100 gramm salátának átlagosan 17 kalória az energiatartalma, 2 gramm szénhidráttal, 0,3 grammnyi zsírral, 1,4 gramm fehérjével rendelkezik. Relatíve jelentős a kálium, magnézium, folsav, ß-karotin, C-, B2-vitamintartalma is. Fontos a benne lévő antioxidáns, klorofill mennyisége is, amely a káros szabadgyökök ellen fellépve, csökkentheti a tumorok kialakulásának lehetőségét. A kesernyés endívia és cikória saláta keserűségét adó […]
100 gramm salátának átlagosan 17 kalória az energiatartalma, 2 gramm szénhidráttal, 0,3 grammnyi zsírral, 1,4 gramm fehérjével rendelkezik. Relatíve jelentős a kálium, magnézium, folsav, ß-karotin, C-, B2-vitamintartalma is. Fontos a benne lévő antioxidáns, klorofill mennyisége is, amely a káros szabadgyökök ellen fellépve, csökkentheti a tumorok kialakulásának lehetőségét. A kesernyés endívia és cikória saláta keserűségét adó hatóanyagai az epeműködést támogatják!
Vásárlás, tisztítás, felhasználás:
Frisset vásárolj, ne legyenek sárgás foltok, rothadt levelek rajta. Figyelj arra is, hogy ne legyenek rajta, benne levéltetvek, lárvák, bogarak, mert ezek nem azt bizonyítják, hogy biotermékről van szó, hanem azt, hogy nem megfelelően tárolták a zöldséget. Ha nem azonnal készíted el, akkor újságpapírba csavarva 1-2 napig eláll, a hűtő zöldséges rekeszén
A külső leveleket mindenképpen dobd el, a vastag ereket vágd ki:
A leveleket ne áztasd, hanem gyorsan öblítsd le, és vagy salátacentrifugával csapasd le róla a vizet (környezetkímélőbb!) vagy papírtörlővel itasd fel!
Mivel a salátafélék nitráttartalma időnként sokszorosa lehet az elfogadottnak, ezért a salátafélék (fejes) külső leveleit ne sajnáld eldobni, illetve a vastag ereket vágjuk ki belőlük (pl.: római saláta, cikória nyél)
Kinek ajánlott?
- Testsúlycsökkentőknek
- alacsony szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegeknek is
- változatosságot igénylőknek
- sportolóknak
- az egészséges étrend híveinek
- epebetegeknek, ezeket biztosan, puffadás nélkül meg tudják emészteni
Ha nem szabadföldi termesztésű, akkor gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott a salátafogyasztás.
Az alábbi 3 napos programmal széles körben kipróbálhatod az eddig még nem kóstolt salátákat, ezzel egyidejűleg jelentős mennyiségű folsavval és antioxidánsokkal segítheted a szervezetünket. Gyakorlati tudnivalók: A kúra során napi 2 liter vízfogyasztása javasolt. Receptjeink egy főre számított, tisztított mennyiségekre vonatkoznak.
ELSŐ NAP
Reggeli: Krinolinos tölgyfaleveles saláta
Hozzávalók:
- 10 dkg karikára vágott krinolin (tányérra tesszük, 1 percig mikrózzuk)
- 2 szál újhagyma felkarikázva
- 20 dkg római saláta falatnyi darabokra tépkedve
- 10 dkg tölgyfalevél salátA
- Ízlés szerint: alma ecet, só, vágott petrezselyem
- 1 mokkáskanál barna cukor
- 1 dl víz
- 1 szelet tökmagos pirítós
Elkészítés:
A hozzávalókat tedd tálba és keverd át. 1 dl vízben ízlés szerinti mennyiségű almaecetet keverj el, sózd, barna cukororral finomítsd, vágott petrezselyemmel fűszerezd, és ezt az öntetet locsold a salátára, majd jól keverd össze.
Tízórai: 20 dkg málna
Ebéd: Rukolás árpagyöngy, mozzarellával
Hozzávalók:
- 15 dkg rukola
- 6 dkg nyers árpagyöngy
- só, őrölt szerecsendió
- 5 dkg light mozzarella sajt
Elkészítés:
Kétszeres mennyiségű, sóval, őrölt szerecsendióval beízesített forró vízben főzd készre az árpagyöngyöt. Még melegen keverd át a friss rukolával. Tálaláskor mozzarella szeletkékkel kínáld.
Uzsonna: 2 gombóc vizes citromfagylalt
Vacsora: Szívsalátás lazacsaláta, Abonettel
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt lazacfilé
- 2 db szív saláta
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál reszelt ecetes /készen kapható üveges termékből/ torma
- 1 mokkáskanál barna cukor
- őrölt bors, só
- 2 db kukoricás abonett
Elkészítés:
Először az öntetet készítsd el. 1 dl vízben keverd el a balzsamecetet, reszelt ecetes tormát, barnacukrot, ízlés szerint őrölt borsot és sót, majd keverd simára. Utána a füstölt lazacot vágd csíkokra és keverd össze falatnyi darabokra összetépkedett salátával, majd az öntettel meglocsolva, abonettel fogyaszd.
MÁSODIK NAP
Saláta főzelék
Hozzávalók:
- 1, 5 kg fejes saláta levél
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl 3%-s főzőkrém
- 6 evőkanál reszelt trappista light sajt
- ízlés szerinti mennyiségű só, fokhagyma, vöröshagymakrém
Elkészítés:
A salátát alapos mosás, lecsepegtetés után vágd metéltre vagy tépkedd falatnyi darabokra. Forró vajon fonnyaszd meg és éppen ellepő vízben, ízlés szerinti mennyiségű sóval, összenyomott fokhagymával, kevés vöröshagymakrémmel főzd készre kb. 15 perc alatt. Ha kész, habard be a 10%-os zsírtartalmú tejszínben elkevert liszttel, majd forrald ki.
Oszd el 6 adagra, és 1,5-2 óránként 1 adagnyit egyél meg belőle, 1-1 evőkanál reszelt sajttal megszórva!
HARMADIK NAP
Reggeli: Galambbegy salátával készült habart tojás, sajtos kiflivel
Hozzávalók:
- 10 dkg galambbegy saláta
- 1 mokkáskanál olaj
- 2 egész tojás
- só
- fél sajtos kifli
Elkészítés:
A forró olajon hirtelen keverd át a habosra vert tojásokat, és rögtön keverd hozzá a friss salátát is. Fél perc alatt süsd készre, és fél sajtos kiflivel tálald!
Tízórai: 10 + 10 dkg piros és fekete ribizli
Ebéd: Radicchiós burgonyasaláta
Hozzávalók:
- 1 fej lila radicchió saláta
- 15 dkg főtt, újburgonya
- 3 dkg füstölt sajt. durvára reszelve
- só
- őrölt fehérbors
- 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
- fél citrom leve
Elkészítés:
A főtt burgonyát kockázd fel, a salátát tépkedd falatnyi darabokra, és ezeket az alapanyagokat egy tálban keverd össze. Picit sózd meg, kissé borsozd, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel szórd meg és citromlével jócskán locsold. 10 perc összeérés után fogyaszthatod is, tálaláskor a durvára reszelt füstölt sajttal szórd meg!
Uzsonna: 4 kocka vaníliás nápolyi
Vacsora: Csípős friss saláta, sajtos kifli
Hozzávalók:
- fél fej lollo rosso saláta
- 10 dkg paradicsom
- 10 dkg retek
- fél fej jégsaláta
- 1 db vékonyan erős – hegyes paprikával /persze ha nem szereted a csípőset, helyettesítheted 1 db édes paprikával!/
- 1, 5 dl sovány, natúr joghurt
- ízlés szerin: őrölt fehérbors
- kevés só
Elkészítés:
Először az öntetet készítsd el. A joghurtba keverj egy csipetnyi őrölt fehérborsot, ízlés szerint sót. Egy tálban keverd össze a falatnyi darabokra tépkedett salátákat, szeletelt retket és paradicsomot, ízesítsd 1 db vékonyan felkarikázott erős-hegyes paprikával /ha nem szereted a csípőset, helyettesítheted 1 db édes paprikával!/.
Fogyasztás előtt a tálban lévő alapanyagot alaposan keverd el az öntettel. A salátát a fél sajtoskiflivel fogyaszd!
Hazánkban is egyre terjed a salátamánia. A frissen, készen kapható saláták alapja a legtöbb esetben valamilyen leveles saláta, amely a sötét bordó színtől, az áttetsző zöldön át igen választékos színekben pompázhat. Szerencsére a nyár biztosítja számunkra a szabadföldön termelt fajtákat. Számos változata számít leveles salátának, így felsorolásunk korántsem teljes. Ezek a legismertebbek:
Fejes saláta ez talán a legismertebb, előszeretettel használjuk például a tojásos nokedli mellé, ecettel, cukorral ízesítve
Jégsaláta, mely édeskés
Szívsaláta, ami leginkább üde és ropogós
Római saláta – fodros levelekkel
Lollo rosso bordó színű levelekkel
Endívia kesernyés ízzel
Radicchio bordó színnel, pikáns ízzel
Galambbegy saláta enyhe ízzel
Rukola enyhén borsos, csípős ízű