Főoldal > DIÉTA > Finom és egészséges – Így főzz növényi olajokkal!

Finom és egészséges – Így főzz növényi olajokkal!

diétafogyókúraolajokzsírégetés
0

Írta: and

A növényi olajok és az állati zsírok legnagyobb különbsége, hogy a növényi olajok nem tartalmaznak koleszterint, az állati zsírokkal szemben. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy a növényi olajok egészségesebbek az állati zsíroknál, de energiatartalmuk tetemes, tehát hizlalnak! Ne feledd: érdemes elkülöníteni a kamrában vagy a hűtőben a kimondottan hőkezelésre (sütés – főzés) alkalmas olajokat […]

A növényi olajok és az állati zsírok legnagyobb különbsége, hogy a növényi olajok nem tartalmaznak koleszterint, az állati zsírokkal szemben. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy a növényi olajok egészségesebbek az állati zsíroknál, de energiatartalmuk tetemes, tehát hizlalnak! Ne feledd: érdemes elkülöníteni a kamrában vagy a hűtőben a kimondottan hőkezelésre (sütés – főzés) alkalmas olajokat és a hőkezelés nélküli, úgynevezett hidegen sajtolt olajokat.

0016972_1.jpg ()

A sütéshez- főzéshez használt olajok

  • Pl: Napraforgó, kukorica, repce és keverékei – főleg 1-2 literes kiszerelésben kaphatók.
  • Akár többször is fel lehet használni őket (pl: fritőzben), de nem szabad 180 C foknál magasabb hőmérsékletűre hevíteni az olajat, és maximum10 alkalommal lehet bennük sütni. A maradék olajat öntsd ki, de ne a csatornába csatornába, lefolyóba! (Őrizd meg a flakont és abba töltsd vissza a maradékot, és nézz utána, hogy a lakóhelyed közelében hol van lakossági hulladékgyűjtő!). 
  • Ne feledd: a túlhevített és a túl sokszor felhasznált növényi zsiradékban tumor fejlődést elősegítő, ún. karcinogén anyagok keletkeznek!
  • Főleg húsok, főzelékek, mártások, köretek készítésére, de saláták ízesítésére és ételek dúsítására (feltáplálásnál) is alkalmasak.

A hidegen sajtolt olajok

  • Pl: kukoricacsíra, tökmag, dió, mogyoró, lenmag, szója és extra szűz olíva olajok, amelyek általában kisebb kiszerelésben (100 ml – 500 ml/ üveg) vásárolhatók meg.
  • Hőkezelés nélkül ajánlott használnod őket, hogy értékes zsírsav tartalmuk ne vesszen kárba.
  • Salátákra, pácoláshoz, majonézhez, utólagos dúsításhoz kiválóan alkalmasak.

Tudtad?
Az olíva olajok közül csak a szűz olajok jó minőségűek, a „pomance” és „sansa” feliratú olíva olajok csak 1-10%-ban tartalmaznak szűz olajat, a maradék olaj megkérdőjelezhető minőségű!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X