Gesztenyekrém-leves Hozzávalók: 800 gr szelídgesztenye 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt 2 evőkanál vaj 1 dl tejszín 2 evőkanál barnacukor 3-4 db szegfűszeg Elkészítés: A gesztenyéket éles késsel bevagdossuk, sütőben megsütjük (vagy főzzük), megtisztítjuk és krumplinyomóval áttörjük vagy finomra daráljuk. Kevergetés közben vajon pároljuk pár percet, hozzáadjuk a lisztet, majd vízzel felöntjük, fűszerezzük. A tejszínt elhabarjuk […]
Gesztenyekrém-leves
Hozzávalók:
- 800 gr szelídgesztenye
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál vaj
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál barnacukor
- 3-4 db szegfűszeg
Elkészítés:
A gesztenyéket éles késsel bevagdossuk, sütőben megsütjük (vagy főzzük), megtisztítjuk és krumplinyomóval áttörjük vagy finomra daráljuk. Kevergetés közben vajon pároljuk pár percet, hozzáadjuk a lisztet, majd vízzel felöntjük, fűszerezzük.
A tejszínt elhabarjuk a tojássárgájával és a tűzről lehúzott leves egy kis részét folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk, majd a lét hasonló módon a leveshez adjuk. Nem forraljuk újra, melegen tálaljuk.
$beszur$
Tejleves
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 120 gr barna rizs
- 1-2 evőkanál méz
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A tejleves fehér rizzsel ma is sok családban kedvelt étel egyszerűsége és finom íze miatt. Elkészítéséhez az előző este kiválogatott és beáztatott barna rizsről leöntjük a maradék vizet, majd a tejbe tesszük, és puhára főzzük, hozzáadjuk a mézet, s melegen vagy lehűtve tálaljuk.
Az eredeti, gyakran nem igazán édes, sőt sós receptektől eltérően mézen túl vaníliarúd, fahéj, rum belefőzésével is ízesíthetjük a levest, tovább közelítve azt mai ízlésünkhöz.
$beszur$
Szegfűszeges aszaltszilva-leves
- 300 gr aszalt szilva
- 2 evőkanál méz
- 2-4 szem szegfűszeg
- 1 liter víz
- 1 rúd fahéj
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket korábban gyakran fogyasztották levesként is. A fahéjat és a szegfűszeget teatojásba tesszük. Az aszalt szilvát a fűszerekkel teli teatojással vízben felforraljuk, levesszük a tűzről, amikor kicsit lehűlt mézzel édesítjük.
A recept jobban megfelel mai ízlésünknek, ha kevés vízben forraljuk fe la szilvát, majd tejjel kikevert 2 evőkanál vaníliás vagy puncsos pudingport teszünk a leveshez, és hozzáadunk még kb. fél liter tejet, így forraljuk fel újra.
Cikkünk Tihanyi András dietetikus szakértőnk nemrég megjelent Wellness étrend című könyve nyomán készült. A könyvben hasznos tippeket olvashatsz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról!
Részletek a könyvről:
Szerző: Tihanyi András
Kiadó: White Golden Book Kft., 2007. 1506 Bp., 116. Pf. 133.