A zeller különleges zamatú fűszer- és zöldségnövény. Magyarországon a nagy gumós és a szárzeller fogyasztása honosodott meg. A gumós változat 100 grammjában mintegy 30 kalória, 1,4 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír, 5 gramm szénhidrát és 1,5 gramm rost van. Jelentős kalcium- és foszfortartalma. A szárzellerben sok C-vitamin található, de a B-vitamin csoport egyes tagjai is […]
A zeller különleges zamatú fűszer- és zöldségnövény. Magyarországon a nagy gumós és a szárzeller fogyasztása honosodott meg. A gumós változat 100 grammjában mintegy 30 kalória, 1,4 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír, 5 gramm szénhidrát és 1,5 gramm rost van. Jelentős kalcium- és foszfortartalma. A szárzellerben sok C-vitamin található, de a B-vitamin csoport egyes tagjai is megtalálhatók benne. A sok ásványi anyag segíti a felesleges víz kiürülését a szervezetből.
Milyet vásárolj?
- Figyelj arra, hogy vásárláskor minél tisztább, féregmentes gumót vagy levelet válassz.
- A zellert hűtőben hosszabb ideig is eltarthatod.
Hogyan tisztítsd?
- Ha nem azonnal készíted el a zellert, akkor 1-2 hétig eláll a hűtő zöldséges rekeszében.
- Alaposan mosd meg tisztítás előtt a növényt, és az étel jellegétől függően vágd fel.
Mire figyelj?
- A rántott zeller nagyon finom, de sütés közben nagyon megszívhatja magát olajjal.
Kinek ajánlott?
- testsúlycsökkentőknek
- kevés benne a szénhidrát, így cukorbetegek is fogyaszthatják (előzetes szakorvosi konzultáció javasolt!)
- változatosságot igénylőknek
- sportolóknak
- az egészséges étrend híveinek
- tehermentesítőknek
- székrekedéseseknek
- enyhén túlsúlyos szív- és érrendszeri betegeknek
- akik hajlamosak ödémára
Kinek nem ajánlott:
- aki allergiás rá, pl. parlagfű keresztallergia esetén
- aki puffad tőle
Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú, de ásványi anyagban és rostban gazdag zöldséges ételekkel segítheted a szervezetedet. A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé minden nap 2 liter vizet is elfogyasztasz!
Első nap
Reggeli: Májkrémes hagymás kenyér, zeller
Hozzávalók:
10 dkg friss zeller szeletelve
2 vékony szelet hagymás kenyér
2 teáskanál májkrém
Elkészítés:
A májkrémmel megkent kenyerekre rakd rá a zeller szeleteit.
Tízórai: Répás- zellerlé
Hozzávalók:
20-20 dkg sárgarépa, zeller
Elkészítés:
A tisztított zöldségféléket gyümölcscentrifugán engedd le, és hígítsd kevés vízzel. A visszamaradt rostot tedd félre.
Ebéd: Sajtos zelleres-répás árpagyöngy
Hozzávalók:
A tízórairól megmaradt zöldségrost (Ha nem maradt meg, akkor 10-10 dkg durvára reszelt zeller és sárgarépa)
5 dkg árpagyöngy
5 dkg reszelt sovány fokhagymás sajt
5 dkg karikára vágott újhagyma
1 kávéskanál olaj
só, őrölt bors, friss zeller zöld aprítva – ízlés szerint
Elkészítés:
A meleg olajon pirítsd át a hagymát és az árpagyöngyöt, add hozzá a zöldségrostot, majd engedd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Fűszerezd ízlés szerint, és főzd készre. Ízesítsd friss zellerzölddel és pihentesd 10 percig. Tálaláskor szórd meg reszelt sajttal. Frissen fogyaszd!
Uzsonna: 2 db Jó reggelt keksz
Vacsora: Borjúragu lecsós zöldbabbal
Hozzávalók:
10 dkg borjú gulyáshús
20 dkg zöldbab
20 dkg paprika felkarikázva
10 dkg paradicsom
5 dkg szeletelt vöröshagyma
1 teáskanál olaj
fűszerpaprika, fokhagyma, majoranna, őrölt kömény, só, őrölt fekete bors – ízlés szerint
Elkészítés:
Klasszikus borjúpörköltet készíts! Amikor majdnem kész add hozzá a mirelit zöldbabot, szeletelt paprikát és a kockázott paradicsomot. Fűszerezd ízlés szerint, és kb. 20 percig főzd együtt őket. Melegen fogyaszd.
Második nap
Zellerfőzelék
Hozzávalók:
1 kg reszelt zeller
20 dkg felkarikázott szárzeller
150 gr natúr joghurt
100 gr sovány tejföl
2 evőkanál korpás liszt
só, őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A reszelt zellert és a szárzellert tedd főzőedénybe, fűszerezd ízlés szerint, majd éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, öntsd fel. Fedő alatt 20 perc alatt főzd készre. A joghurtot keverd el a tejföllel és a liszttel csomómentesre, majd négyszer-ötször kevés forró főzővízzel melegítsd fel és öntsd az ételhez. Forrald fel és kész. Oszd el 6 adagra, és a nap folyamán hatszor fogyaszd el.
Harmadik nap
Reggeli: Kukoricás omlett
Hozzá valók:
15 dkg bébi kukorica karikára vágva
1 db tojás
1 teáskanál korpás liszt
2 evőkanál tej
1 kávéskanál olaj
só – ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet, tejet, tojást verd habosra, keverd bele a bébikukoricát, és sózd meg ízlés szerint. Öntsd rá pici forró olajra, és süsd készre.
Tízórai: Zelleres paradicsomlé
Hozzávalók:
3 dl paradicsomlé
nagy marék zellerzöld apróra vágva
friss őrölt fehér bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A paradicsomlébe keverd bele az aprított zellerzöldet, és ízlés szerint borsozd meg.
Ebéd: Zelleres- füstölt halas szélesmetélt
Hozzá valók:
20 dkg friss, finomra reszelt zeller
5 dkg szélesmetélt
5 dkg füstölt sprotni, olajától nagyjából lecsöpögtetve
Só – ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben főzd ki. Amikor lecsepegtetted, keverd hozzá a friss reszelt zellert, és lefedve pihentesd 10 percig. Utána alaposan keverd át a lecsepegetett füstölt sprotnival. Frissen fogyaszd.
Uzsonna: 4 evőkanál málna szorbet
Vacsora: Sonkás-zelleres tortilla
Hozzávalók:
5 dkg selyem sonka
10 dkg szárzeller metélve
1 kicsi tortilla lap
0,5 dl natúr joghurt
só, fehér őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A sonkát csíkozd fel a metélt szárzellerrel, és keverd össze a joghurttal, majd fűszerezd ízlés szerint. Ha kész, tálaláskor halmozd a tortilla lepényre, és szorosan feltekerve fogyaszd.
Képek forrása: Profimédia