Főoldal > DIÉTA > Vízhajtó, karcsúsító, vitaminbomba – 5 toplistás étel

Vízhajtó, karcsúsító, vitaminbomba – 5 toplistás étel

átlagosbabbrokkolidiétaegészségesételfogyókúrahétköznapijoghurtmagvaktojáj
0

Írta:

Az újabbnál újabb fogyókúrás étrendeket olvasva téged is rendszeresen elfog a düh? Bosszant, hogy az egészséges ételeket csak méregdrágán és alapos utánajárással szerezhetnéd be? Ha nincs pénzed a csodadiétákra, és nem akarsz lemondani a hagyományos ízekről sem, akkor ismerd meg jobban a konyhádban található ételeket! Most bemutatunk öt hétköznapi és olcsó ételt, amelyek ráadásul hihetetlenül […]

Az újabbnál újabb fogyókúrás étrendeket olvasva téged is rendszeresen elfog a düh? Bosszant, hogy az egészséges ételeket csak méregdrágán és alapos utánajárással szerezhetnéd be? Ha nincs pénzed a csodadiétákra, és nem akarsz lemondani a hagyományos ízekről sem, akkor ismerd meg jobban a konyhádban található ételeket! Most bemutatunk öt hétköznapi és olcsó ételt, amelyek ráadásul hihetetlenül egészségesek is.

Zöldbab – a tökéletes vízhajtó

A zöldbab a legsokoldalúbb zöldségfélék egyike: készíthetsz belőle levest, főzeléket, salátát, de felhasználhatod egytálételekbe is. Magas a fehérjetartalma, sok vízhajtó hatású kálium, B-vitamin, kalcium és magnézium van benne. Szaponin nevű összetevője csökkenti a koleszterinszintet, a polifenolok pedig fontos szerepet játszanak a trombózis és a rák megelőzésében és gyulladásgátlók. 
Tippünk: A kínai gyógyászat szerint a babot délután vagy kora este érdemes fogyasztanod, mert akkor könnyebben megemészthető. Már napi 100 g szárazbabból fedezheted a napi ballasztanyag-szükséglet több, valamint vas- és folsavszükségletedet. 

0018830_1.jpg ()

Brokkoli - amit ne hagyj ki a diétádból

Tudtad, hogy az amerikaiak kedvenc zöldsége – a burgonya és a kukorica után - a brokkoli? Nem beszélve arról, hogy a karfiolra hasonlító zöldség ezerszer egészségesebb a sült krumplinál és a popcornnál: alacsony a kalóriatartalma, tele van rostokkal, A-, C- és K-vitaminnal.
Tippünk: A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontképződésben és a véralvadásban. Erre a vitaminra ráadásul a kisbabáknak is nagy szükségük van, ezért érdemes a kicsiket is minél hamarabb megismertetni a brokkolival! Ha pedig beindul a grillszezon, akkor a rácsra néhány apró brokkolirózsát is tegyél! Ez a grillzöldség ideális kiegészítője a fűszeres húsoknak, így nemcsak a vegetáriánus vendégeid lesznek oda érte!  

Tojás – a kalóriaszegény fehérjebomba

A sokszor kárhoztatott tojásról mára kiderült, hogy nemcsak hogy a koleszterinszintünket nem befolyásolja, de kifejezetten egészséges is! Tartalmazza az összes fontos vitamint és ásványi anyagot, és megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen az ún. esszenciális aminosavak is. 
Tippünk: A tojás rengeteg fehérjét tartalmaz, ezért ha tápláló és egészséges reggelire vágysz, akkor indítsd a napot valamilyen tojásos étellel. Egy zsírszegény omlett vagy egy-két főtt tojás tökéletes választás, de ha nem rajongasz a tojás ízéért, akkor csak a szendvicsedet ízesítsd néhány karikával!

Olajos magvak - a vitamindús nassolnivaló 

Magas zsír- és kalóriatartalmuk ellenére az olajos magvak a legegészségesebb ételek közé tartoznak. A tojáshoz hasonlóan a dió- és mogyorófélék is tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, valamint rengeteg vitamint és ásványi anyagot is.
Tippünk: A kedvenc magjaidat (pl. pisztációt, mogyorót kesudiót) porciózd ki néhány dekás kis csomagokba - így lelkifurdalás nélkül nassolhatsz belőlük, amikor csak jól esik! A mandulával, dióval és mogyoróval pedig ne csak a süteményeket ízesítsd, hanem dobd fel velük a salátáidat is!

Joghurt – az egészséges bélflóra őre

A joghurt a többi tejterméknél jóval több kalciumot tartalmaz, de tele van fehérjével, kalciummal és káliummal is. A bél egészséges baktériumflóráját a joghurtban található probiotikumokkal biztosíthatod – persze csak akkor, ha jó minőségű terméket, „valódi joghurtot” vásárolsz!
Tippünk: A szakemberek szerint a joghurtban rengeteg különböző tápanyag található. Az egészségedért már napi egy joghurttal is sokat tehetsz, de a mesterséges adalékanyagokkal ellátott, ízesített gyümölcsjoghurtok helyett inkább natúr terméket válassz! Otthon aztán nyugodtan szórj bele néhány szem gyümölcsöt vagy egy kis müzlit – a joghurtod így nemcsak finomabb és egészségesebb lesz, de kevesebb kalóriát is tartalmaz majd!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X