Főoldal > DIÉTA > A leghasznosabb tanácsok húsmentes étrendhez

A leghasznosabb tanácsok húsmentes étrendhez

diétatáplálkozásvegetáriánus
0

Írta:

Sokak számára a nagy családi lakmározások menüi elképzelhetetlenek hús nélkül. Hiába tudjuk, hogy az eltúlzott húsfogyasztás különféle betegségek kialakulásához vezethet, megszokásból mégis a húsos falatokat választjuk. De vajon tényleg csak előnyökkel jár teljesen kiiktatni a húsféleségeket a táplálkozásunkból? Fő a változatosság! „Mivel a vegetarianizmusnak több fajtája is létezik, nem mindegy, melyik irányzathoz csatlakozunk – mondja […]

Sokak számára a nagy családi lakmározások menüi elképzelhetetlenek hús nélkül. Hiába tudjuk, hogy az eltúlzott húsfogyasztás különféle betegségek kialakulásához vezethet, megszokásból mégis a húsos falatokat választjuk. De vajon tényleg csak előnyökkel jár teljesen kiiktatni a húsféleségeket a táplálkozásunkból?

Fő a változatosság!

„Mivel a vegetarianizmusnak több fajtája is létezik, nem mindegy, melyik irányzathoz csatlakozunk – mondja lapunk szakértője, Tihanyi András dietetikus. – Az alkalmanként baromfit, halat, valamint tojást és tejterméket is fogyasztó vegák helyesen összeállított étrendje fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat. Ha vegetáriánusként helyesen szeretnénk táplálkozni, vigyáznunk kell, hogy minden tápanyagból megfelelő mennyiséggel lássuk el a szervezetünket, hiszen a kizárólag növényi alapanyagot tartalmazó, nyers étrenden élő vegánoknál könnyen kialakulhatnak hiányállapotok. Egy vegetáriánusnak tudnia kell szakszerűen kombinálni a növényi fehérjeforrásokat. Ha ezt nem teszi meg, kóros fehérjehiány alakulhat ki a szervezetében, ami gyengeséghez, vérszegénységhez, testsúlycsökkenéshez vezethet, továbbá gond lehet a tápanyagok felszívódásával is. Természetesen a vegetáriánus étrend is változatossá tehető, ebben az esetben nem kell tartanunk a hiánybetegségek kialakulásától.

0019247_1.jpg ()

Kinek nem ajánlott?

„És bár senkinek sem lehet megtiltani a vegetáriánus étkezést, vannak bizonyos életkorok és élethelyzetek, amikor különösen oda kell figyelni az étrend összeállítására – folytatja szakértőnk. – A tápanyagok bevitele megoldható hús nélkül is, ám sokkal nagyobb körültekintést igényel. Hiába találhatóak meg egyes ásványi anyagok a növényekben is, hasznosulásuk gyakran az állati eredetű élelmiszerekből a legjobb, ezért az étrend fehérjetartalma a növényi táplálékok szakszerű kombinálásával tehető teljes értékűvé. Ezért azok a vegetáriánusok, akik éppen gyermeket várnak, szoptatnak vagy aktívan sportolnak, mindenképpen kérjék ki dietetikus tanácsát étrendjük összeállításához. A fehérjebevitelen túl figyelni kell a vas, valamint a telítetlen zsírsavak pótlására is! Utóbbi érdekében fogyasszunk omega-3 zsírsavakban gazdag tojást, margarint, illetve hidegen sajtolt növényi olajokat.

A szigorúan vett vegetáriánus táplálkozás követése gyermekkorban sem ajánlott, ezért a gyerekek menüjéből ne hagyjuk ki teljesen az állati eredetű élelmiszereket! Tejtermékeket, tojást mindenképpen iktassunk az étrendjükbe, mert a nem elégséges tápanyagbevitel a fejlődésben lévő szervezetben akár maradandó idegrendszeri károsodást is okozhat. Vitatott kutatások bizonyították, hogy a vegyes étrenden élő gyerekek IQ-ja magasabb, mint a növényi alapú táplálkozást követőké, ami nagy valószínűséggel a húsban található omega-3 zsírsavak és vas idegrendszerre gyakorolt hatásának köszönhető. Összességében elmondható, hogy a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem korlátozza sem a fizikai, sem a szellemi teljesítményt, más tényezők (szigorú testedzés, káros szenvedélyek, stb.) sokkal jobban befolyásolják ezeket.”

Lépésben az átállásig

„Fontos, hogy a vegetáriánus életmódra ne hirtelen, hanem lassan, fokozatosan térjünk át – hangsúlyozza Tihanyi András. – A lassú átállás során szervezetünk lépésről-lépésre szokhat hozzá az új alapanyagokhoz és ízekhez. A vegetarianizmus nem csupán táplálkozási szokás, hanem harmonikus életmód is egyben. Az igazi vegetáriánusok általában nem rabjai káros szenvedélyeknek, rendszeresen mozognak, sokat tartózkodnak a természetben, és lelki egészségükre is különös gondot fordítanak. Ez is óriási szerepet játszik abban, hogy őket igazolják a betegség- és halálozási statisztikák. De ne felejtsük el: vegyes étrenddel is elérhető ugyanez! A lényeg mindkét esetben az, hogy kerüljük a szélsőségeket!”

A témáról bővebben a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!

Mellette szóló érvek:
A vegetáriánus étrenden élők:
– Ritkábban lesznek betegek
– Jobb az erőnlétük
– Több az energiájuk
– Élesebb a hatodik érzékük
– Nyugodtabbak és jobban viselik a stresszt
– Hajlamosabbak az együttérzésre
– Kímélik és óvják a Föld erőforrásait
– Kevesebb szén-dioxidot termelnek
+ 1 érv: Ha minden ember áttérne a vegetáriánus életmódra, akkor véget lehetne vetni az éhezésnek a Földön. Mert mire egy sertés eléri a vágósúlyát, addig több tonna gabonát etetnek meg vele, ebből a gabonamennyiségből 2500 ember egyszeri ebédjét lehetne biztosítani

Variációk a növényi alapú étkezésre
Szemi-vegetáriánusok: Kizárólag a vörös húsokról és a gyakori húsévesről mondanak le, az alkalmankénti csirke- és halfogyasztást nem vetik meg, tejterméket és tojást is rendszeresen fogyasztanak.
Ovo-lakto vegetáriánusok: Hús egyáltalán nem, viszont a tejtermékek, a tojás és egyéb állati eredetű termékek szerepelnek az étlapjukon.
Lakto-vegetáriánusok: A húsok mellett a tojást is tiltólistára teszik, de a tejtermékeket fogyasztják.
Ovo-vegetáriánusok: Húst és tejtermékeket nem esznek, de tojást igen.
Vegánok: Alapelvük, hogy minden életet tisztelni kell, ezért kizárólag növényi eredetű táplálékot esznek. Elutasítják a megölt állatok húsát, nem vesznek el állatoktól tejet, tojást és mézet sem.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X