Az étteremben lehetőségünk van felmérni, hogy milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van. Házhoz-szállításkor erre nincs lehetőségünk, az ételrendelést népszerűsítő honlap, vagy szórólap tartalma és az étel kiszállításának módja azonban sokat elárul egy vállalkozás hozzáállásáról, élelmiszer-biztonsági ismereteiről. Mielőtt rendelnél… Rendelés előtt mindig győződj meg arról, hogy az ételt […]
Az étteremben lehetőségünk van felmérni, hogy milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van. Házhoz-szállításkor erre nincs lehetőségünk, az ételrendelést népszerűsítő honlap, vagy szórólap tartalma és az étel kiszállításának módja azonban sokat elárul egy vállalkozás hozzáállásáról, élelmiszer-biztonsági ismereteiről.
Mielőtt rendelnél…
- Rendelés előtt mindig győződj meg arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma, telephelye) fel van-e tüntetve a honlapon, a szórólapon. Ez főként akkor szükséges, ha először rendelsz valahonnan, és nem ismered az éttermet, illetve azt a főzőkonyhát, ahonnan a kiszállítás történik. Előfordul ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, amelyeknek nincs működési engedélyük, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel nem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.
- Bizalmat ébreszthet, ha a vállalkozás a honlapján, a szóróanyagaiban megad egy olyan elérhetőséget, amelyen reklamáció esetén ténylegesen elérhető.
- Ne csak a szerint válassz, hogy éppen mit kívánsz meg. Gondolkozz kicsit élelmiszer-biztonsági szempontból is. Különösen kockázatos, ha gyorsan romló ételt, pl. madártejet, nyers tojást tartalmazó (pl. tatár-bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött ételt (pl. steak), majonézes salátát, tojásos galuskát rendelsz. Ezt saját érdekedben ne rendeld meg, ezeket inkább magad készítsd el, vagy az étteremben kérd!
Milyen szállítási feltételekre figyelj?
- A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, olymódon, hogy a csomagolás a szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági/minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási- és tárolási „szabályokat” (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
- “A hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
- Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen-tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Műanyag rekeszben, kosárban, szobahőmérsékleten melegen-tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható!
- A kiszállítással egy időben élelmiszeren kívül egyéb áru, illetve személy nem szállítható!
- A szállítást végző egészségi állapota, ruházata, magatartása is árulkodó lehet. Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges, ún. egészségügyi kiskönyvvel rendelkező személy foglalkozhat. Ruházatának tisztának kell lennie. Szállítás közben – tekintettel arra, hogy kézmosási lehetősége szállítás közben többnyire nincsen – nem dohányozhat!
- Nagyon gyakori hiba, hogy együtt szállítanak “hideget és meleget”, anélkül, hogy azokat jól elkülönítenék, szigetelnék. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az egyik étel ne melegedjen fel, a másik pedig ne hűljön le. A hideg ételeket és a meleg ételeket tehát külön-külön táskában kell szállítani. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63 ºC-ot. Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számítva kb. 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen-tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C –on szabad szállítani.
Tálalás előtt és után
- A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett. Nem elég csak megmelegíteni!
- Étkezés előtt mindig moss kezet!
- Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztod el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten! Fogyasztás előtt a meleg-ételt át kell forrósítani!
- Amennyiben gyermeknek, illetve idősnek is rendeltél ételt, úgy a fentiek teljesülésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ők érzékenyebben reagálhatnak az esetleges fertőzésre, a nem megfelelően elkészített, kiszállított és tálalt étel elfogyasztására.
Az ételek Interneten, telefonon történő rendelése, házhoz szállíttatása életünket megkönnyítheti, feltéve, ha az étel a fogyasztást követő napokban nem okoz kellemetlen tüneteket, megbetegedést.
Forrás: A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal sajtóközleménye
Képek forrása: Profimédia