Főoldal > DIÉTA > Sztármamák ünnepi előkészületben

Sztármamák ünnepi előkészületben

családdiétasztárokvacsora
0

Írta:

Karácsonykor nincs diétázás! – Koós Réka és Rozi (4 éves) Réka kifejezetten szeret főzőcskézni, és új ízeket kipróbálni. Karácsonykor is örömmel alkotja meg az ünnepi menüt, sőt, arról is mindig gondoskodik, hogy Rozi lánya ne csak az ételek ízében, hanem azok látványában is örömét lelje. „Amióta anya lettem, sokkal jobban figyelek az egészséges táplálkozásra, de […]

Karácsonykor nincs diétázás! – Koós Réka és Rozi (4 éves)

Réka kifejezetten szeret főzőcskézni, és új ízeket kipróbálni. Karácsonykor is örömmel alkotja meg az ünnepi menüt, sőt, arról is mindig gondoskodik, hogy Rozi lánya ne csak az ételek ízében, hanem azok látványában is örömét lelje.

„Amióta anya lettem, sokkal jobban figyelek az egészséges táplálkozásra, de azért nem viszem túlzásba. Vásárlásnál mindig a mesterséges adalékanyagoktól mentes termékeket választom, olívaolajjal főzök és a kenyeret is magam sütöm. Ennek legfőbb előnye, hogy mivel én teszem bele a hozzávalókat, tudom, miből készül, arról nem is beszélve, hogy sokkal tovább friss marad, mint a bolti változatok. Gyakran kerülnek az asztalunkra saláták és zöldséges ételek, a család karácsonyi kedvencét is spenótból főzöm. A hagyományos karácsonyi fogások nélkül nem tudom elképzelni az ünnepet, a klasszikus halételek, a pulyka, meg a bejgli elkészítését azonban ráhagyom a nagymamákra, és én inkább új ízekkel bővítem az ünnepi ételsort. A testsúlyomból már nem csinálok nagy ügyet: szülés után volt egy időszak, amikor nagyon zavart a rajtam lévő kis felesleg. Komoly fogyókúrába kezdtem, rengeteget sportoltam, meg is lett az eredménye, mert eltűntek a pluszkilók, ám ennek már majdnem három éve, és azóta valamicske visszajött belőle. De ez most nem érdekel, boldog vagyok, kiegyensúlyozott és megbékéltem magammal. Túl vagyok az állandó megfelelési kényszeren és a drasztikus fogyókúrákon. Persze odafigyelek arra, hogy ne hízzam el, de nem akarom keserves diétákkal sanyargatni magam. Főleg nem karácsonykor!”

Rozi és az ezüst muffin

„A kislányom nagyon szereti a hasát, pici kora óta jó étvágya van, és ha játékos díszeket talál egy-egy ételen, azzal teljesen el lehet bűvölni. Karácsonykor – egészségtudatosság ide vagy oda – picivel több süti is belefér. Roziban is felfedezhető a nyalánkságok iránti különös vonzalom: imádja a csillogó süticsodákat, és ő is lelkesen részt vesz a dekorálásukban. Már tradíció nálunk, hogy karácsonykor egyszerű, karácsonyi fűszerkeverékkel készült muffint sütök, és ezüst cukorkákat rászórva öltöztetem ünnepi köntösbe.”

Réka receptje: Spenóttal és halfilével töltött tésztabatyu
„Ezt az egyszerű receptet a barátnőmtől tanultam. A készen vett levelestésztát megtöltöm spenóttal – a spenótot előzőleg fokhagymával és egy kis tejszínnel összefőzöm –, majd felszeletelt halfilét (bármilyen szálkamentes hal megteszi) és mozzarella sajtot helyezek rá. Ezután kis batyukat hajtogatok a tésztából, a forró sütőbe teszem, és pár perc alatt készre sütöm. Zöldségkörettel vagy tartármártással tálalom. Rozi kedvéért úgy szoktam átalakítani, hogy a maradék tésztából halacskákat formázok, és ezeket rakom a spenótos batyu tetejére, így nemcsak mutatósabbak lesznek a falatok, de ő is nagyobb kedvvel fogyasztja őket.”

Finomságok a mesevilágban – Xantus Barbara, Panna (10 éves) és Balázs (4 éves)Barbaráéknál a gyerekekről szól a karácsonyi készülődés.
„A párommal kettesben túlságosan szolid lenne az ünnep: csendesen megvacsoráznánk, feltennénk valami karácsonyi zenét és ennyi. A gyerekekkel élettel telibben és hangulatosabban telnek már az advent napjai is, nemhogy a karácsony, hiszen ilyenkor segítenek a készülődésben, díszeket vagdosnak, lakást dekorálnak, sőt Panna lányom már a konyhában is tüsténkedik. Huszonharmadikán éjszaka sosem alszom, hiszen azon fáradozom lelkesen, hogy mire másnap reggel a gyerekeim felébrednek, csodaszép feldíszített fenyőfa fogadja őket, és úgy érezzék magukat, mintha egy mesevilágba csöppentek volna. Ezt a hatást megpróbálom fokozni azokkal a finomságokkal is, amelyek aznap este az asztalra kerülnek. Szerencsére édesanyám sokat segít abban, hogy az ünnepi sütés-főzés zökkenőmentesre sikeredjen, és minden időben elkészüljön. Mivel szenteste évek óta szűk családi körben gyűlünk össze, kialakult egy hagyományos menü: az ünnepi halászlé után sonkával és sajttal töltött göngyölt pulykát eszünk. A desszert pedig egy sajátos karácsonyi torta, ami elsősorban a gyerekek kedvéért vált az ünnepi fogások részévé.”

Találó üzenetek

„Egy sváb faluban élünk, és itt tradíció, hogy karácsonykor olyan tortát sütnek, amit kidíszítenek télapókkal, rénszarvasokkal, fenyőfákkal, és apró cetlikre felírt jókívánságokat sütnek beléjük. Ezek lehetnek kedvenc idézetek, intelmek vagy jó tanácsok. A tortát szenteste szeljük fel, és természetesen mindenkinek más-más cetli jut, ami érdekes módon mindig passzol az illetőhöz. A karácsonyi torta családi kedvenccé vált az évek során, hiszen nemcsak az ízét szeretjük, hanem mindig nagy izgalommal várjuk, hogy kinek milyen intelem jut.”

Barbara receptje: Díszes torta
„Egy edényben forró gőz fölött összeolvasztok 15 dkg étcsokit és 4 dkg vajat. Közben három tojásfehérjét különválasztok a sárgájától, majd a sárgáját habosra keverem 10 dkg cukorral, ebbe óvatosan beleszitálok 15 dkg lisztet, ízlés szerint teszek bele fahéjat, egy csomag sütőport, és végül a tésztához öntöm a felolvasztott csokit is. A tojásfehérjét habbá verem, majd ezt is belekeverem a tésztába. Ezt egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntöm, beleszórom a papírcetliket, és megsütöm. Ha elkészült, a tetejét megszórom kakaóporral, vagy bevonom csokoládémasszával. A díszítésbe bevonom a gyerekeket is: általában narancshéjból vagy marcipánból fabrikált rénszarvasok, csillagok és télapók ékeskednek a tortánkon, de mindenkinek a fantáziájára és a kézügyességére van bízva, hogy mit rak a tetejére.”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X