Főoldal > DIÉTA > 5 szuper tipp piknikhez

5 szuper tipp piknikhez

piknikrekreációszabadidő hasznos eltöltése
0

Írta:

1. Tervezd meg alaposan! Ha csak egy gyors szendvicsezésre ugrasz ki a kolleganőddel a közeli parkba, akkor is gondoskodnod kell a megfelelő körülményekről. Ha nem találtok ülőhelyet, nincs nálatok szalvéta vagy ital, kényelmetlen ebédszünetben lehet részed. Az előkészületek egy komolyabb pikniknél még fontosabbak: például ha barátokkal közösen szervezitek. Ilyenkor a pikniket beszéljétek meg, hogy ki milyen […]

1. Tervezd meg alaposan!

Ha csak egy gyors szendvicsezésre ugrasz ki a kolleganőddel a közeli parkba, akkor is gondoskodnod kell a megfelelő körülményekről. Ha nem találtok ülőhelyet, nincs nálatok szalvéta vagy ital, kényelmetlen ebédszünetben lehet részed. Az előkészületek egy komolyabb pikniknél még fontosabbak: például ha barátokkal közösen szervezitek. Ilyenkor a pikniket beszéljétek meg, hogy ki milyen kelléket hoz és mivel járul hozzá a menühöz.
Tipp:
Az ételek összeállításánál kerüld a túl maszatos (pl: jégkrémek, méz), ragadós és könnyen romló falatokat, amelyek hosszabb hűtést igényelnek. Ha autóval mentek és van klíma a kocsiban, az ételeket ne a csomagtartóba, hanem a hűs utazótérbe tegyétek, így tovább frissek maradnak.

0019097_1.jpg ()

2. Szerezz be piknikkosarat!

Egy hangulatos piknik elképzelhetetlen piknikkosár nélkül. Válassz olyat, aminek több rekesze van, így praktikusan belepakolhatod az evőeszközöket, tányérokat és a poharakat. Ma már kaphatóak olyan dekoratív kosarak is, amikben megtalálható minden szükséges kellék a szalvétákon keresztül a tányéralátéteken át az étkészletig.
Tipp:
Ha túrázással kötöd össze a piknikezést, okosabb megoldás kosár helyett hátizsákba pakolni. Bár nem túl elegáns papírtányérokat és műanyag evőeszközöket használni, ebben az esetben mégis célszerűbb, hisz sokkal könnyebb ezt cipelni, mint az üvegpoharakat és a fémkanalakat.

3. Vigyél nagy takarót!

Egy hatalmas, puha és vastag pokróc, ami bárhol leteríthető és kényelmesen elfértek rajta ti is és az elemózsia is, mindig tökéletes helyszíne a szabadtéri eszegetésnek. Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel a kedvenc, kockás pléded, bátran vidd magaddal azt.
Tipp:
Léteznek olyan takarók, amelyeknek vízálló a hátoldala. Ez a fajta könnyen tisztán tartható és attól sem kell tartanod, hogy a nedves földtől átázik.

4. Legyen egészséges a piknik-menüd!

A friss, ropogós zöldsaláták a tökéletes piknik menü részei. A zöldségek mellé érdemes betenned egy üveg olívaolajat és citromot is, amivel villámgyorsan egészséges salátaöntetet varázsolhatsz. Készíthetsz szendvicset is teljeskiőrlésű kenyérből, magvas zsemléből vagy mini bagettból – ezeket finom pástétomokkal varázsolhatod különlegessé.
Tipp: Próbáld ki a paprikás csicseriborsó pástétomot: vágj apróra két kisebb paradicsomot, adj hozzá 25 dkg főtt csicseriborsót, 1 egész fokhagymát, 2 evőkanál citromlevet, 1 teáskanálnyi paprikát, fél teáskanálnyi köménymagot, csipetnyi sót és 1 evőkanál olívaolajat, majd egy robotgéppel dolgozd össze az egészet!

5. Gondoskodj a folyadékról!

Az italokat öntsd jól zárható üvegbe vagy műanyag palackba, és hűtsd vagy fagyaszd le indulás előtt. Ha termoszba öntöd az italt, garantáltan hideg marad fogyasztásig. Jó választás az ásványvíz, a limonádé – ez utóbbi elkészítésénél kerüld a sok cukort, mert nemcsak kevésbé üdít majd a citromos nedű, de az édes íztől csak még szomjasabb leszel. Ugyanez vonatkozik a jeges teára is.
Tipp:
Készíts zöldségshake-t: egy csokor petrezselymet, 40 dkg sárgarépát mixelj össze fél liter 100%-os narancslével. Adj hozzá egy kevés citromlevet, hűtsd le és máris kész a hűsítő vitaminbomba.

Amiket semmiképp se hagyj otthon!
Kis műanyag tálak, tálcák,vágódeszka
Terítő, éles kés, fogpiszkáló, sörbontó
Hűtőtáska, hűtőtasakok
Termosz, jég darabok nylonzacskóban (italokhoz)
Papírzsebkendő, konyharuha, szalvéta
Szemetes zacskó, víz (mosogatáshoz)
Elsősegély doboz (olló, sebtapasz, szúnyog- és kullancsriasztó krém, napvédőkrém)

Hol piknikezz?
A piknikezés helyszínéül friss levegőjű, szép zöld környezetet válassz! Erre kiválóan alkalmasak az erdei turistautak menti pihenők (pl. a Bükkben a Szalajka-völgy, a Pilisben Dobogókő, de a János-hegyen is találhatsz hangulatos piknikező helyet). Szintén jó választás erre a célra egy nagyobb park (pl.: Margitsziget, Városliget) vagy vízpart környéke (Velencei-tó, Omszki-tó, Balaton-felvidék) is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X