Mindkét módszerrel bejuttatható kellő rost és vitamin mennyiség a szervezetbe. Ilyenkor a  bevitt tápanyagot kell megfelelően kell összeállítani. Ehhez segítséget nyújthat egy dietetikus szakember.

Az éhségérzet is csökken, vagy csak a felvett ételmennyiség szabályozható?
Az éhségérzet, az első falatok után kb. 20 perccel kezd csökkenni. Ha nem tud rövid idő alatt sokat enni a páciens, akkor sem marad éhes. A ballon eleve teltségérzést okoz.  Ha a gyűrű mellett döntünk, akkor figyelni kell arra, hogy lassan táplálkozzunk.

Garantált-e a fogyás ezekkel a módszerekkel? Igaz-e, hogy tartós eredmény érhető el a kezelés befejezte után is?
– Mindkét módszerhez kellő akaraterő és a kitartás szükséges. A gyűrű – önfegyelem híján és a szigorú, műtét utáni szabályok be nem tartása mellett – halálos szövődményt is okozhat. Fontos, hogy a páciens megváltoztassa addigi életmódját: figyeljen az étkezésére, rendszeresen mozogjon. Ennek több előnye is van: ezek által fokozható a módszerek hatékonysága,  késleltetni lehet a  túlsúllyal járó váz-izomrendszeri, anyagcsere szövődmények kialakulását és csökkenthető a már meglévő szövődmények száma.

Kérdéseinkre dr. Schafer Eszter belgyógyász szakorvos válaszolt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X