Főoldal > DIÉTA > Rostokkal, szójával és zöld teával a rák ellen? – A dietetikus szakértő válaszol

Rostokkal, szójával és zöld teával a rák ellen? – A dietetikus szakértő válaszol

diétarákrostokszójazöld tea
0

Írta: and

Mi a daganat?A daganat a szervezet normálistól eltérő működésű sejtjeiből képződő szövetszaporulat, amely lehet jóindulatú, illetve rosszindulatú (rákos) elváltozás is. Potenciálisan veszélyes sejtek naponta képződnek a testünkben, ám szervezetünk ezekkel a legtöbb esetben sikeresen megbirkózik, vagy legalábbis kordában tartja szaporodásukat. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrend is segítheti szervezeted védekezését a rákos megbetegedések kialakulásával szemben. Rostok […]

Mi a daganat?
A daganat a szervezet normálistól eltérő működésű sejtjeiből képződő szövetszaporulat, amely lehet jóindulatú, illetve rosszindulatú (rákos) elváltozás is. Potenciálisan veszélyes sejtek naponta képződnek a testünkben, ám szervezetünk ezekkel a legtöbb esetben sikeresen megbirkózik, vagy legalábbis kordában tartja szaporodásukat. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrend is segítheti szervezeted védekezését a rákos megbetegedések kialakulásával szemben.

Rostok és mikroorganizmusok a rák elleni küzdelemben
A rostok vastag- és végbélrák megelőzésében betöltött szerepét sok kutatás támasztja alá, de ezt az utóbbi években egyre kevesebb vizsgálat igazolta meggyőzően. A kielégítő rostfogyasztás segíthet megőrizni szervezetünk egészségét, így akár megakadályozhatja az elhízást is, ám a mesterséges rostpótlás egészséges táplálkozás esetén indokolatlan, és rákos megbetegedések ellen védő hatása is kérdéses.
Bizonyos rostok azonban prebiotikumként (a prebiotikumok csoportja a rostoknál szélesebb!) hatnak. (Azaz, a vastagbélben elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását.) 
A pre- és probiotikumok együttes és rendszeres fogyasztása – kutatások szerint – csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, így a rostok egy része mégis fontos szerepet játszhat a daganatok kialakulása elleni küzdelemben. Ennek meggyőző igazolására azonban feltehetőleg még várnunk kell pár évet.

0013921_1.jpg ()

Szójával a rák ellen?
A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek képesek az ösztrogén női nemi hormon hatásait kiváltani, vagy ellenkezőleg: anti-ösztrogén hatást fejtenek ki. A szója köztudottan nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz. Szakemberek véleménye szerint a tofu és más szójából készült ételek csökkenthetik bizonyos nemi hormonok befolyása alatt álló rákos megbetegedések (pl. prosztata, emlőrák) gyakoriságát. Ezt támasztják alá távol-keleti országok statisztikái és olyan kísérletek is, amelyek szerint a szója izoflavonjai (a már említett fitoösztrogének) gátolhatják bizonyos rákos sejtvonalak növekedését.
Ám nem zárható ki teljes bizonyossággal az sem, hogy ezek az anyagok serkenthetik bizonyos hormon-érzékeny rákos sejtek növekedését, illetve, a már kialakult daganatos betegségre javasolt gyógyszerek hatását erősen és kedvezőtlenül befolyásolhatják. A rákos sejtek növekedését serkentő hatás még nem bizonyított, a védő hatásra jóval több adat áll a rendelkezésünkre.
Véleményem szerint mégis jobb, ha a szójaételeket csak a változatos étrend részeként fogyasztjuk, fitoösztrogén étrend-kiegészítők alkalmazása előtt pedig kikérjük orvos tanácsát.

Zöld teával az egészségért
A zöld tea évszázadok óta fogyasztott ital Japánban és Kínában, betegségek kezelésére is ősidők óta használják. Igen gazdag antioxidáns hatású vegyületekben, melyek megvédhetik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától – így közvetve bizonyos rákos megbetegedésektől is. Hatóanyagainak érképzést gátló tulajdonsága szintén fontos szerepet játszhat a rosszindulatú megbetegedések elleni védelemben. A zöld teából készült ital rendszeres fogyasztása –  ha nem is garantálja egészségünket -, segítheti testtömegünk megőrzését-csökkentését, és feltehetőleg mérsékelheti egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ha étrend-kiegészítőként fogyasztod, nem kizárt a túlzott bevitel- vagy egyéni érzékenység nyomán kialakuló májkárosodás lehetősége sem – igaz, erről ma még keveset tudunk.

Ne feledd: A fenti példák is jól mutatják, hogy csak változatos, kiegyensúlyozott étrenddel óvhatod meg leginkább az egészségedet! Ne ess túlzásokba! Gondolj például a béta-karotinra, amelyet még ma is rákmegelőző anyagként reklámoznak, miközben nagyobb mennyiségű fogyasztása adott körülmények között kifejezetten növelheti a rákos megbetegedések kockázatát.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X