Főoldal > DIÉTA > Útmutató a biztonságos ételrendeléshez

Útmutató a biztonságos ételrendeléshez

diétaélelmiszerbiztonságfogyókúra
0

Írta:

Az étteremben lehetőségünk van felmérni, hogy milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van. Házhoz-szállításkor erre nincs lehetőségünk, az ételrendelést népszerűsítő honlap, vagy szórólap tartalma és az étel kiszállításának módja azonban sokat elárul egy vállalkozás hozzáállásáról, élelmiszer-biztonsági ismereteiről. Mielőtt rendelnél… Rendelés előtt mindig győződj meg arról, hogy az ételt […]

Az étteremben lehetőségünk van felmérni, hogy milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van. Házhoz-szállításkor erre nincs lehetőségünk, az ételrendelést népszerűsítő honlap, vagy szórólap tartalma és az étel kiszállításának módja azonban sokat elárul egy vállalkozás hozzáállásáról, élelmiszer-biztonsági ismereteiről.

Mielőtt rendelnél…

  • Rendelés előtt mindig győződj meg arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma, telephelye) fel van-e tüntetve a honlapon, a szórólapon. Ez főként akkor szükséges, ha először rendelsz valahonnan, és nem ismered az éttermet, illetve azt a főzőkonyhát, ahonnan a kiszállítás történik. Előfordul ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, amelyeknek nincs működési engedélyük, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel nem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.
  • Bizalmat ébreszthet, ha a vállalkozás a honlapján, a szóróanyagaiban megad egy olyan elérhetőséget, amelyen reklamáció esetén ténylegesen elérhető.
  • Ne csak a szerint válassz, hogy éppen mit kívánsz meg. Gondolkozz kicsit élelmiszer-biztonsági szempontból is. Különösen kockázatos, ha gyorsan romló ételt, pl. madártejet, nyers tojást tartalmazó (pl. tatár-bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött ételt (pl. steak), majonézes salátát, tojásos galuskát rendelsz. Ezt saját érdekedben ne rendeld meg, ezeket inkább magad készítsd el, vagy az étteremben kérd!

0019354_1.jpg ()

Milyen szállítási feltételekre figyelj? 

  • A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, olymódon, hogy a csomagolás a szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági/minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási- és tárolási „szabályokat” (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
  • “A hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
  • Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen-tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Műanyag rekeszben, kosárban, szobahőmérsékleten melegen-tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható!
  • A kiszállítással egy időben élelmiszeren kívül egyéb áru, illetve személy nem szállítható!
  • A szállítást végző egészségi állapota, ruházata, magatartása is árulkodó lehet. Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges, ún. egészségügyi kiskönyvvel rendelkező személy foglalkozhat. Ruházatának tisztának kell lennie. Szállítás közben – tekintettel arra, hogy kézmosási lehetősége szállítás közben többnyire nincsen – nem dohányozhat!
  • Nagyon gyakori hiba, hogy együtt szállítanak “hideget és meleget”, anélkül, hogy azokat jól elkülönítenék, szigetelnék. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az egyik étel ne melegedjen fel, a másik pedig ne hűljön le. A hideg ételeket és a meleg ételeket tehát külön-külön táskában kell szállítani. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63 ºC-ot. Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számítva kb. 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen-tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C –on szabad szállítani.

Tálalás előtt és után

  • A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett. Nem elég csak megmelegíteni!
  • Étkezés előtt mindig moss kezet!
  • Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztod el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten! Fogyasztás előtt a meleg-ételt át kell forrósítani!
  • Amennyiben gyermeknek, illetve idősnek is rendeltél ételt, úgy a fentiek teljesülésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ők érzékenyebben reagálhatnak az esetleges fertőzésre, a nem megfelelően elkészített, kiszállított és tálalt étel elfogyasztására.

Az ételek Interneten, telefonon történő rendelése, házhoz szállíttatása életünket megkönnyítheti, feltéve, ha az étel a fogyasztást követő napokban nem okoz kellemetlen tüneteket, megbetegedést.

Forrás: A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal sajtóközleménye

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X