Főoldal > EGÉSZSÉG > Az igazi antioxidáns-bomba: szeder

Az igazi antioxidáns-bomba: szeder

antioxidánsszeder
0

Írta:

A szeder tápanyagtartalma gazdag, antioxidánsokban és vitaminokban bővelkedik, emellett számos jótékony hatással bír az egészségünkre. Érdemes nyersen és különböző ételekben fogyasztani.

A szeder egészséges választás a gyümölcsök között, hiszen tápanyagtartalma rendkívül hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és rosttartalma jóval nagyobb. A C-vitamin-tartalma egy kicsit alacsonyabb, ám gazdag antioxidáns flavonoidokban, így segít a sejtek oxidáció miatti károsodásának megakadályozásában.

Már i.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is jótékony hatásait emlegették. Kalciumban, káliumban, vasban, mangánban és foszforban gazdag, emellett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentve a cukorbetegség kockázatát, és hatékonyan veszik fel a harcot a vírusok ellen. Ezen kívül, fáradékonyság ellen is javasolt alkalmazni.

A málnától eltérően ízének, aromájának és színanyagának összetétele a legnagyobb eltérés, amely megkönnyíti a szüretelést is. Az értékes tápanyagokat tartalmazó gyümölcshúst nem ajánlott süteményekbe „pazarolni”, napjainkban inkább nyersen, turmixként, mártásként vagy lekvárként érdemes fogyasztani. Az ízének köszönhetően joghurtok ízesítésére is kiválóan alkalmas.

A szeder levelét sem érdemes eldobni; teát készíthetünk belőle hasmenés ellen, gyulladáscsökkentő öblögetésre pedig szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére használható. Fontos megemlíteni, hogy csak az érett szedret érdemes leszedni, mivel ez a gyümölcs nem utóérik.

Receptek:

Egészséges szederturmix: 30 dkg szeder, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál gyümölcscukor, 5 dl rizstej, 1 mokkáskanál citromlé, 1 mokkáskanál vanília. A hozzávalókat turmixgépben 1-2 perc alatt összemixeljük.

Szederjoghurt házilag: 1/2 l natúr joghurt, 15 dkg friss szeder, 1-2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál zabpehely, fahéj ízlés szerint. A hozzávalókat egy kézimixer segítségével krémes állagúra turmixoljuk, majd fogyasztás előtt hűtjük.


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.