Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél gyakrabban padlizsánt

Ezért egyél gyakrabban padlizsánt

padlizsánvitaminokzöldségek
0

Írta:

Ez az ízletes, lila zöldség nagyon egészséges – elmondjuk, miért fogyaszd rendszeresen!

A padlizsán valószínűleg nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig számos módon hat jótékonyan az egészségünkre. Segítünk, hogy jobban megismerd, és kedvet kapj a minél gyakoribb fogyasztásához.

Miért egészséges?

Egy csésze, felkockázott padlizsán mindössze 20 kalóriát tartalmaz, de közben tele van értékes tápanyagokkal: a lila színét adó antocianinok remek antioxidánsok, így segítik a gyulladások csökkentését, sőt, az elhízás ellen is védenek. A nasunin nevű tápanyag felveszi a harcot a szabadgyökökkel, és védi a sejteket. Különösen az agysejtek számára hasznosak, hiszen ezeket is védik a korai öregedéstől, így segítenek megelőzni az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór.

A padlizsán az immunitást is támogatja a benne található antivirális, antibakteriális klorogénsavnak köszönhetően, és egy csészényi ebből a zöldségből fedezi a napi mangánszükségletünk 10%-át. A zöldség tartalmaz még folsavat, káliumot, B-vitaminokat, valamint C- és K-vitamint is. Egy kisebb padlizsán mindössze 5 gramm szénhidrátot tartalmaz, jótékonyan hat a bélrendszer egészségére, sőt, a vércukorszint és az inzulinszint szabályozását is segíti.

Hogy készítsd el?

Ha a padlizsánt használod a főzésnél, a héjával együtt készítsd az ételt. Köretként fogyaszthatod felkockázva, sóval és borssal lepirítva olíva olajon, vagy karikákra vágva, más zöldségekkel együtt grillezve. Ha hosszúkásan félbe vágod, és kikaparod a magokat, akkor remek töltött padlizsáncsónakot készíthetsz, a kedvenc hozzávalóiddal.

Vékony szeltekre vágva ínycsiklandó tésztamentes lasagne készülhet belőle, míg hagymával, paprikával, cukkinivel és paradicsommal együtt megcsinálhatód belőle a híres francia lecsót, a ratatouille-t.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X