A növényi olajok és az állati zsírok legnagyobb különbsége, hogy a növényi olajok nem tartalmaznak koleszterint, az állati zsírokkal szemben. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy a növényi olajok egészségesebbek az állati zsíroknál, de energiatartalmuk tetemes, tehát hizlalnak! Ne feledd: érdemes elkülöníteni a kamrában vagy a hűtőben a kimondottan hőkezelésre (sütés – főzés) alkalmas olajokat […]
A növényi olajok és az állati zsírok legnagyobb különbsége, hogy a növényi olajok nem tartalmaznak koleszterint, az állati zsírokkal szemben. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy a növényi olajok egészségesebbek az állati zsíroknál, de energiatartalmuk tetemes, tehát hizlalnak! Ne feledd: érdemes elkülöníteni a kamrában vagy a hűtőben a kimondottan hőkezelésre (sütés – főzés) alkalmas olajokat és a hőkezelés nélküli, úgynevezett hidegen sajtolt olajokat.
A sütéshez- főzéshez használt olajok
- Pl: Napraforgó, kukorica, repce és keverékei – főleg 1-2 literes kiszerelésben kaphatók.
- Akár többször is fel lehet használni őket (pl: fritőzben), de nem szabad 180 C foknál magasabb hőmérsékletűre hevíteni az olajat, és maximum10 alkalommal lehet bennük sütni. A maradék olajat öntsd ki, de ne a csatornába csatornába, lefolyóba! (Őrizd meg a flakont és abba töltsd vissza a maradékot, és nézz utána, hogy a lakóhelyed közelében hol van lakossági hulladékgyűjtő!).
- Ne feledd: a túlhevített és a túl sokszor felhasznált növényi zsiradékban tumor fejlődést elősegítő, ún. karcinogén anyagok keletkeznek!
- Főleg húsok, főzelékek, mártások, köretek készítésére, de saláták ízesítésére és ételek dúsítására (feltáplálásnál) is alkalmasak.
A hidegen sajtolt olajok
- Pl: kukoricacsíra, tökmag, dió, mogyoró, lenmag, szója és extra szűz olíva olajok, amelyek általában kisebb kiszerelésben (100 ml – 500 ml/ üveg) vásárolhatók meg.
- Hőkezelés nélkül ajánlott használnod őket, hogy értékes zsírsav tartalmuk ne vesszen kárba.
- Salátákra, pácoláshoz, majonézhez, utólagos dúsításhoz kiválóan alkalmasak.
Tudtad?
Az olíva olajok közül csak a szűz olajok jó minőségűek, a „pomance” és „sansa” feliratú olíva olajok csak 1-10%-ban tartalmaznak szűz olajat, a maradék olaj megkérdőjelezhető minőségű!
Képek forrása: Profimédia