Főoldal > DIÉTA > Helyes táplálkozással a vastag- és végbélrák ellen

Helyes táplálkozással a vastag- és végbélrák ellen

diétafogyókúrarák
0

Írta:

Megrémítenek a tévéből, rádióból hallott számok? Hogy évente körülbelül ötezren halnak meg vastag- és végbélrákban Magyarországon? Sajnos az elkeserítő halálozási statisztikák ellenére sokan még mindig nem járnak el vizsgálatokra, és nem figyelnek oda életmódjukra, étrendjükre. Te ne tartozz közéjük, hanem már most kezdj el harcolni a betegség ellen! Mindössze három szabályt kell betartanod! Ha valamilyen […]

Megrémítenek a tévéből, rádióból hallott számok? Hogy évente körülbelül ötezren halnak meg vastag- és végbélrákban Magyarországon? Sajnos az elkeserítő halálozási statisztikák ellenére sokan még mindig nem járnak el vizsgálatokra, és nem figyelnek oda életmódjukra, étrendjükre. Te ne tartozz közéjük, hanem már most kezdj el harcolni a betegség ellen! Mindössze három szabályt kell betartanod!

  • Ha valamilyen aggasztó tünetet fedezel fel magadon – például székelési szokásaid megváltozása, véres széklet, állandó hasmenés vagy szorulás -, azonnal menj orvoshoz. Tavaly a betegek nyolcvan százaléka megmenthető lett volna, ha időben fordulnak szakemberhez!
  • Ezen kívül mindenképpen mozognod kell: sokat és rendszeresen!
  • Végül pedig oda kell figyelned az étkezésedre! Ez az a daganattípus, amelynek kialakulásában óriási szerepe van a táplálkozási szokásoknak. Sajnos a zsírban gazdag, de rostban szegény magyar konyha kedvez a betegségnek.

Tippjeinkből megtudhatod, melyek azok a gyümölcsök, zöldségek és egyéb hozzávalók, amelyekkel sikeresen csökkentheted a vastag- és végbéldaganat kialakulásának esélyét.

Zöld tea
Isteni az íze és még rákmegelőző hatású is! A kutatók szerint, ha naponta legalább egy csészényi zöld teát megiszol, máris megfelezed a béldaganatok kialakulásának esélyét. Ez a hatás egy EGKG nevű polifenolnak köszönhető, amely leköti a sejteket károsító szabad gyököket, és megakadályozza a hibás sejtek szaporodását, így annak is érdemes minél többet fogyasztania ebből az italból, akinél már felfedezték a betegséget. Ázsiai kutatások szerint a zöld tea nemcsak a vastag- és végbélrák, hanem a hasnyálmirigyet érintő daganatok ellen is hatásos.

Tippünk:
Ha nem szeretsz teázni, akkor már módon is bejuttathatod szervezetedbe a megfelelő mennyiséget. Ma már sok helyen lehet kapni zöld teát kapszula vagy tabletta formájában.

Teljes kiőrlésű gabonafélék
Ha megteheted, lehetőleg mindig a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut válaszd a boltban! Hogy miért? Mert a bélrák kialakulásának egyik oka a rostszegény életmód! Mivel ezekben a termékekben benne hagyják a csírát és a korpát is, ezért rendkívül sok rostot, illetve más védő hatású vitamint, ásványi anyagot és növényi tápanyagot is bejuttatsz a szervezetedbe. Ha a magvas kenyérféléket szereted, akkor is jól döntesz, mert a tésztába kevert olajos magvak egy része is tumorgátló hatással rendelkezik!

Tippünk:
Most már nemcsak pékárut lehet kapni teljes kiőrlésű gabonafélékből, hanem száraztésztákat is. Ha szereted a spagettit, makarónit, akkor válassz ilyet! A hántolt rizs helyett is érdemes a barna rizst leemelned a polcról, ugyanis ez majdnem tízszer annyi élelmi rostot tartalmaz, mint a hagyományos változat.

0010539_1.jpg ()

Brokkoli, káposzta, retek
Ezek talán a leghatásosabb rákmegelőző zöldségek, így a vastag- és végbélrák ellen is védenek. A brokkoliban, a káposztafélékben és a retekben nagyon sok C- és E-vitamin van, amelyek megkötik a rákkeltő szabadgyököket, a meglévő rákos sejteket pedig elpusztíthatják. Speciálisan a béldaganat ellen is jók, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak egy indol nevű anyagot, amely megóvja a belet az elváltozásoktól.

Tippünk:
Bár csábító a lehetőség, hogy káposztás kockával vagy töltött káposztával intézzük el a rákmegelőzést, sajnos ezek a zöldségek pozitív hatásaikat leginkább nyersen fejtik ki. Így amikor csak teheted, nyugodtan rágcsálj el egy-két káposztalevelet vagy – ami finomabb – a torzsát! A retekkel ilyen szempontból nem lesz gondod: pakold tele vele a tízóraira szánt szendvicsedet!

Sárgarépa, cékla, szeder
Tudtad, hogy a fejlődő országokban jóval ritkább a vastag- és végbélrákos megbetegedés, mint a fejlettekben? Ennek az az oka, hogy míg Amerika és Európa lakossága finomított, előre megfőzött, félkész élelmiszereken él, addig a fejlődő országokban az emberek sokkal több nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak, és jóval kevesebb húst, mint mi. Ha egészségesebben akarsz táplálkozni, és sárgarépával, céklával vagy szederrel kezdesz, akkor igazán jól döntöttél, ugyanis a sárga és piros húsú növények a kutatók szerint nagy mennyiségben tartalmaznak béta-karotint, C-vitamint és bioflavonoidokat, amelyek rákellenes antioxidánsok, így erősítik az immunrendszert és harcolnak a daganatos sejtek ellen!

Tippünk:
Nemcsak ezzel a három finomsággal védekezhetsz a kór ellen! Ugyanilyen jó hatása van a tökféléknek, a málnának, az áfonyának, a feketeribizlinek, a szilvának, a cseresznyének és a meggynek is – de elsősorban nyersen!

Hal, csirke és növényi olaj
A vastag- és végbél egészségének egyik legfőbb ellensége a túl sok állati zsiradék. Ezt már kutatások is alátámasztják: azokban az országokban, ahol több állati zsírt használnak a főzéshez, sütéshez, ott több a vastagbélrákos megbetegedés is. Ezért használj növényi olajokat, például olívaolajat! És ha már a serpenyőbe való megvan, akkor okosabban válogass a húsok közül is! Mivel a túlzott húsfogyasztás megváltoztatja a bélben található természetes baktériumflóra összetételét, ezért egészségesebb, ha ritkábban kerül az asztalodra hús, és jobb, ha az is csirke vagy hal!

Tippünk:
Bármennyire is hangulatos a grillezés, inkább ne így készítsd el a családi ebédet, ugyanis a sütés során a húsok felszínén rákkeltő anyagok keletkeznek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X