Főoldal > DIÉTA > 10 rejtett cukorbomba – óvakodj tőlük!

10 rejtett cukorbomba – óvakodj tőlük!

cukorédesítőenergiaitalgyümölcsszénhidrátsziruptáplálkozásüdítő
0

Írta:

Sajnos, bármennyire is igyekszünk elkerülni, az édes összetevő szinte mindenben ott van.

Íme, egy aranyszabály a vásárláshoz: ha előrecsomagolt a termék, valószínűleg tele van tömve cukorral. Ha nem vagy elég óvatos, a rejtett cukorbombák robbanáshoz hasonló következményekkel járhatnak a szervezetedben. Tudd meg, miben rejtőzködik a legtöbb és kerüld el ezeket az élelmiszereket!

Barbecue szósz= 3 csomag cukor

Ha a barbecue borda szósza miatt leáll egy dobbanásnyira a szíved, annak jó oka van. Ugyanis már két teáskanálnyi BBQ-ban 13 g cukor rejtőzik, pedig ekkora mennyiségnél senki nem áll meg, amikor bepácolja a húsokat.

Gyümölcsjoghurt= 5 csomag cukor

Bár ártatlannak tűnik, valójában a gyümölcsjoghurt a legnagyobb cukorbomba a hűtődben. Nem csoda, hogy olyan íze van, akár egy fenséges desszertnek, mivel a pohárban levő 19 g cukorral valóban annak is számít.

Kínai étel elvitelre= 5 csomag cukor

A zsíros, elvitelre készített kínai ételek köztudottan tele vannak nátrium glutamáttal (MSG) és nátriummal, ám annak is oka van, amiért egyik ételüket édes és savanyú csirkének nevezték el. Az „édes rész” a 19 g cukortól lesz édes.

Tésztaszósz= 3 csomag cukor

Aggódsz a finomított liszt miatt a kedvenc spagettidben, de vajon gondolsz a szószára is? Csak magában a szószban (félcsészényi mennyiség) 12 g cukor van. Bár a tésztában tényleg nincs cukor, a vércukrot ugyanannyira megemeli, mint az édességek, mivel nagyon gyorsan emésztődik.

Üdítő= 7 csomag cukor

Senki sem lepődik meg azon, hogy az üdítők valóságos cukorbombák, de arra már sokan felkapják a fejüket, hogy 29 g van 2,5 dl, azaz egy pohárnyi italban. Nem véletlen, hogy az orvosok ezt jelölik meg elsőként, amikor a páciensek azt kérdezik, miről kellene lemondaniuk egészségük érdekében.

agave2.jpg ()

Agavé szirup= 1 csomag cukor

Az agavé szirupot egészséges élelmiszerként tartják számon, amely kitűnő alternatívája lehet a cukornak, valójában azonban az agavé nem más, mint egy álcázott cukorbomba. 85%-a fruktóz, így még károsabb, mint a nádcukor (szacharóz), mivel a fruktóz egésze zsírrá alakul át a májban.

Aszalt gyümölcs= 6 csomag cukor

Egészségesnek tűnik, de igazából akár édességet is majszolhatnál helyette. Már harmadcsészényiben 24 g cukor lapul, és ne gondold, hogy mindez a gyümölcsből származik: a legtöbb gyártó második összetevőként a cukrot szerepelteti.

Gumicukor= 11 csomag cukor

Az aszalt gyümölccsel ellentétben ez nem lehet meglepetés, hiszen a gumicukor nem más, mint színezett cukor, és 10 darab már 44 g cukrot tartalmaz.

Müzli szelet= 3 csomag cukor

Sokunk kedvenc wellness uzsonnája sajnos nemcsak teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz. Egy szelettel akár 12 g cukrot is vehetünk magunkhoz. Alaposan olvasd el az összetevők listáját, mielőtt megvásárolnád az egészségesnek vélt terméket.

Energiaital= 21 csomag cukor

Ha úgy érezzük, rohamosan csökken az energiánk, a leggyorsabb megoldás az energiaital lehet. Azt viszont kevesen tudják, hogy nem a koffein miatt pörget fel olyan hirtelen, mindez inkább a rengeteg cukornak köszönhető. Átlagban egy kis doboznyi 83 g cukrot tartalmaz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X