Főoldal > DIÉTA > Hitek és tévhitek a vízfogyasztásról

Hitek és tévhitek a vízfogyasztásról

ásvány vízdesztillált vízvíz
0

Írta: and

Éltető víz? A víz minden élet bölcsője, fogantatásunktól kezdve víz ölel minket körül, életünk minden szakaszában nélkülözhetetlen testi és lelki egészségünk megőrzéséhez. Közhelynek számít, hogy az ajánlott folyadékfogyasztás egészséges embereknek napi 2-3 liter, ami az aktivitástól és környezeti tényezőktől függően lehet ennél több is. Az egészséges életmódot követő emberek étrendjében a tiszta víz különösen fontos […]

Éltető víz?

A víz minden élet bölcsője, fogantatásunktól kezdve víz ölel minket körül, életünk minden szakaszában nélkülözhetetlen testi és lelki egészségünk megőrzéséhez. Közhelynek számít, hogy az ajánlott folyadékfogyasztás egészséges embereknek napi 2-3 liter, ami az aktivitástól és környezeti tényezőktől függően lehet ennél több is. Az egészséges életmódot követő emberek étrendjében a tiszta víz különösen fontos szerepet tölt be: ez lehet csapvíz, tiszta, friss forrásvíz, vagy rendszeresen váltogatott ásványvíz is.
Mire figyelj? 
A víz egy oldat, változó ásványi anyag és egyéb összetevőkkel. A desztillált azaz elpárologtatott és lecsapódtatott víz ma is sok egészséges életmódra törekvő ember körében népszerű, ám kutatások szerint nem hogy az egészség megőrzését nem támogatja, de komoly egészségkárosodást, bizonyos betegségek előfordulásának kockázatát is előidézheti!  Gyógyvizeket komoly ok nélkül sohase fogyassz! A víz forralásának különösebb előnyei nincsenek, betegek, kisgyermekek és turisták ivóvizét szokás forralni a fertőzések elkerülése érdekében.

Gyógyszerek az ivóvízben?

Általánosságban kijelenthetjük, hogy nyugodtan ihatsz csapvizet, ezt ugyanis megfelelően szűrik és tisztítják.
Mire figyelj?
Ha a kitermelt víz nincs biztonságosan elzárva az emberi behatásoktól, akkor valóban számos anyaggal szennyeződhet. Sajnos nem mindenhol tudják a nyert vízből a hormonális és egyéb hatású gyógyszermaradványokat, műtrágyát stb. eltávolítani, amelyekkel a védtelen ivóvízforrásaink szennyeződhetnek. A kis mennyiségben jelenlévő vegyületek hosszú távú hatása szervezetünkre ismeretlen, így akár kedvezőtlen is lehet, ám ez Magyarországon – amennyire tudjuk – nem annyira komoly probléma.

0018571_1.jpg ()

Ásványvizet, de melyiket?

Az ásványvizek összetétele nagyon eltérő lehet, és a legritkább esetben közelít az emberi test szükségleteihez. A változatos ásványianyag-bevitel céljából érdemes mindig cserélgetni a fogyasztásra szánt ásványvizet. A természetes ásványvíz hivatalosan elismert víz, védett, felszín alatti vízadó rétegből – egy vagy több természetes, vagy mesterségesen feltárt forrásból vagy kútból – származik, szennyeződésmentes, ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevői miatt egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai vannak. Összetevői megfelelnek a rendeletben meghatározott határértékeknek, összetétele és hőmérséklete közel állandó, nem tartalmaz parazitákat és kórokozó mikroorganizmusokat.
Mire figyelj?
Magasabb ásványianyag-tartalmú vizeket és gyógyvizeket csak akkor fogyassz rendszeresen, ha ez egészségügyi okokból indokolt! Az ásványvizek összes ásványianyag-tartalma 500 és 4600 mg/l között változik, amely támpontot ad ahhoz, hogy mennyit fogyassz belőle: az 500 mg/l körüli, tehát csekély vagy közepes ásványianyag-tartalmú vizek minden nap, folyadékpótlás céljából is nagyobb mennyiségben fogyaszthatóak. Az ásványi anyagban gazdag (1500 és e feletti mg/l) ásványvizek ritkábban vagy megfelelő okok esetén fogyaszthatóak. Az már az ízlésedre van bízva, hogy a szénsavas vagy a szénsavmentes változatot fogyasztod.

Vízzel az éhség ellen?

Igaz, hogy az étkezés előtt elfogyasztott pohár víz csökkentheti éhségérzeted. Ám a valóságban inkább úgy csökkentheted jelentősen az energiabevitelt, ha magas víztartalmú ételeket eszel, mint például salátákat, zsírszegényen elkészített főzelékeket.
Mire figyelj?
A víz sajnos nem egy univerzálisan bevethető fegyver a zsírraktárak ellen, kis mértékben talán elősegítheti a fogyást, de ilyen célból nem érdemes sok folyadékot fogyasztanod! A megfelelő veseműködéshez, a szervezetben keletkező méreganyagok kiválasztásához azonban valóban szükséges eleget inni.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X