Főoldal > DIÉTA > Húsimádó vagyok, de fogyni akarok! – 5 fontos szabály

Húsimádó vagyok, de fogyni akarok! – 5 fontos szabály

diétafogyókúrahalhúskagylórák
0

Írta:

Igazi húsimádó vagy? Ha átgondoltan étkezel, úgy fogyhatsz le, hogy közben ízletes, húsból készített fogásokat is fogyaszthatsz, de lássuk, milyen szabályokat kell ehhez betartanod! 1. szabály: csak sovány húsokat fogyassz! Ha gyorsan meg szeretnél szabadulni a pluszkilóktól, tudatosabban válogasd össze az ebédnek valót a hentesnél: felejtsd el a zsíros húsféléket, vásárolj inkább csirkemellet, csirkemájat és […]

Igazi húsimádó vagy? Ha átgondoltan étkezel, úgy fogyhatsz le, hogy közben ízletes, húsból készített fogásokat is fogyaszthatsz, de lássuk, milyen szabályokat kell ehhez betartanod!

1. szabály: csak sovány húsokat fogyassz!

Ha gyorsan meg szeretnél szabadulni a pluszkilóktól, tudatosabban válogasd össze az ebédnek valót a hentesnél: felejtsd el a zsíros húsféléket, vásárolj inkább csirkemellet, csirkemájat és sovány vadhúsokat, a húsfélék közül ezeknek van a legalacsonyabb kalóriaértékük. Viszont felejtsd el a hízott libát, a birkahúst és a sertés egyes részeit is – a sertéscsülökből, a dagadóból vagy például a sertéslapockából tíz dekagramm több mint háromszáz kalóriát tartalmaz!
Tipp: A grillcsirke ropogósra sült bőrét érdemes még sütés előtt vagy tálaláskor leszedni a húsról, a csirkebőrben ugyanis rengeteg a zsír.

0020675_1.jpg ()

2. szabály: ne panírozd a húst!

Ne csak a hús kiválasztására figyelj oda, hanem az elkészítésére is! A vasárnapi ebédek slágerétele, a rántott hús például nem tartozik a legjobb fogyókúrás ételek közé – akár sörtésztából, akár párizsiasan vagy a hagyományos módon készíted el a hús bundáját, a panír alaposan megszívja magát azzal a zsiradékkal, amelyben kisütöd a szeleteket. Sajnos a zsírtól úgy sem szabadulhatsz meg, hogy a forró olajból kiszedve lecsepegteted a húst! Inkább grillezz: előző este pácold be a csirkemellet, és tedd be a hűtőbe. Pár óra alatt összeérnek az ízek, ezért másnap már csak annyi a dolgod, hogy grillrácson vagy serpenyőben kisütöd a szeleteket!
Tipp: Ízletes, mégis fogyókúrás ételt készíthetsz, ha egy vékony szelet csirkehúst zöldségekkel együtt párolsz meg. Előtte azonban kicsit pirítsd meg a hús két oldalát, így sokkal ízletesebb lesz!

3. szabály: felejtsd el a hizlaló köretet!

Egy időre mindenképpen mellőznöd kell a sült hús-sült krumpli párosítást, ha le szeretnél adni néhány kilót: a forró olajban kisütött burgonya és a krokett, illetve a rizs és a galuska helyett készíts magadnak salátát friss zöldségekből vagy gyümölcsökből. Arra is érdemes odafigyelned, hogy milyen öntettel ízesíted a salátát: a majonéz és a sok olaj helyett használj sovány natúr joghurtot és friss fűszernövényeket! A salátán kívül ízletes köret a grillezett és a párolt zöldség is!
Tipp: Ha egyszerűen el sem tudod képzelni az ebédet köret nélkül, legalább az adagokat csökkentsd – a hús mellé sok-sok nyers és párolt zöldséget tálalj, és fejenként csak két evőkanálnyi köretet készíts!

4. szabály: készíts fogyókúrás szendvicseket!

A kolbász, a szalámi, a füstölt sonka és a kenőmájas sajnos rengeteg kalóriát tartalmaz – ha nem tudsz lemondani tízóraira szánt szendvicsedről, a felvágottat helyettesítsd egy vékony szelet grillezett csirke- vagy pulykahússal, sovány sajtokkal, nyers vagy grillezett zöldségekkel!
Tipp: A felvágottak közül a gépsonka tartalmazza a legkevesebb kalóriát, így ha mégis elcsábulsz egy szendvicsre a büfében, válassz ilyet!

5. szabály: fogyassz minél több halat!

Ha unod a csirkehús ízét, dobd fel az étrendedet egy kevés rákkal, kagylóval vagy hallal! A tengeri herkentyűk és a halak amellett, hogy rengeteg A- és D-vitaminnal, cinkkel, szelénnel és omega-3 zsírsavval védik az egészségedet, az alakodat is csúcsformában tartják –  tíz dekagramm hekk például csak 89 kcal-t tartalmaz, a kagylóban 82, a rákban pedig csak 77 kalória van.
Tipp: Ha hazai ízekre vágysz, készíts halpaprikást – a halhoz csupán paprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fűszereket és egy kevés tejszínt kell tenned. Figyelj oda az olaj mennyiségére, ne használj túl sokat belőle!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X