Főoldal > DIÉTA > Egészséges vagy halálos? – Kérdések és válaszok a koffeinről

Egészséges vagy halálos? – Kérdések és válaszok a koffeinről

0

Írta:

A kávéban, teában, egyes üdítőkben és a különféle energiaitalokban található közismert hatóanyag a koffein. Bár a koffein egészségkárosító hatásáról sok mindent lehetett már hallani, ezek az élénkítő italok egyre nélkülözhetetlenebbek pörgős mindennapjainkban. Cikkünkben néhány olyan kérdésre próbálunk meg választ találni, amelyek benned is felmerülhetnek, amikor reggelente a kávédat kortyolod. Napi hány kávé elfogyasztása egészséges? Egy […]

A kávéban, teában, egyes üdítőkben és a különféle energiaitalokban található közismert hatóanyag a koffein. Bár a koffein egészségkárosító hatásáról sok mindent lehetett már hallani, ezek az élénkítő italok egyre nélkülözhetetlenebbek pörgős mindennapjainkban.

Cikkünkben néhány olyan kérdésre próbálunk meg választ találni, amelyek benned is felmerülhetnek, amikor reggelente a kávédat kortyolod.

Napi hány kávé elfogyasztása egészséges?

0006441_1.jpg ()

Egy egészséges ember számára naponta maximum 300 milligramm koffein ajánlott. Egy csésze kávé körülbelül 100-120 milligramm koffeint tartalmaz, tehát napi három eszpresszó még egészségesnek tekinthető.  
Ha túl sok koffeint fogyasztasz, remegést, szédülést, szívritmuszavart, vagy  álmatlanságot tapasztalhatsz, extrém esetekben a túladagolás halálos is lehet – ehhez azonban legalább 10 gramm koffeinre van szükség.

Kiknek lehet hasznos a koffein?
Egy csésze kávé már öt perc után csökkenti a fáradtságérzetet, növeli a koncentrációképességet, így segítséget jelenthet például egy vizsgán vagy munkahelyi értekezletek során. A koffein növeli a sportolók állóképességét is, éppen ezért azonban doppingszernek minősül – a fontos versenyeken sportáganként eltérő módon, szigorúan szabályozzák a fogyasztását.  

Tulajdonképpen hogyan hat a koffein?
A koffein egyfajta alkaloid, mely az agykérget stimulálva fejti ki serkentő hatását, emellett gyorsítja a vérkeringést, növeli a vérnyomást és kitágítja az agyi ereket. A kávé vízhajtó hatásánál fogva tisztítja a vesét és a beleket, ám a pörkölése során keletkező anyagok izgathatják a gyomrot és az epét. Ha valamilyen emésztőszervi betegségben szenvedsz, kávé helyett inkább teát fogyassz! 

Igaz, hogy a túlzott kávéfogyasztástól szívinfarktust lehet kapni?
Nos, a koffeinfogyasztás és a szívinfarktus közötti összefüggést még nem bizonyították egyértelműen. Egyes kutatók szerint genetikai oka van, ha a túl sok kávé szívrohamot okoz, de ennek kockázatát inkább egyéb, a túlzott koffeinfogyasztással gyakran együttjáró tényezők (dohányzás, alkoholizmus, stresszes és mozgásszegény életmód ) is befolyásolhatják. Ha tehát eddig még nem volt panaszod a szívedre, és a vérnyomásod is rendben van, napi egy-két fekete semmiféle problémát nem okozhat.

Ártalmas-e a kávé a kismamáknak?
A kávézást általában nem javasolják sem a várandósság, sem a szoptatás időszakában – egy-két csészényi azonban megengedhető, különösen, ha a egyébként is alacsony a kismama vérnyomása. Gyakran előfordul azonban, hogy a várandós nők ez első hónapokban a kávénak már a szagától is rosszul lesznek – ez esetben inkább egy jó erős teával érdemes a napot kezdeni.

A kávétól vagy a teától leszek élénkebb?

0006441_2.jpg ()

A kávéban általában több koffein van, mint a teában, de hamarabb fölszívódik és gyorsabban hat – a gyors teljesítménynövekedést azonban rohamos csökkenés követi. A tea ezzel szemben lassabban, hosszú távon fejti ki hatását – nem beszélve arról, hogy még az érzékenyebb gyomrúaknak sem lesznek kellemetlen tüneteik tőle. 

Valóban rá lehet szokni a koffeinre?
A túl sok koffein tényleg okozhat függőséget, ám ez korántsem olyan súlyos, mint mondjuk a dohányzás esetében. Néhány hetes „kávémentes” kúrával a probléma könnyen orvosolható, bár elvonási tünetként fejfájás, levertség, depresszió jelentkezhet.

Fogyhatok-e, ha sok kávét iszom?
A kávét gyakran javasolják különféle fogyókúrákhoz, hiszen fokozza az anyagcserét, tisztítja a beleket és vízhajtó hatású. Egyes fogyasztószerek is taralmaznak koffeint, ugyanis serkenti a zsírok energiaként való felhasználását. A koffein javíthatja a diétázók teljesítőképességét és kedélyét is – de bármilyen szigorú fogyókúrába is fogtál, ne akard az étkezést kávéval helyettesíteni!

Igaz, hogy a sok koffein csontritkulást okozhat?
A koffein fokozza a kalcium kiürülését a szervezetből, így egyes kutatókban felmerült, hogy túlzott fogyazstása növelheti a csontritkulás kockázatát. Bár a menopauzán már átesett nőknek nem árt odafigyelniük minden kockázati tényezőre, egy egészséges felnőttnél a koffein kalciumcsökkentő hatása megfelelő táplálkozással (például sok tejjel és tejtermékkel) könnyen ellensúlyozható.

A kávén és a teán kívül még miben található koffein?
A kávén kívül körülbelül hatvanféle növény, többek között a tea, a kakaó, a kóladió, a guarana és a mate is tartalmaz koffeint. A mate Dél-Amerikában honos, a teacserjéhez hasonló növény, mely csak mostanában kezd nálunk is elterjedni. A guarana fő összetevője a guaranine a koffein növényi formája, melyet az élelmiszeriparban főként üdítőitalokban hasznosítnak.
Jó, ha tudod, hogy egy dobozos energiaitalban gyakran több koffeint van, mint egy erős eszpresszóban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X