Több feltételezés látott napvilágot arról, hogyan is került hazánkba a konyhakertek elmaradhatatlan „kelléke” az uborka. Egyes feltételezések szerint Indiából, míg más források szerint Afrikából került Európába. Ezt az ősi „indiánétket”, amelyet már az ókori Egyiptomban is szomjoltásra használtak, változatosan lehet elkészíteni. Az uborka leve a benne található enzimnek és vitaminoknak (A-, B2-, B6-, C-, E-és […]
Több feltételezés látott napvilágot arról, hogyan is került hazánkba a konyhakertek elmaradhatatlan „kelléke” az uborka. Egyes feltételezések szerint Indiából, míg más források szerint Afrikából került Európába. Ezt az ősi „indiánétket”, amelyet már az ókori Egyiptomban is szomjoltásra használtak, változatosan lehet elkészíteni. Az uborka leve a benne található enzimnek és vitaminoknak (A-, B2-, B6-, C-, E-és F-vitaminok) köszönhetően kiváló regeneráló hatású. Éppen ezért a szépségiparban is sok bőrtisztító és bőrnyugtató hatású terméket állítanak elő belőle. Az uborka egyik különleges sajátossága, hogy kiválóan hűsít és frissít. Az uborka víztartalma nagyon magas, több mint 90 százalékos. Alacsony a kalóriatartalma, így diétás étrendedbe is beillesztheted. Gazdag ásványi anyagokban, magas káliumtartalma pedig serkenti a veseműködést és méregtelenít.
Íme, négy könnyű recept, meleg napokra.
1. Tzatziki
Hozzávalók:
4dl natúr joghurt
20-30 dkg uborka
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
fehérbors
Elkészítés:
Az uborkákat mosd meg, és durvára reszeld le, majd csöpögtesd le. A fokhagymát törd bele a joghurtba, és tegyél hozzá sót, fehérborsot és olívaolajat – ízlés szerint. Ha kész keverd bele a lereszelt uborkát. Akkor igazán finom, ha kicsit hagyod összeérni.
2. Kapros uborka leves dióval
Hozzávalók (4 személyre):
30 dk uborka
5 dl tej
2 dl natúr joghurt
kapor
só
fehérbors
10-15 szem dió
Elkészítés:
Az uborkát mosd meg, majd durva fokozatú reszelőn reszeld le, majd keverd el a joghurttal és a tejjel. Ízlés szerint tegyél hozzá sót és fehérborsot, apróra vágott kaprot, dió szemeket. Akkor hűsít a legjobban, ha fogyasztás előtt még a hűtőbe teszed 1 órára.
3. Uborkasaláta olívabogyóval és fetasajttal
Hozzávalók:
40 dkg uborka
15-20 dkg fetasajt
15 dkg olívabogyó (magnélküli)
szőlőmag olaj
só
balzsamecet
Elkészítés:
Az uborkát mosd meg, vágd össze kockára, add hozzá a kockára vágott fetasajtot és az olívabogyót. Ízesítsd sóval, szőlőmag olajjal és balzsamecettel.
4. Joghurtos uborkasaláta
Hozzávalók:
4 dl-es joghurt
20-30 dkg uborka
1- 2 gerezd fokhagyma
olíva olaj
só
fehérbors
2 db paradicsom
kevés citromlé
Elkészítés:
Mosd meg az uborkákat és paradicsomokat, majd hámozd meg, és kockázd fel őket. Tegyél hozzá ízlés szerint sót, fokhagymanyomóval add hozzá a fokhagymát, és öntsd rá a joghurtot. Egy teáskanálnyi olívaolajjal és citromlével locsold meg, majd alaposan keverd össze. Hűtve fogyaszd!
Képek forrása: Profimédia