Banán, a tápláló ásványianyag-bombaMivel könnyen emészthető, könnyen szívódik fel: a szervezet számára tehát fogyasztása egyáltalán nem megterhelő. Jelentős a benne található kálium, kalcium, magnézium és foszfor mennyisége, vitaminok közül pedig a folsav, a karotin, B1-, B2-, biotin, C-vitamin mennyisége említésre méltó. A banán szénhidráttartalma támogatja a megfelelő az agyműködést. A károsodott gyomor falat az alaposan […]
Banán, a tápláló ásványianyag-bomba
Mivel könnyen emészthető, könnyen szívódik fel: a szervezet számára tehát fogyasztása egyáltalán nem megterhelő. Jelentős a benne található kálium, kalcium, magnézium és foszfor mennyisége, vitaminok közül pedig a folsav, a karotin, B1-, B2-, biotin, C-vitamin mennyisége említésre méltó. A banán szénhidráttartalma támogatja a megfelelő az agyműködést. A károsodott gyomor falat az alaposan megrágott, péppé tört banán vékony védőréteggel vonhatja be. Nemcsak nyersen, frissen, hanem sütve is elkészíthetjük. Termőhelyén pálinkát, sört készíthetnek belőle, illetve szárítva lisztszerű őrleményként is használják. Mostanában már nálunk is megvásárolható szárított formában (rosszabb esetben a burgonyához hasonlóan, olajban kisütve), banán chipsként.
Valóban hizlal?
A friss gyümölcsök közül az egyik legmagasabb energiatartalmú épp a banán. Nála csak az avokádónak magasabb a kalóriatartalma. Rosttartalma megegyezik a narancséval, cseresznyéével, citroméval, mangóéval és a szilváéval. Átlagos energiatartalma 105-150 kcal / 100g között változhat érettségtől függően. Ha fogyókúrázol, heti 1-2 alkalommal 5 dkg banánt más gyümölccsel, gabonapehellyel, tejjel felöltve nyugodt szívvel elfogyaszthatsz, és uzsonnára is megehetsz 10-15 dekát a gyümölcsből!
Honnan érkezik? Lehet mérgező?
A déli gyümölcsök közül a banán az egyik legsokoldalúbb, legrégebb óta termesztett növény. Az úgynevezett „banán köztársaságokban” – Guatemalában, Hondurasban – termelik, innen pedig hajókon, majd érlelő kamionokban szállítják az európai országokba. Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt, érlelő gázzal, zárt térben érlelik tovább. Mivel az érlelő gáz egy változó kemikália, a permetszerhez hasonlóan van egybizonyos bomlási ideje, amit, ha nem várunk meg, mérgező is lehet!
Hogyan fogyaszd?
- semmiképp se éretlen zöldet válassz a zöldségesnél, mert az érési folyamat már nem megfelelően fog befejeződni
- világossárga héjú banán vásárlása esetén 1-2 napot hagyd szobahőmérsékleten, hogy elérje valódi érettségi fokát
- ha már kissé barna pöttyösen vásárolod meg, akkor a legérettebb, 1-2 napon belül fogyaszd is el
- az érlelő anyagot, mellyel szállítás során kezelik, fogyasztás előtt alaposan le kell mosni róla
Kinek ajánlott a 3 napos kúra?
- legyengült állapotú, műtét utáni betegeknek és időseknek a tápláló energiatartalma, könnyű emészthetősége, felszívódása miatt
- gyerekeknek, akik „nem szeretik” a gyümölcsöket
- várandósoknak, szoptatós anyukáknak
- tömeg- és élsportolóknak, nemcsak szénhidrát-, hanem ásványianyag-pótlás miatt
- akiknek káliumban gazdag étrendre van szükségük – pl. vízhajtó gyógyszert szedőknek
Kinek nem ajánlott?
- aki allergiás rá
- akinek betegségből kifolyólag csökkentenie kell a káliumbevitelét
Gyakorlati tudnivalók a 3 napos banánkúrához:
A kúra akkor igazán hatásos, ha minden nap elfogyasztasz 2 liter vizet az előírt étrend mellé! Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségekre vonatkoznak.
ELSŐ NAP
Reggeli: Fahéjas banános író, 1 db kornspitz (magos kifli)
Hozzávalók:
- 5 dkg banán
- 2 dl író
- 1 db kornspitz (kisebb magos kifli)
- ízlés szerint őrölt fahéj
Elkészítés:
Az írót turmixold habosra habosra a banánnal, ízlés szerint szórd meg fahéjjal. A magos kiflivel fogyaszd!
Tízórai: 2 dl banános Kubu
Ebéd: Sárgarépás tojás, pirított banánnal
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 15 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 2 x1 teáskanál olaj
- 20 dkg hasábra vágott banán
- ízlés szerint só
- 1-2 evőkanál 10%-s tejszín
Elkészítés:
A 2 db habosra vert, enyhén sózott tojáshoz add hozzá a sárgarépát. Alaposan átkeverve kevés forró olajon serpenyőben süsd őket össze. Egy másik serpenyőben először forrósítsd meg az olajat, majd a hasábokra vágott banánt kissé pirítsd át rajta. Együtt, még melegen fogyasztjuk.
Uzsonna: Narancsos banán
Hozzávalók:
- 10 dkg banán kockázva
- 1 evőkanál narancsdzsem
Elkészítés:
A kockázott banánt keverd át a narancsdzsemmel. Frissen fogyaszd!
Vacsora: Banános zellerszár-saláta sajtos virslivel
Hozzávalók:
- 3 db sajtos füstli
- 10 dkg banán vékonyra karikázva
- 20 dkg friss zellerszár vékonyra karikázva
- 1 evőkanál friss lime lé
- 2 szelet sokmagos kenyér
- ízlés szerint frissen őrölt rózsabors
Elkészítés:
Egy tálba tedd a karikázott banánt, zellerszárat, és locsold meg a lime levével, ízlés szerint szórd meg borssal. A sajtos füstlit közben melegítsd fel. A salátát a füstlivel és a kenyérrel, frissen fogyaszd!
MÁSODIK NAP
Hozzávalók 1 főre 1 napra:
- 1 kiló tisztított banán felkarikázva
- 0,5 kg alma durvára reszelve
- 0,5 kg grapefruit hús, apró kockákra vágva
- 12 szelet korpás Abonett
- ízlés szerint frissen facsart limelé
Elkészítés:
Egy tálba tedd a darabolt gyümölcsöket, ízlés szerinti friss lime levével locsold meg – így készítsd a gyümölcssalátát. A salátát 6 adagra oszd el, és a nap során 1,5-2 óránként edd meg az adagokat, minden adaghoz egyél 2 szelet abonettet is4
HARMADIK NAP
Reggeli: Barnarizs lepény banánnal
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 2 evőkanál főtt barnarizs
- 5 dkg banán villával összetörve
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
A habosra kevert tojáshoz add hozzá a főtt barnarizst, az összetört banánt és ízlés szerinti mennyiségű sót. A forró vajon, a serpenyőbe terítsd el a masszát, mindkét oldalát süsd piros–ropogósra sütjük. Hidegen vagy melegen egyaránt ízletes.
Tízórai: Almás banánpüré
Hozzávalók:
- 10 dkg alma
- 5 dkg banán
Elkészítés:
Az almát reszeld finomra, a banánt törd össze, majd keverd el őket és frissen fogyaszd a pürét!
Ebéd: Csirkekrém-leves, köményes csirkemell filé, sült banán
Hozzávalók:
- 1 csomag csirke krémleves
- 20 dkg héjában főtt burgonya szeletelve
- 15 dkg csirkemell filé
- 20 dkg édeskömény gumó szeletelve
- 10 dkg banán karikára szeletelve
- 2×1 teáskanál olaj
- ízlés szerint só, bors és kapor
Elkészítés:
A készen kapható csirkekrém-levest előírásszerűen készítsd, de nem 2 dl, hanem 3 dl vízzel.
A szeletelt édes köményt enyhén megsózva 10 percig hagyd állni. A csirkemell filét sózd és borsozd. Kevés forró olajon mindkét oldalát 3-3 percig süsd, majd add hozzá a szeletelt, enyhén sózott édesköményt, és kb. 10 percig párold őket készre. Közben egy másik serpenyőben hevíts olajat, és a forró olajon a banánszeletek mindkét oldalát pirítsd át. A köményes csirke mellé tálalva frissen fogyaszd! Jó étvágyat!
Uzsonna: 2 db csokis banán ív (desszertként kapható, habosított banános alap, csokival mártva)
Vacsora: Csőben sült banán
Hozzávalók:
- 20 dkg banán
- 1 dl natúr joghurt
- 1 db tojás
- 5 dkg reszelt light sajt
- 1 evőkanál zabkorpa, szárazon, enyhén megpirítva
- 1 teáskanál margarin
- ízlés szerint só és zeller zöldje
Elkészítés:
A banánokat karikázd fel és rakd margarinnal kikent tűzálló tálba. Adj hozzá 1 dl natúr joghurthoz, 1 db habosra kevert tojást és a pirított zabkorpát. Kissé sózd, és add hozzá a finomra vágott zellerzöldet. Szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd készre! Hidegen és melegen is finom!