Főoldal > DIÉTA > 3 ételtípus a csontritkulás megelőzésére – a dietetikus ajánlásával

3 ételtípus a csontritkulás megelőzésére – a dietetikus ajánlásával

csontritkulásdiétaétel
0

Írta: and

Ezt megelőzendő, törekedj a megfelelő kalciumbevitelre és kerüld a kalciumürítést fokozó fehérjedús étrendet, mint amilyen például az Atkins-étrend vagy a kalciumfelszívódást gátló ételek fogyasztását, mint oxálsavban gazdag spenót, mángold, a foszforban gazdag kávé, fekete tea, kóla és a kalcium beépülését akadályozó anyagokban dús növényi korpák, rostkészítmények fogyasztását. A tejben lévő kalcium az emberi szervezetben akár […]

Ezt megelőzendő, törekedj a megfelelő kalciumbevitelre és kerüld a kalciumürítést fokozó fehérjedús étrendet, mint amilyen például az Atkins-étrend vagy a kalciumfelszívódást gátló ételek fogyasztását, mint oxálsavban gazdag spenót, mángold, a foszforban gazdag kávé, fekete tea, kóla és a kalcium beépülését akadályozó anyagokban dús növényi korpák, rostkészítmények fogyasztását.

A tejben lévő kalcium az emberi szervezetben akár 23-28%-ban is felszívódhat ezért érdemes a tejtermékekből kellő mennyiséget fogyasztani.
Ezeken kívül jelentős, jól felszívódó kalciumot tartalmaznak a zöldség félék, hüvelyesek, és a halak is!

Kalciumigény egy főre egy napra számolva:
Csecsemők: 360-800 mg
Serdülők: 1000 mg
60 éves korig: 800 mg
60 év felett: 1000 mg
Kismamák: 1200 mg
Figyelem! 1 csésze kávé elfogyasztása 100 mg-al növeli a napi kalcium szükségletet!!!

0012706_1.jpg ()

1. csoport, melynek tagjai a kalciumon kívül gazdagok fehérjében, A-, D-, B-vitaminban is. Ezekből 60 éves korig naponta, a vegyes-egészséges táplálkozás részeként, legalább 0,5 l tej-natúr joghurt/kefir vagy 5 dkg eidami sajt elfogyasztása javasolt.

  • Tej
  • Tejtermékek
  • Sajt
  • Túró
  • Kefir
  • Joghurt

2. csoport, melynek tagjai K-, C-vitaminban gazdagok, karotinokat, folsavat, káliumot, kalcium, magnéziumot, cinket, élelmi rostokat tartalmaznak a kalciumon kívül

  • Zöldségfélék
  • Hüvelyesek

3. csoport, melynek tagjai a kalciumon kívül fehérjét, A-,D-, B-vitaminokat, magnéziumot, vasat, cinket tartalmaznak.

  • Halak: busa, szardínia
  • Rákfélék

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X