Ugyan a nevében az őszt idézi, az őszibarack bizony klasszikusan nyári gyümölcs. A fajta tulajdonságától függően kora nyártól őszig teremhet, és – megfelelő hőmérsékleten tárolva -akár 3-4 hétnél is tovább eltartható, fogyasztható. A húsa fehér, sárga, rózsaszín színekben váltakozhat. Íze minden esetben dominánsan édes. Állaga, keménysége az érettségi foktól függ, minél érettebb, annál puhább, édesebb […]
Ugyan a nevében az őszt idézi, az őszibarack bizony klasszikusan nyári gyümölcs. A fajta tulajdonságától függően kora nyártól őszig teremhet, és – megfelelő hőmérsékleten tárolva -akár 3-4 hétnél is tovább eltartható, fogyasztható. A húsa fehér, sárga, rózsaszín színekben váltakozhat. Íze minden esetben dominánsan édes. Állaga, keménysége az érettségi foktól függ, minél érettebb, annál puhább, édesebb ízű. Héja alapján lehet „bolyhos”, de sima héjú (nektarin) is kapható. Ha az adott fajta kettévágásakor a mag egyben kiemelhető, akkor magvaváló fajtáról van szó. Mára már kifejlesztettek olyan fajtákat is, amely akár egy napsütötte erkélyen is termést hoznak!
Vásárlás, tisztítás:
- Annyi féle kapható már hazánkban, hogy akkor jársz a legjobban, ha mindegyiket megkóstolod! Vásárolj azonnal fogyasztható, éretett, puhábbat és vegyél mellé kissé keményebbeket is, hogy legyen jó pár napig belőle. Magyar termelőktől, friss, ép és száraz gyümölcsöket kérj.
- Lehetőleg csak a fogyasztás előtt mosd meg, csepegtesd le, töröld meg. Ha magvaváló, akkor könnyű dolgod lesz, hiszen ebben az esetben nem szükséges a mag körül körbevágni. Ha szeretnéd, a héját is lehúzhatod.
Kinek ajánlott?
- Testsúlycsökkentőknek
- alacsony szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegeknek is
- változatosságot igénylőknek
- szív-, érrendszeri betegeknek, vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
- magas koleszterint esetén, az étrend színesítésére
- székrekedéssel küzdőknek
- szervezetüket tehermentesítőknek
- sportolóknak
Kinek nem ajánlott:
- annak, aki allergiás rá – bár az őszibarack-allergia igen ritka szerencsére
- annak sem ajánljuk, aki felpuffad tőle vagy gázosodik – kompótnak, befőttnek elkészítve kis mennyiségben már nem szokott problémát okozni
Tudtad?
– Az őszibarackot érdemes kimagozni és 10-20 másodpercig erősen citromos vízbe áztatni, mielőtt lefagyasztanád.
– A gyümölcs félig fagyottan, őszibarack szorbetnek is felhasználható: a gyümölcsöt ez esetben merülő mixerrel, pici méz hozzáadásával édesítsd és már kész is a hűsítő, frissítő jeges kása.
– A nektarin szintén őszibarack, csak a külső bolyhos réteg hiányzik, kopasz baracknak is nevezik
– A kozmetikában is felhasználják, főként hidratáló, arcfrissítő hatása miatt.
– Készíthetsz belőle ún. csatnit is, ami egy jellegzetes indiai mártás (ld. 1 recept a 3 napos programban)
Gyakorlati tudnivalók a 3 napos kúrához:
Az alábbi 3 napos programmal egy lé-, és rostdús, változatos ízű, zamatú, húsú gyümölccsel gazdagíthatjuk étrendünket. A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az étrend mellé minden nap elfogyasztasz 2 liter vizet is. Receptjeink 1 főre szólnak és tisztított mennyiségekre vonatkoznak.
ELSŐ NAP
Reggeli: Őszibarack turmix, pászkával
Hozzávalók:
- 3 dkg pászka
- 10 dkg magozott, összevágott barack
- 2 dl író
Elkészítés:
Az őszibarackot turmixold össze az íróval. A pászkával, frissen fogyaszd!
Tízórai: Mentás baracklé
Hozzávalók:
- 3 dl light őszibaracklé
- 1 teáskanál apróra vágott mentalevél
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverd össze és frissen fogyaszd!
Ebéd: Párolt hal, őszibarack csatnival
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér húsú halfilé (tonhal, tőkehal, afrikai harcsa)
- 1 teáskanál olaj
- 20 dkg magozott, összevágott barack
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál vaj
- 1 teáskanál mazsola
- ízlés szerint: só, erős paprika, egész fahéj, fekete szezámmag, körömnyi friss gyömbér, pár csepp méz
Elkészítés:
A halat kissé sózd be és tedd félre. A vajat forrósítsd fel, szórd bele a fahéjat, szezámmagot, gyömbért és kissé pirítsd össze. A fűszereket ezután kiskanállal szedd ki, mert „csak” az ízükre lesz szükség a mártásban. A visszamaradt vajhoz add a barackot, mazsolát, citromlevet, mézet és kb. 10 perc alatt főzd készre. Amíg fő a csatni, addig az olajat forrósítsd fel, a hal mindkét oldalát 4-5 perc alatt süsd készre. Forrón fogyaszd!
Uzsonna: Barackos sajtkrém
Hozzávalók:
- 10 dkg magozott, összevágott barack
- 5 dkg light sajtkrém
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverd össze és frissen fogyaszd!
Vacsora: Zöldség saláta, tojással
Hozzávalók:
- 5 dkg főtt, fehér bab – konzerv is lehet
- 10 dkg főtt kukorica – konzerv is lehet
- 10 dkg kígyóuborka
- 10 dkg paradicsom
- 1 db tojás
- 1 teáskanál olaj
- ízlés szerinti mennyiségű só, bors, almaecet
Elkészítés:
A kukoricáról öntsd le a levét és tedd félre. Az uborkát hosszában negyedeld, majd szeleteld vékonyra. A paradicsomot vágd félbe, húsát vágd kis kockákra. Az összes zöldséget egy keverd össze egy tálban, az almaecetből sóval, borssal ízesített öntetet készíts, melyet röviddel tálalás előtt önts a salátára. A tojást üsd forró olajra és készíts tükörtojást belőle. Frissen, a salátával fogyaszd!
MÁSODIK NAP
Hozzávalók:
- 1 kg friss, lehéjazott, magozott, felkockázott érett őszibarack
- 0, 5 kg zsírszegény, probiotikumos túró
- 6 db korpás abonett
Elkészítés:
A friss túrót, és az őszibarackot alaposan keverd át és oszd el 6 egyenlő adagra. 1-1,5 óránként, 1-1 szelet abonettel fogyaszd!:
HARMADIK NAP
Reggeli: Sajtos virsli, joghurtos torma, bakonyi kenyér
Hozzávalók:
- 10 dkg sajtli
- 0,5 dl joghurt
- 2 dkg ecetes torma
- 5 dkg bakonyi kenyér
Elkészítés:
A virslit melegítsd meg. A tormát a joghurttal alaposan keverd ki. Frissen, a kenyérrel fogyaszd!
Tízórai: Aszalt őszibarack
Hozzávalók:
- 2 dkg aszalt őszibarack
Ebéd: Kethcupos csirkemell, barackos répasalátával
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemell filé
- 1 teáskanál olaj
- 15 dkg vékonyra metélt friss sárgarépa
- 15 dkg magozott, szeletelt barack
- 1 dkg cukor
- ízlés szerint: só, almaecet, frissen őrölt fehérbors, kethcup
Elkészítés:
A csirkemellet kethuppal kend be. Forró olajon mindkét oldalát pirítsd át, kevés vízzel engedd fel, és lefedve 10-15 perc alatt párold készre. Időnként az elpárolgott vizet pótold! Egy tálban az ízesítőkből kevés víz felhasználásával készíts öntetet. Add hozzá a metélt répát, szeletelt barackot, és alaposan keverd át. A meleg csirkemellel fogyaszd!
Uzsonna: 2 dl őszibarack nektár 1 dl vízzel hígítva
Vacsora: Töltött őszibarack pirítóssal
Hozzávalók:
- 20 dkg őszibarack (egy nagy, magvaváló barack, félbe vágva)
- 2 evőkanál reszelt sovány sajt
- 2 szelet light szeletelt sajt
- 2 szelet graham pirítós
Elkészítés:
Az őszibarack feleket tedd egy tálra, a mag helyébe tedd a reszelt sovány sajtot és fedd le a szeletelt sajttal. 1-1,5 percre tedd mikróba. Forrón, a pirítóssal fogyaszthatod.