Főoldal > DIÉTA > 4 kihagyhatatlan málnás recept

4 kihagyhatatlan málnás recept

málnanyárrecept
0

Írta:

A málna eredetileg hegyvidékeink őshonos cserjéje. Népies neve a “himpér”, ami azt jelenti, hogy „boldogasszony csipkéje”. Létezik sárga fajtája is, de azt ritkábban lehet beszerezni. A málnaszemek gazdagok színanyagokban, és sok antioxidánst, gyümölcssavakat és flavonoidot tartalmaznak. A málnában az ásványok és nyomelemek közül megtalálható a vas, a kalcium, a kálium és a magnézium is. A […]

A málna eredetileg hegyvidékeink őshonos cserjéje. Népies neve a “himpér”, ami azt jelenti, hogy „boldogasszony csipkéje”. Létezik sárga fajtája is, de azt ritkábban lehet beszerezni. A málnaszemek gazdagok színanyagokban, és sok antioxidánst, gyümölcssavakat és flavonoidot tartalmaznak. A málnában az ásványok és nyomelemek közül megtalálható a vas, a kalcium, a kálium és a magnézium is. A málnát frissen fogyaszd, de mélyhűtőben is lefagyaszthatod, így a zordabb téli napokon is csemegézhetsz belőle. A málna jó hatással van a vércukorszintre és csökkenti a magas vérnyomást is. Levelének teája antibakteriális hatású. E sokoldalú gyümölcsből turmix, ivólé, dzsem, szörp és számos ízletes édesség készíthető.

Íme, négy különleges málnás recept, amelyekkel még változatosabbá teheted az étrendedet!

1. Málnaturmix

A WellnessCafe tippje: A következő turmixot akár 3 perc alatt is elkészítheted. Reggelire vagy éppen vacsorára is fogyaszthatod.

Hozzávalók:
10-20 dkg málna
0,5 liter tej
méz - ízlés szerint

Elkészítés:
Turmixold össze a málnát, öntsd hozzá a tejet és a végén ízlés szerint adagolj hozzá mézet. Ha elkészült az ital, azonnal fogyaszthatod. Ha nagyon meleg van, tedd hűtőszekrénybe egy-két órára.

2. Málnás salátaöntet

A WellnessCafe tippje: A salátaöntettel locsold meg a sülteket.

Hozzávalók:
málna
citromlé
mustár
olíva olaj
fehér bors

Elkészítés:
Turmixolj össze 15-20 dkg málnát, keverj hozzá egy-két teáskanálnyi mustárt, kevés fehér borsot, önts hozzá 1,5 dl olívaolajat, majd tegyél hozzá egy pici sót. Keverd össze a hozzávalókat és hagyd állni egy picit. 

0019720_1.jpg ()

3. Málnakrém leves

A WellnessCafe tippje: Ha nyáron nem szeretnéd egy nehéz ebéddel megterhelni a gyomrodat, ideális választás a málnakrém leves. 

Hozzávalók:
25dkg málna
1 liter víz
cukor – ízlés szerint
1dl vörösbor
3-5 db szegfűszeg
fahéj
1dl tejföl
liszt
1dl habtejszín

Elkészítés:
A vizet forrald fel, tedd bele az előre összeturmixolt málnát, ízesítsd vörösborral, cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal, majd lassú tűzön főzd 10 percig. Ezt követően sűrítsd tejföl, víz és liszt keverékével, majd forrald össze habtejszínnel. Hűtve fogyaszd.

4. Málna szorbet

A WellnessCafe tippje: Tökéletes választás, ha egészséges nassolnivalóra vágysz!

Hozzávalók:
0,5 dl pohár tej
4 dl natúr joghurt
15 dkg málna
1 evőkanál narancslé
1 teáskanál vanília kivonat
édesítő – ízlés szerint
1-2 őszibarack

Elkészítés:
Turmixold össze a málnát és az őszibarackot, add hozzá a joghurtot és a többi hozzávalót. Kevergesd addig, amíg nem lesz krémes az állaga. Szedd bele egy légmentesen záródó műanyag edénybe és tedd be a mélyhűtőbe. Ha jól lehűlt, már fogyaszthatod is.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X