Főoldal > DIÉTA > A gyermekkori elhízásról – dietetikus szemmel

A gyermekkori elhízásról – dietetikus szemmel

gyermekkori elhízástúlsúly
0

Írta: and

„Jó húsban van a gyerek” – szoktuk mondani, ha bájos kis hurkácskákat látunk a babákon. Olyan nagyszülőkkel pedig mindenki találkozott már, aki unokája sápadtságáról, soványságáról panaszkodik, és beleerőltet még pár falatot a jóllakott kisgyermekbe – pusztán„a mama kedvéért” – hogy el ne fogyjon, amíg az édesanya hazaér. A gyermekkori elhízás okaiA túlsúlyos és elhízott, kórosan elhízott gyermekeket kortársaik […]

„Jó húsban van a gyerek” – szoktuk mondani, ha bájos kis hurkácskákat látunk a babákon. Olyan nagyszülőkkel pedig mindenki találkozott már, aki unokája sápadtságáról, soványságáról panaszkodik, és beleerőltet még pár falatot a jóllakott kisgyermekbe – pusztán„a mama kedvéért” – hogy el ne fogyjon, amíg az édesanya hazaér.

A gyermekkori elhízás okai
A túlsúlyos és elhízott, kórosan elhízott gyermekeket kortársaik és a felnőttek gyakran akaratgyenge, erőtlen, lusta embernek látják. Valójában az elhízás létrejötte egy komplex folyamat, génjeink és modern életmódunk pedig jobban segíti a súlyfelesleg kialakulását, mint az egészséges tömeg elérését. A gyermekkori elhízás hátterében a gének is állhatnak: az elhízott szükők gyermeke több, mint valószínű, hogy maga is elhízott lesz. Kutatások támasztják alá azt, hogy azok az emberek akiknek az ősei évezredek alatt hozzá kellett szokjanak az időszakonkénti éhezéshez bizony könnyebben raktároznak zsírt, mint mások – ezt takarékos génjeiknek köszönhetik. Ám ez az öröklött elhízás nem lehet kifogás, mivel létrejötte minden esetben megelőzhető volna! Az elhízás az anyaméhben is eldőlhet: a cukorbeteg kismamák hasából átlagosnál nagyobb babák bújnak elő, akik erre hajlamosabbak lehetnek. Sőt! Az egészséges áldott állapotban lévő nők étrendjének, bőséges egészségtelen kosztjának szerepe is meghatározó lehet.

Ahogy a szüleinktől láttuk…
Van, aki gyermekkorában szüleitől tanulja el a hibás étrendet és életmódot (ezek az elhízás öröklésének szociális elemei közé tartozó okok), így önhibáján kívül már akkor súlyfelesleggel rendelkezik, mikor szerencsésebb társai még nyomát sem látják a későbbi hurkácskáknak. Ezeknél a gyermekeknél főleg a családi környezet, a kedvelt ízek és a megszokott jóllakottságérzés, a nagy étkezések hiánya az, ami különösen megnehezítheti az életmódváltást – ilyenkor a szülőnek kellene jó példát mutatnia!

0016496_1.jpg ()

Étel az ölelés helyett
Megint másokat az érzelmeiket, gondoskodásukat rosszul, csak gyermekük, unokájuk etetésén keresztül kifejezni tudó anyukák és nagyik rontanak el. Sokan találkozhattak már ezzel a mamatípussal, amely minden bajt pár falat letuszkolásával orvosolna, és teljes kétségbeesés, pánik lesz úrrá rajta, ha családtagjai az általa elegendőnek tartottnál kevesebbet esznek. Nehéz megállítani azokat az anyukákat, nagymamákat, feleségeket akik gondoskodásukat csak ilyen módon tudják megélni. Ez a gyermekkorban szerzett tapasztalat bizonyosan nem is vezethet az étkezések és az érzések egészséges kezeléséhez, amikor felnő az ember. Az elhízás, túlsúly pedig komoly probléma gyermekkorban: a ducik megkülönböztetésnek vannak kitéve kortársaik között, ami rontja önmagukról alkotott képüket, és kisebbségi  komplexusok kialakulásához vezethet.

A gyermekkori elhízás diagnosztizálása
A gyermek tápláltsági állapotának meghatározására a gyermekorvos és a dietetikus szakember a BMI-t, azaz testtömeg-indexet is felhasználja olyan más adatok mellett, mint a bőrredővastagság, felkarkörfogat, fizikális vizsgálatok, biokémiai mutatók (laboreredmények). A BMI normál értéke 18-65 év között 19-25, 18 év alatt viszont a percentiliseket is figyelembe kell venni. A percentilis értéke azt mutatja meg, hogy az azonos korú, nemű gyermekek hány százalékának kisebb-nagyobb a testtömege, testmagassága, egyéb paramétere. Természetes, hogy szakaszosan kicsit több zsírt raktározhat a gyermeki szervezet, amit később könnyedén kinőhet. A szülők által tévesen túlsúlyosnak talált gyermek egészsége maradandóan is károsodhat, ha a médiából látott hibás ideálokat erőltetik rá.

A gyermekkori elhízás kezelésének alapjai
Mindenki által ismert legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a súlyfelesleg leadásának, ha dietetikus szakember segítségével megszorítjuk az energiafelvételt és szépen fokozatosan növeljük életünkben a mozgás mennyiségét – persze csak ahogy orvosunk engedi. Ám a gyermekek számára ehhez biztosítani kell az egészséges ütemű növekedéshez szükséges energiát és tápanyagokat is! A szakember a gyermeket nem szigorú fogyókúrára fogja, hanem inkább egészséges étrendet állít össze számára, amit fokozatosan bevezetett testi aktivitás egészíthet ki. Sajnos sok 12-13 éves kislány és kisfiú a felnőtt társadalom irreális elvárásainak szeretne megfelelni. A közösségi nyomás ahhoz vezet, hogy nádszálvékony kislányok ezrei pózolnak tangában és melltartóban közösségi oldalakon ami már önmagában sem szerencsés, de sajnos amit a vágyott alak eléréséért tesznek, az testük, így csontjaik fejlődésére sem hat előnyösen. Az egymástól ellesett erőszakos fogyókúrás ötletek anorexia nervosához és más táplálkozási zavarok kialakulásához vezethetnek, amelyeknek akár halál is lehet a vége. 

Ne feledd:
Ha gyermeked súlyfelesleggel küzd természetes, hogy szeretnd minél hamarabb, pár nap vagy hét alatt hozzásegíteni ahhoz a karcsú, vonzó alakhoz, amelytől nagyobb önbizalmat, jobb érvényesülést, párkapcsolati sikereket remélhet későbbi életében. Ha tévesen ítéled meg gyermeked tápláltsági állapotát és felnőtteknek kitalált módszereket erőltetsz rá, ezzel komoly veszélybe is sodorhatod!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X