Főoldal > DIÉTA > 5 tipp, hogyan szabadulj meg a cukortól

5 tipp, hogyan szabadulj meg a cukortól

cukorcukordetoxcukorfüggőségédesítőegészségfogyáshízásszénhidrátvércukorszint
0

Írta:

A cukorfüggőség, illetve a cukor túladagolása a nyugati társadalmakban szinte népszokássá vált, hiszen a cukros üdítők és nassok fogyasztása során nem is gondolnánk mekkora mennyiségű cukrot képesek vagyunk magunkhoz venni.

Főleg, ha a stresszt is édességek fogyasztásával próbáljuk csökkenteni. Ez nemcsak elhízást, hanem számos egészségügyi kockázatot is magában rejt. Most megmutatjuk hogyan tudod kiküszöbölni a felesleges cukorfogyasztást az életedből.

Reggelizz!

Ezt már szinte nem is kell leírni, annyiszor megtettük. A rendszeresen reggelizők között lényegesen kevesebb az elhízott, és kevesebb az esély arra is, hogy a nap folyamán cukorbombával rombold a szervezeted, ugyanis a reggeli helyreállítja a vércukorszintedet. Kezdd zabkásával, vagy egy bagellel és egy kis gyümölccsel a napot, a közérzeted is jobb lesz tőle. A lényeg, hogy fehérjében dús reggelit vegyél magadhoz.

Ebédelj is!

Nemcsak a reggeli elhagyása, hanem egyéb fontosabb étkezés kihagyása is helytelen, mivel emiatt később sokkal erőteljesebben jön elő a cukor iránti vágy, mintha betartod a napi ötszöri étkezést. Attól, hogy csökkented az étkezések számát, nem fog a mérleg kevesebbet mutatni, sőt, sanszosabb, hogy a farkasétvágy miatt még inkább megugranak a számok.

45222411 - twisted marshmallow on vibrant background, top view

Használj friss fűszernövényeket!

A fűszernövények otthoni tartása és használata nem túl bonyolult, és főzésnél egyből kéznél van, csak le kell vágnod. Miért jó ez? Mert a mesterséges vagy szárított ételízesítők helyett friss, adalékmentes ízesítőhöz jutsz, melytől az étel is élvezetesebb lesz. Édes ételek esetében is érdemes alkalmaznod a természetes édesítőket, a cukrot például helyettesítheted fahéjjal vagy vaníliával.

Ne légy stresszevő!

A stressz gyakran az egész életünket áthatja, mely számos egészségügyi problémával társulhat. Stressz hatására sokan valamilyen édességgel jutalmazzák magukat, hogy jobb legyen a közérzetük, ám az agy hamar rájön arra, hogy a stresszt evéssel tudja csillapítani, és elsődleges örömforrásként fogja felismerni, mely egyenes út az elhízáshoz. Ha mindenképp enni szeretnél, nassolás helyett válassz gyümölcsöt vagy egy cukormentes joghurtot. De még jobb, ha a stressz által okozott feszültséget mozgással vezeted le. Természetesen nem kell teljes mértékben lemondanod a cukorról, hiszen egy kis bűnözés alkalomadtán belefér, csak ne váljon mindennapossá.

Aludd ki magad!

A megfelelő mennyiségű alvás lényeges a megfelelő emésztés szempontjából, ilyenkor számos fontos folyamat zajlik le a szervezetedben. Ha megvonod magadtól az alvást, mindez nem következik be tökéletesen, bekavarsz az emésztésedbe és az anyagcseréd működésébe, így a hízásnak is nagyobb esélyt adsz, nem beszélve arról, ha későn fekszel le, sanszosabb, hogy elkezdesz rágcsálni valamit.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X