Főoldal > DIÉTA > Fogyókúrád ellensége a cukor? – A szakértő válaszol

Fogyókúrád ellensége a cukor? – A szakértő válaszol

cukorfüggőségédességek
0

Írta: and

Az egészséges életmóddal foglalkozó újságokban sokat olvashatunk csoki-, szénhidrát- és cukorfüggőségről, miközben a napilapok hírei között a dohányzás rákkeltő hatásáról és kábítószer túldadagolásról találunk cikkeket. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés:  függőségnek számít-e az, ha szeretjük az édes ízt, vagy az, ha sóvárgunk az édességek iránt? Lássuk, mi a véleménye a témáról dietetikus szakértőnknek. Milliók a cukor […]

Az egészséges életmóddal foglalkozó újságokban sokat olvashatunk csoki-, szénhidrát- és cukorfüggőségről, miközben a napilapok hírei között a dohányzás rákkeltő hatásáról és kábítószer túldadagolásról találunk cikkeket. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés:  függőségnek számít-e az, ha szeretjük az édes ízt, vagy az, ha sóvárgunk az édességek iránt? Lássuk, mi a véleménye a témáról dietetikus szakértőnknek.

Milliók a cukor fogságában?

Az édes íz szeretete a legtöbb emberre jellemző. Ám napjainkban még a szakembereket is megosztja a kérdés: függőséget okozhat-e a cukorfogyasztás vagy sem? Állatkísérletekben sok éve bebizonyították, hogy a cukor bizonyos mértékig hasonló hatásokat válthat ki az agyban, mint például az opiátok. Az édes íz pedig kellemes érzést kelt bennünk.
A függőség kérdése azonban ennél sokkal bonyolultabb. A kémiai függőséget okozó szereket jól ismerjük: ilyen például az alkohol vagy a nikotin. Ám ma már addikciónak (kóros függőségnek) számít a szex- és szerelemfüggőség, az internetfüggőség és az edzésmánia is. Sőt! Bizonyos étkezési zavarok is a viselkedéses addikciók körébe sorolhatók. Ennek a függőségnek a jellemzői: állandó késztetést érez valaki arra, hogy ugyanazt a dolgot többször elkövesse, megerősítésként szerepel az átmeneti feszültségcsökkenés (ekkor a vágy átmenetileg kielégül), folyamatos sóvárgás és a kontrollhiány.

Cukorfüggőség pro és kontra

Egy 2008-ban megjelent elemzés (1.) szerint, a cukorfogyasztás iránti vágy esetében felmerülhet a függőség kialakulásának esélye. Ám cukorfüggőségről olyan értelemben nem beszélhetünk, mint ha nekiesnénk kanállal egy zacskó kristály- vagy gyümölcscukornak, intravénásan adagolnánk magunknak a cukoroldatot, illetve súlyos elvonási tüneteink lépnének fel, ha kerüljük a cukrot. Egy biztos: az édes-cukros és zsíros ételek – mint például a csokoládé vagy a fruktózban gazdag cukorszirupos édességek – fogyasztása kellemes érzéseket válthat ki bennünk, ezt a jó érzést pedig újra és újra át akarjuk élni – ki jobban ki kevésbé.

0013528_1.jpg ()

A cukor a fogyókúra ellensége?
 
A cukrot és a zsíros ételeket több divatos fogyasztó módszer is ellenségnek kiáltotta ki. Mind a zsírok, mind az édes ízű élelmiszerek fogyasztásakor kialakulhat olyan függés, mint az alkohol vagy a nikotin esetén, de a dietetikusok – és általában a szakemberek – körében a cukorfüggőség még nem elfogadott jelenség. Az állatoknál is el lehet érni cukorfüggőséget – erre már egy 2005-ben megjelent könyv lektorálásánál is felhívtam a figyelmet (2.) – ám az állatkísérletek eredményei nem érvényesek teljes mértékben az emberre. 
Függőség esetén nem lehetne betiltani a cukor- és zsiradékok fogyasztását – utóbbiak esetében ez rövid időn belül például komoly hiányállapotokhoz vezethetne.

 

Cukor helyett fruktóz?

A probléma megoldás sem egyszerű: a fentiekben említett könyv szerzője által a cukor helyettesítésére javasolt fruktóz például hasonló hatást vált ki, mint a gyümölcscukrot is tartalmazó répacukor! Nem a cukorban mint vegyületben van a hiba, és nem is a cukor az, ami önmagában felelőssé tehető az elhízás növekvő gyakoriságáért!
A súlygyarapodásban a túlzott mértékű egyszerű- és összetett szénhidrát és a zsiradék fogyasztás egyformán szerepet játszik (a tévhittel ellentétben a növényi olajok is!). A zsírok jobban hizlalnak, mint a szénhidrátok, mert grammonként több energiát szolgáltatnak. A cukor önmagában még nem oka a cukorbetegség egyik változatának sem, sőt fogmosás mellett a fogszuvasodásnak sem. A cukrot tehát nem szabad démonizálni, akár még fogyókúrás étrendedbe is beillesztheted!

Mi lehet a megoldás?

A szakembereknek elméleti szinten kellene elgondolkozniuk azon, hogy létezik-e enyhe cukor- és édes íz függőség, és ha igen, hogyan lehet segíteni a csokoládé vagy más finomságok után sóvárgó embereken.

 
 
A szerző által hivatkozott művek:
1. Nicole M. Avena, Pedro Rada, Bartley G. Hoebel: Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake, Neuroscience and Biobehavioral Reviews 32 (2008) 20–39
2. Schobert Ferenc Norbert: A karcsúság receptjei, Norbi.hu Kft, 2005, 22. o.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X