Miért jók a csírák? magas a rosttartalmuk, megmozgatják az egész bélrendszert gazdagok vitaminokban, pl: A-, C-, D-, E-, K-vitaminok sok ásványi anyagot tartalmaznak pl: kalcium, foszfor, magnézium, vas, kálium és mangán könnyen emészthető formában találhatók meg bennük a létfontosságú fehérjék Milyen fajtákat vásárolhatsz? búza, lucerna, brokkoli, zsázsa, retek, hagyma, mungóbab, vöröskáposzta, görögszéna, lencse lehet már […]
Miért jók a csírák?
- magas a rosttartalmuk, megmozgatják az egész bélrendszert
- gazdagok vitaminokban, pl: A-, C-, D-, E-, K-vitaminok
- sok ásványi anyagot tartalmaznak pl: kalcium, foszfor, magnézium, vas, kálium és mangán
- könnyen emészthető formában találhatók meg bennük a létfontosságú fehérjék
Milyen fajtákat vásárolhatsz?
- búza, lucerna, brokkoli, zsázsa, retek, hagyma, mungóbab, vöröskáposzta, görögszéna, lencse
- lehet már vásárolni olyan csírákat is, amelyek készen kaphatók az üzletekben
Hogyan csíráztass?
1. vásárolj csíráztatásra alkalmas magokat (pl: bio-, gyógynövény- és fitoboltokban)
2. csíráztatás előtt alaposan mosd meg a magokat
3. szórj egy evőkanál magot a tálba, tehetsz alá papírtörlőt is
4. naponta kétszer öntözd meg
5. tedd olyan helyre, ahol elegendő fényt kap, a hőmérséklet kb. 20 fok legyen
6. néhány nap múlva már szüretelhetsz is
Hogyan használd fel a csírákat?
- salátákba, krémekbe keverve
- margarinnal, vajjal, körözöttel megkent kenyérre szórva
- müzlikhez keverve
- frissen, pl: köreteket, leveseket megszórva
- egy étkezéshez 1-2 evőkanálnyi mennyiség/fő ajánlott
Az alábbi 3 napos programmal fontos lépést tehetsz fittséged javításáért és egészséged megőrzéséért!
Első nap:
Reggeli: író, káposztás pogácsa
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dl író
1 db készen kapható káposztás pogácsa
Elkészítés:
Az írót pohárba töltve, a pogácsa mellé fogyasztjuk.
Tízórai: szőlő
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
15 dkg szőlő
Elkészítés:
A megmosott szőlőszemeket frissen fogyasztjuk.
Ebéd: Sonkás borsótál vöröskáposzta csírával
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 mokkáskanál olaj
15 dkg füstölt, főtt sonka
15 dkg főtt, lecsepegtetett zöldborsó
10 dkg főtt, lecsepegtetett csicseriborsó
0, 5 dl 10%-s tejszín
1 evőkanál vöröskáposzta-csíra
só
Elkészítés:
Pici forró olajon serpenyőben átpirítjuk a kockára vágott füstölt, főtt sonkát és hozzákeverjük a zöldborsót és csicseriborsót. Együtt pároljuk őket 2 percig, és besűrítjük 0,5 dl 10%-os zsírtartalmú tejszínnel. Fűszerezzük sóval. Melegen, a vöröskáposzta-csírával megszórva fogyasztjuk.
Uzsonna: Diákcsemege
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1-1 dkg kesudió, mogyoró, mazsola, aszalt meggy
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és elropogtatjuk.
Vacsora: sült fürjtojás, retekcsírás burgonya
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 mokkáskanál olaj
5 db fürjtojás
25 dkg burgonya
1 evőkanál retekcsíra
őrölt fehér bors
só
Elkészítés:
A 20 dkg kockázott burgonyát enyhés sós vízben kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Amíg fő a burgonya, addig pici olajon a fürjtojásokat készre sütjük. A főtt burgonyát megszórjuk a retekcsírával és tükörtojással fogyasztjuk. Forrón, a tányéron ízlésesen elrendezve tálaljuk.
Második nap:
Az étrend valamennyi receptje 1 napra és 1 személyre szól!
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 kg kockázott cékla
0,5 kg friss szójacsíra (kb. 2 doboz)
5 evőkanál darált mogyoró
3 evőkanál almaecet
1 evőkanál méz
15 db korpás Abonett
Elkészítés:
A felkockázott céklát és a darabolt szójacsírát egy salátástálban összekeverjük. Az almaecetből, mézből, darált mogyoróból öntetet készítünk annyi vízből, amennyi ízlés szerint szükséges hozzá.
Elosztjuk öt egyenlő adagra: reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára fogyasztjuk.
Harmadik nap:
Reggeli: Téli gyümölcsös turmix, rozspehellyel
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dl 2,8%-os tej
5 dkg alma
5 dkg körte
2 dkg rozspehely
2 dkg méz
ízlés szerint mézes sütemény fűszerkeverék vagy őrölt fahéj
Elkészítés:
Egy mixerrel habosra turmixoljuk a hozzávalókat. Frissen fogyasztjuk.
Tízórai: mandarin
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
20 dkg mandarin
Elkészítés:
A mandarincikkeket frissen fogyasztjuk.
Ebéd: Babos csírás pulykás leves
Hozzávalók: (1 főre számított tisztított mennyiség)
10 dkg kockázott pulykamell
1 mokkáskanál olaj
só, őrölt bors
felaprított petrezselyem- és zellerzöld
50 gr sárgarépa
50 gr petrezselyemgyökér
50 gr konzerv vagy előfőzött fehérbab
50 gr konzerv vagy előfőzött tarkabab
50 gr előfőzött vörösbab
1 evőkanál szójababcsíra
Elkészítés:
A kockázott csirkemellet csöppnyi olajon fehéredésig „sütjük”. Utána felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, őrölt borssal, felaprított petrezselyem- és zellerzölddel ízesítjük. Amikor félpuhára főtt, hozzáadunk 4 dl vizet, belekeverjük a vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a fehér-, tarka- és vörösbabot.15 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk az aprózott szójababcsírával és jó melegen fogyasztjuk.
Uzsonna: Sajtos zöldséges dió falatok
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg friss sárgarépa karikára vágva
2 dkg felezett dió
5 dkg trappista light sajt kockára vágva
Elkészítés:
A sárgarépa karikára rátesszük a sajt kockát, utána a dió feleket, és fogpiszkálóval összetűzzük. Frissen fogyasztjuk.
Vacsora: Kukoricás lencse-csírás borjúragu
Hozzávalók: (1 főre számított, tisztított mennyiség)
10 dkg borjúcomb
1 evőkanál kockázott bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
babérlevél, só
25 dkg morzsolt kukoricaszem
10 db bébi kukorica
2 evőkanál lencsecsíra
Elkészítés:
A szalonna kisütött zsírján (a szalonna is maradjon az ételben) átpirítjuk az apróra kockázott marhacombot. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és ízlés szerint a sót, babérlevelet. Adjunk hozzá 2 dl vizet, és kevés vízzel locsolgatva készre pároljuk. Ha már majdnem megpuhult, akkor belekeverjük a morzsolt kukoricaszemet és a 10 db felkarikázott bébi kukoricát. Készre pároljuk. Jól átkeverjük és még melegen, a lencsecsírával megszórva fogyasztjuk.
A kúra akkor hatásos igazán, ha a kúra alatt minden nap két liter vizet is elfogyasztasz!