Főoldal > DIÉTA > 5 szuper trükk, hogy több rostot egyél

5 szuper trükk, hogy több rostot egyél

egészséges táplálkozásrostbevitelrostok
0

Írta:

Laktat, izmot épít, gyorsítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert – többek között ezért (is) érdemes sok rostot fogyasztani. Mutatunk pár trükköt, hogyan csempéssz be még többet az étrendedbe!

Egy friss német kutatás kimutatta, hogy a napi ajánlott 30 grammos rostfogyasztást csak az emberek 40%-a tartja be, holott orvosilag is bizonyított, hogy ennek a tápanyagnak a segítségével sikeresebben megelőzhető lenne a rák, az anyagcsere -, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának többsége.

Segítségünkkel most te is tehetsz azért, hogy még egészségesebb legyen az étrended: nincs más dolgod, mint betartani ezt a pár apró praktikát, és a lehető legjobb formádban várni a tavaszt!

1. Válts teljes kiőrlésű termékekre

A teljes kiőrlésű, azaz barna lisztből készült tésztafélék sokkal több tápanyaggal és ásványi anyaggal vannak tele, mint a fehér lisztből készült termékek – ráadásul magas rosttartalmuknak köszönhetően hamarabb jól is laksz tőlük!

Well&Fit tipp: Ha a süteményeidet is teljes kiőrlésű lisztből készíted, az édességekről sem kell lemondanod: a mi kedvencünk ez a rostban gazdag tojás-és tejmentes piskóta, melyet a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatnak!

2. Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt

Nemcsak a teljes kiőrlésű liszt, hanem a zöldségek és a növények teljes tárháza (mint például a fejes saláta, a spárga, a cékla, a mángold, a brokkoli, a bab, a szilva, a narancs, a körte és az alma) is gazdag ebben a tápanyagban, ami még egy ok arra, hogy többet fogyassz belőlük!

40061949 - ingredients for salad with salmon, cherry tomatoes and lettuce on a wooden chopping board on rustic white background, selective focus

3. Növeld a vízfogyasztásodat

A rost felszívódásához az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, különben nem hasznosul a benne lévő tápanyag. Mi azt ajánljuk, hogy napi 2 pohár vízzel növeld meg az eddigi vízfogyasztásodat – különösen akkor, ha dehidratáló hatású kávét vagy alkoholt is rendszeresen iszol.

4. Nézz szét a szupermarketek polcain

Meg fogsz lepődni, hogy mennyi olyan egészséges összetevőt tartalmazó élelmiszert találsz a boltok polcain, melyekről eddig tudomásod sem volt! Az útifűmaghéj, a lenmag, a korpa, a köles, a chia mag, a mogyoró, valamint a dió például kevés ember étrendjében szerepel, pedig igencsak sikeresek tudnak lenni, ha a rostfogyasztás növelése a cél.

5. Szedj étrendkiegészítőket!

Bár a rost természetes formában (azaz ételből fogyasztva) a legegészségesebb, a mesterséges formában való fogyasztása sem elhanyagolható – különösen akkor, ha a szervezeted rosthiányban szenved! Keresd az útifüvet (psyllium), az ördögnyelvet (glucomannan) és a béta-glükánokat tartalmazó étrend kiegészítőket a gyógynövényboltokban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X