Főoldal > DIÉTA > Hizlaló élethelyzetek

Hizlaló élethelyzetek

0

Írta:

Stresszes munkahely Az evés a leghatásosabb védekezés a stressz ellen. Ha sok negatív dolog ér minket, oda fordulunk, ahol korábban boldognak éreztük magunkat. Előtérbe kerül a gyermekkori énünk, amelyhez a teli pocak is az egyik legfontosabb jó érzésként kapcsolódik. A legtöbb munkahelyen állandó készenlétben kell állni, mindennapos a túlóra, folyamatos a stressz. Pihenésre csak az […]

Stresszes munkahely

Az evés a leghatásosabb védekezés a stressz ellen. Ha sok negatív dolog ér minket, oda fordulunk, ahol korábban boldognak éreztük magunkat. Előtérbe kerül a gyermekkori énünk, amelyhez a teli pocak is az egyik legfontosabb jó érzésként kapcsolódik.

A legtöbb munkahelyen állandó készenlétben kell állni, mindennapos a túlóra, folyamatos a stressz. Pihenésre csak az étkezések kínálnak alkalmat. Egy kis cukros cappuccino, egy szelet csoki, fél adag majonézes saláta – a sok kis plusz kalória, valamint a stressz együttes jelenléte néhány év alatt akár tíz kilós felesleget is előidézhet.

Így előzhető meg a hízás:
Az evés hosszú távon nem oldja meg a problémákat, az elemeink pedig a kiadós igénybevétel hatására lemerülnek. Éppen ezért mindenképpen érdemes stresszoldó módszert keresni. Sportoljunk, sétáljunk sokat a szabadban vagy jógázunk. A testmozgás megnyugtat, ráadásul elégeti a napközben feleslegesen bevitt kalóriákat.

Megoldás:
Figyeljük meg, hogy a munkahelyünkön milyen helyzetek előtt/után/közben nyúlunk ennivaló után. Nem lehet folyamatosan vészhelyzetben élni és aggódni! Akinek minden erőfeszítése ellenére sem sikerül megtalálnia az egyensúlyt a karrier és a magánélet között, annak itt az ideje állást, de legalábbis életmódot változtatni.

Párkapcsolati gondok

0006551_1.jpg ()

Ha a párunk folyamatosan kritizál, és állandó kontroll alatt tart minket, miközben minden nap elmondja, mennyire értéktelenek vagyunk a szemében, nem csoda, ha rettegünk a szakítástól, és azt gondoljuk, soha többé senkinek sem kellenénk. Az ilyen férfiaknál a magány is jobb, gondolja a tudatalatti, és igyekszik létrehozni a tökéletes szerelmi ellenszert, a zsírpárnát, amelynek célja, hogy elriassza a potenciális udvarlókat. Hiszen nincs ennél hatásosabb paraván, ha el akarjuk rejteni magunkat a sóvár férfitekintetek elől.

Így előzhető meg a hízás:
Legyünk résen, és ne dőljünk be annak, hogy egy kapcsolatban minden a mi hibánk. Az igazi szerelem felemel, nem pedig lenyom. Az embert nyomorító kapcsolatnál sokkal jobb az egyedüllét, ekkor lehetőséget kapunk ahhoz, hogy változtassunk magunkon, és megtaláljuk azt az embert, aki valóban hozzánk való.

Megoldás:
Amikor friss szerelmesek vagyunk, csak úgy olvadnak rólunk a kilók. De már az is pozitív energiákat szabadíthat fel, ha újra képessé válunk önmagunk szeretetére.

Betegség

Gyakran előfordul, hogy egy súlyos betegség után az addig vékony nők hirtelen elhíznak, még akkor is, ha ennek semmiféle szervi oka nincsen. Az ő esetükben a hízás egyfajta tudattalan vágy az egészségre. A rejtett cél pedig az, hogy ha esetleg újra megbetegednének, legyen miből leadniuk. Pedig ezzel sajnos nem tesznek jót a szervezetüknek, mégis úgy gondolják, hogy többé nem szeretnének egy betegség miatt lefogyni.

Így előzhető meg a hízás:
Ha betegek vagyunk, különösen fontos, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, és kerüljük az üres kalóriákat. Sokak számára a szeretet legfőbb kifejezési eszköze mások étellel való elhalmozása, ezért nem könnyű visszautasítani a felkínált ennivalót. De éppen az egészségünk miatt lényeges, hogy megválogassuk, mi kerül a tányérunkra. Kérjük meg az ismerősöket, hogy a lábadozás időszakában a zsíros ételek és a sütik helyett inkább egészséges salátákat, tartalmas szendvicseket és gyümölcsöket hozzanak.

Megoldás:
Ha már engedélyezi az orvos, kezdjünk el mozogni, ez segíthet visszanyerni régi alakunkat és az egészségünknek is nagyon jót tesz.

Magány

0006551_2.jpg ()

A legtöbb túlsúlyos nő komoly lelki gondokkal küszködik, és egyáltalán nem az a kacagó komika, akinek esetleg láttatja magát. Aki már kamaszkora óta küzd a fölös kilókkal, általában boldogtalan gyermek- és ifjúkorra tekinthet vissza, amikor folyamatosan bántották, megalázták a testalkata miatt. Éppen ezért felnőtt korára már kialakult az énképe, eszerint ő egy kövér nő, olyan testtel, amit nem szeret, és amiről úgy véli, hogy mások sem szeretik. Álmaiban karcsú és légies, de hiába a számtalan fogyókúra, hosszú távon nehezen ér el eredményeket. Ettől gyengének és erőtlennek érzi magát. A kör pedig bezárul. Aki nem szereti önmagát, másoktól sem fogadja el a szeretetet. Egyre több a 25-35 év közötti, egyedülálló túlsúlyos nő, akiknél a zsírpárna védekezőeszköz, amely megóvja őket attól, hogy egy párkapcsolatot felvállaljanak. A magányosan töltött esték egyetlen öröme pedig az evés marad. És még az ideológia is megvan a falatozáshoz, mondván, minek is lefogyni, hiszen úgysem kellünk senkinek.

Így előzhető meg a hízás:
Válasszunk magunknak olyan örömforrást, ami nem hizlal! Dolgozzunk tudatosan énképünk javításán, és a sok negatív gondolatot („Csúnya vagyok”, „Kövér vagyok” cseréljük ki bizakodó gondolatokkal: „Le fogok fogyni!”, „Visszanyerem a régi alakomat”. Már pusztán attól, hogy nem lesújtóan gondolkodunk magunkról, lényegesen javulni fog a kisugárzásunk.

Megoldás:
Nem árt terápiás módszereket segítségül hívni annak kiderítése érdekében, hogy miért félünk felvállalni a nőiességünket, és miért rejtőzünk zsírpárnák mögé. A változtatás időbe telik majd, ezért ne késlekedjünk belevágni.

Megállapodottság

Ha egy kicsit is hízásra hajlamosak vagyunk, és bekerülünk egy boldog párkapcsolatba, nem telik el sok idő, máris magunkra szedünk néhány kilót. Egyszerűen belefáradunk az állandó fogyókúrába, a lemondásokba, az erőfeszítésekbe, biztonságban érezzük magunkat, nincs miért tovább szenvedni. Nagy örömmel vetjük bele magunkat a finomabbnál finomabb ételek elkészítésébe, hogy így kényeztessük a párunkat. Közös reggeli, közös vacsora, bőséges hétvégi ebédek. Aztán szép lassan minden elromlik, mert a boldog gömbölyű nőből kövér, frusztrált asszonyság lesz, aki mindenért a párját hibáztatja. Hiszen vele kezdődött az ő elhízása is.

Így előzhető meg a hízás:
Senki sem lehet jobb helyzetben azoknál a nőknél, akik háztartást vezetnek, netán egy egész család étkezését felügyelik, hiszen rajtuk múlik, mi kerül a tányérra. Ha könnyű és egészséges harapnivalók, azzal mindenki jobban jár, és a bűntudattal sem kell állandóan hadakozni.

Megoldás:
Általában a kövér nők belefogynak a bánatba, ha a férjük elhagyja őket egy karcsúbb vetélytársért. De vajon érdemes ezt megvárni? Okosabb lenne már hamarabb lépni, és közös családi fogyókúrába kezdeni, akár egy családterápiával egybekötve, ahol mindenki kiadhatja magából a feszültségét, mielőtt robbanna.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X