Főoldal > DIÉTA > Segítség! Fuzárium van az ételeinkben?

Segítség! Fuzárium van az ételeinkben?

betegségegészségfuzárium
0

Írta:

Mi a fuzárium?A fuzárium gombafajok általánosan a mérsékeltövi amerikai, ázsiai és európai területeken terjedtek el, és elsősorban a gabonákat és szemes takarmányokat „támadják meg”. Egyes fuzárium penészgomba fajok méreganyagokat (fuzáriumtoxinokat), ún. mikotoxinokat termelnek, melyek károsíthatják az emberek, illetve állatok egészségét. A fuzárium gombák betakarítás előtt fertőzik a gabonaszemeket. A toxin termelődése sok tényezőtől függ, melyek […]

Mi a fuzárium?

A fuzárium gombafajok általánosan a mérsékeltövi amerikai, ázsiai és európai területeken terjedtek el, és elsősorban a gabonákat és szemes takarmányokat „támadják meg”. Egyes fuzárium penészgomba fajok méreganyagokat (fuzáriumtoxinokat), ún. mikotoxinokat termelnek, melyek károsíthatják az emberek, illetve állatok egészségét. A fuzárium gombák betakarítás előtt fertőzik a gabonaszemeket. A toxin termelődése sok tényezőtől függ, melyek közül az időjárási, éghajlati viszonyok (csapadék mennyiség) a meghatározóak, de a toxintermelés a helytelen tárolás során is folytatódhat. A fuzárium a gabonaszemek héját támadja meg, így általában a teljes kiőrlésű termékek szennyeződhetnek.

Milyen hatással lehet a fuzárium az emberre?

A fuzárium gomba egyik toxinja hormonális elváltozásokat idézhet elő az emberi szervezetben. Egyes kutatások szerint a nagymértékben fogyasztott fertőzött élelmiszerek a gyermekeknél korai pubertáshoz, sőt akár terméketlenséghez is vezethetnek. A gomba toxinja a méhlepényen keresztül felszívódva károsíthatja a magzatokat is. A fuzárium szennyezettség világszerte problémát jelent a termelőknek, mely a helyes mezőgazdasági gyakorlattal csökkenthető.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X