A rostoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg. Oldékony rostok Ezek a rostok vizet szívnak magukba és megduzzadnak, kocsonyásodnak és így, megduzzadva haladnak végig az emésztőcsatornán. visszatartanak bizonyos tápanyagokat, és így ezek lassabban szívódnak fel csökken a cukorbetegség és a túlsúly a duzzadt rostok magukba szívják a koleszterint megszünteti a székrekedést segítenek a vastag- és végbélrák […]
A rostoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg.
Oldékony rostok
Ezek a rostok vizet szívnak magukba és megduzzadnak, kocsonyásodnak és így, megduzzadva haladnak végig az emésztőcsatornán.
- visszatartanak bizonyos tápanyagokat, és így ezek lassabban szívódnak fel
- csökken a cukorbetegség és a túlsúly
- a duzzadt rostok magukba szívják a koleszterint
- megszünteti a székrekedést
- segítenek a vastag- és végbélrák kialakulásának megelőzésében
Oldékony rostokat tartalmazó élelmiszerek:
- csonthéjasok
- borsó és bab
- puha gyümölcsök
Nem oldékony rostok
Ahogy elnevezésük is jelöli, nem oldódnak vízben, csak egyszerűen áthaladnak az emésztőcsatornán anélkül, hogy megerjednének. Ezen kívül fontos tulajdonságuk, hogy az élelmiszerekben lévő nem oldékony rostoknak nincs kalóriaértékük.
- növelik székletünk tömegét
- segítik a felgyülemlett salakanyagok távozását a szervezetünkből
- segítenek a vastag- és végbélrák kialakulásának megelőzésében
Nem oldékony rostokban gazdagok az alábbi élelmiszerek:
- kuszkusz
- teljes kiőrlésű termékek
- sárgarépa
- kígyóuborka
- korpa
Mennyi rost kell?
Egy átalgember számára a napi ajánlott rostbevitel 18-25 gr között változik. A legtöbben ennél jóval kevesebbet fogyasztunk belőle.
Mennyi az annyi?
Néhány élelmiszer rosttartalma
Élelmiszer |
Rosttartalom grammokban |
Borsó 3 evőkanál |
3,8 |
Korpa 4 evőkanál |
4 |
Aszalt sárgabarack 4 szem |
2 |
Spaghetti teljes kiőrlésű 3-4 evőkanál |
5 |
Zabkása 4 evőkanál |
1 |
Müzli 3 evőkanál |
2 |
Kenyér teljes kiőrlésű 2 szelet |
4 |
Cikkünk a Partvonal Kiadó gondozásában megjelent „Amivel etetnek” című könyv írása nyomán készült.
Szerző: Jill Fullerton-Smith
Kiadás éve: 2007
www.partvonal.hu