Főoldal > DIÉTA > Veszélyes ételfertőzések – szakértői szemmel

Veszélyes ételfertőzések – szakértői szemmel

diétaételeknyársalmonella
0

Írta: and

A veszélyes mikroorganizmusok kedvező körülmények között elszaporodhatnak az ételeinkben és önmagukban, vagy az általuk előállított anyagokon keresztül betegségeket okozhatnak. Az ételfertőzések leggyakrabban nyáron vagy meleg éghajlatú vidékeken fordulhatnak elő. Pár óra vagy néhány nap után olyan panaszok jelentkezhetnek, mint pl: emésztőrendszeri fájdalmak, hányiger, hányás, hasmenés, amelyet láz és más tünetek kísérhetnek. A legnagyobb veszélynek – különösen a […]

A veszélyes mikroorganizmusok kedvező körülmények között elszaporodhatnak az ételeinkben és önmagukban, vagy az általuk előállított anyagokon keresztül betegségeket okozhatnak. Az ételfertőzések leggyakrabban nyáron vagy meleg éghajlatú vidékeken fordulhatnak elő. Pár óra vagy néhány nap után olyan panaszok jelentkezhetnek, mint pl: emésztőrendszeri fájdalmak, hányiger, hányás, hasmenés, amelyet láz és más tünetek kísérhetnek. A legnagyobb veszélynek – különösen a kiszáradás kockázata miatt – a kisgyermekek és idősebb emberek vannak kitéve, számukra a gyors ellátás életmentő is lehet.

0019220_1.jpg ()

Az ételfertőzések fő kórokozói

  • A szalmonellát a szalmonellával fertőzött ember székletével közvetlenül vagy közvetve szennyezett ételek és italok okozhatják. Ez a kórokozó hosszú ideig életképes. A betegséget okozó ételek: a baromfihús, tojás, a velük készült ételek, illetve más rosszul tárolt vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek, nem eléggé megmosott zöldségek vagy gyümölcsök. A szalmonella már 7 fokon is képes szaporodni, így az étel hűtésének és felmelegítésének hibái is könnyen betegséget okozhatnak. Ilyen hiba lehet például ha a tojásos ételt lassan hűtöd le, vagy a fagyasztott húst langyos vízben engeded ki. A megbetegedés jellemző tünetei – pl: fejfájás, láz és nagyon gyakran a hasmenés – pár órával, illetve 1-2 nappal a mikroorganizmusok szervezetbe kerülést követően jelentkezhetnek. A lázat és a hasmenést lázcsillapítással és megfelelő folyadékpótlással lehet orvosolni. Utóbbi történhet szájon át erre alkalmas oldattal vagy szükség esetén infúzió formájában is.
  • A bélflóra részét képező Escherichia coli bizonyos típusai is gyakran okoznak hasonló fertőzéseket például vérzéses vastagbélgyulladást. A megelőzésében fontos a megfelelő tisztálkodás, kézmosás illetve a konyhai nyersanyagok körültekintő kezelése. A gyógyításban a legfontosabb az orvosi felügyelet mellett végzett folyadékpótlás és egyéb kiegészítő kezelések alkalmazása.
  • Az élelmiszerekben könnyen elszaporodó shigellák (a vérhas kórokozói) megjelenésének okai és tünetei is hasonlóak lehetnek mint a Salmonella és az Escherichia coli fertőzésé, az ürített széklet ekkor véres-nyálkás.
  • További gondot (hasmenést, hányást, lázat) okozhat a liszteriózis nevű betegség. Veszélyeztetettek a terhes nők és a kisgyermekek, akik nyers tejjel és lágy, érlelt és penészes sajtokkal táplálkoznak. Nyers vagy savanyított zöldségekkel is elfogyasztható a betegséget okozó mikroorganizmust. A nyers tej TBC, és ritkán akár veszettség hordozója is lehet, ezért kerüld a fogyasztását különösen várandósság alatt!

Ne feledd: A fentieken kívül még számos kórokozó, köztük vírusok is előidézhetnek fertőzéseket, ám minderre kevés az esély, ha betartod a megfelelő személyi higiénés szabályokat az otthonodban!

Mit tehetsz a betegségek megelőzéséért?

  • Használj jó minőségű, friss, hibátlan alapanyagokat és kerüld a lejárt szavatosságú élelmiszereket.
  • Mindig alaposan moss kezet azután, hogy a bőröd a kórokozókkal szennyeződhetett.
  • Amikor főzöl, távolítsd el a kezeden lévő ékszereidet.
  • A nyers húsokat és zöldségeket mindig más vágódeszkán vágd fel és az eszközöket is különítsd el egymástól, vagy alaposan mosd meg őket.
  • Különítsd el a kész ételeket a nyersanyagoktól, ezt teszik a fertőzések elkerülése érdekében minden nagyobb konyhában is!
  • A  fagyasztott nyersanyagokat és kész ételeket a hűtőben olvaszd fel, ezzel megelőzheted  a kórokozó mikroorganizmusok többségének szaporodását

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X