Főoldal > DIÉTA > Ezért érdemes minél több padlizsánt enni

Ezért érdemes minél több padlizsánt enni

antioxidánsdiétaegészségemésztésfogyáspadlizsánrostzöldség
0

Írta:

A padlizsán nem csak finom és sokoldalúan felhasználható zöldségféle, de szuper hatással van egészségünkre is. Szezonja szerencsére egész ősszel kitart, de érdemes már most sokat fogyasztanod belőle.

Antioxidánsokban gazdag

Már a növény lila színe árulkodó lehet, hiszen minél élénkebb színű egy zöldség vagy gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok nem csak az egészségre, de a külsőre is pozitív hatással vannak. Védik a szervezetet a káros gyökök ellen, amik komoly megbetegedéseket okozhatnak, de az antioxidánsoknak az öregedési folyamatok lassítását is köszönhetjük.

Immunrendszer-erősítő

A padlizsán rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk szervezetünk védekezőképességének növeléséhez. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, rostok megvédik az immunrendszert. Aki beépíti étrendjébe a padlizsánt, jóval kevesebb megbetegedéssel számolhat.

Gyulladáscsökkentő

A padlizsánfogyasztást gyulladáscsökkentő hatása miatt is szokták ajánlani, főleg azoknak, akik szervezetében valamilyen gócpont alakult ki. Mindegy, hogy a gyulladás milyen jellegű és melyik szervet érinti, természetesen az orvos utasításit betartva, de kiegészítő kezelés gyanánt egyél ilyenkor sokat belőle, hogy minél hamarabb meggyógyulhass.

43956938 - eggplant.

Vírus- és baktériumellenes hatású

Igaz, hogy a nyár nem a fertőzések időszaka, azért ilyenkor is megtámadhatnak különböző vírusok, baktériumok. Leginkább strandfertőzésektől kell ilyenkor tartani, de a padlizsán rendszeres fogyasztásával még ezeket is megelőzhetjük. Ennek a csodás lila zöldségnek ugyanis vírus- és baktériumellenes hatása is ismert, ezért ne felejtsd el az asztalra tenni később, a hűvösebb hónapokban sem.

Rákmegelőző hatású

A padlizsán, ahogy a lila növények mindegyike, egy antocianin nevű festékanyagnak köszönheti a színét. Ezek olyan komoly betegségek megelőzésében nyújtanak hatékony védelmet, mint a rák. A rendszeres szűrést és az egészséges életmódot természetesen lehetetlen kiváltani csak azzal, hogy padlizsánt fogyasztasz, de tény, hogy sokat teszel egészségedért, ha gyakran felhasználod az ételeidhez.

Serkenti az emésztést

A padlizsán gazdag élelmi rostokban, ami hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, ezáltal serkenti az emésztést. Elbúcsúzhat a székrekedéstől az, aki sokat fogyaszt belőle. Ez a külsődre is pozitívan hat, hiszen ha megszabadulsz a felesleges salakanyagoktól, a mérleg is kevesebbet fog alattad mutatni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X