Főoldal > DIÉTA > Fejlődésben a gyerek? Eláruljuk, mit egyen!

Fejlődésben a gyerek? Eláruljuk, mit egyen!

eszenciális zsírsavakfejlődésgyerek
0

Írta:

Az esszenciális zsírsavak (EFA’s – essential fatty acids) azaz a „jó” zsírok létfontosságúak minden sejt számára, hiszen döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív- és érrendszer működésében, és meghatározó szerepük van egyes betegségek megelőzésében is. Az emberi szervezet azonban nem képes az esszenciális zsírsavak előállítására, ugyanakkor szüksége van rájuk, így azok bevitelét […]

Az esszenciális zsírsavak (EFA’s – essential fatty acids) azaz a „jó” zsírok létfontosságúak minden sejt számára, hiszen döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív- és érrendszer működésében, és meghatározó szerepük van egyes betegségek megelőzésében is. Az emberi szervezet azonban nem képes az esszenciális zsírsavak előállítására, ugyanakkor szüksége van rájuk, így azok bevitelét esszenciális zsírsavakat tartalmazó főként növényi, másodsorban állati eredetű táplálékkal kell biztosítani. Ma már egyre többen tudják helyesen, hogy zsiradékra, a táplálékunkban található zsírforrásokra meghatározott mennyiségben szüksége van szervezetünknek, hiszen üzemanyagként is szolgálnak, de a zsírban oldódó vitaminok hasznosulása miatt is fontosak mind a felnőttek, mind a fejlődésben lévő gyermekek esetében. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekeink milyen zsírsavakat fogyasztanak és milyen mennyiségben. Kiegyensúlyozott étrendjükben energiaszükségletük körülbelül 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni, melynek 2/3-át telítetlen, azaz esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi és állati eredetű élelmiszereknek kell biztosítani.

0021511_1.jpg ()

Miben segítenek az esszenciális zsírsavak?

A kiegyensúlyozott táplálkozásban – különösen egy fejlődésben levő szervezet esetén – épp úgy helye van a zsíroknak, mint a szénhidrátoknak, a rostoknak és a fehérjéknek. Fontos, hogy gyermekeink táplálkozásában megfelelő mennyiségben és arányban legyenek az esszenciális zsírsavak, így például az omega-3 és omega-6 zsírsavak, melyek beviteléről nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk a helyesen összeállított, egészséges étrenden keresztül. Az esszenciális zsírsavak érintettek az energiatermelésben, a vérben történő oxigénszállításban, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a sejtek közti kommunikációban, és a hormontermelés szabályozásában is. Emellett a sejtek membránjainak felépítését is elősegítik, védve azokat a káros behatásoktól és hozzájárulnak szerkezeti épségükhöz is. Amikor egy étkezés kiegyensúlyozatlan, és a zsírok nagyobb részét az úgynevezett „rossz” zsírsavak (főként állati eredetű telített zsírok) teszik ki, ezek a membránok kevésbé lesznek elasztikusak, működésük kihagy, ami a sejtbeli folyamatok megszakadásához vezetve sejtkárosodást és sejtpusztulást okoz.

Mire jó a prosztaglandin?

Az esszenciális zsírsavak azért is fontosak a szervezet számára, mert a prosztaglandin nevű hormoncsalád kiindulási anyagai. A prosztaglandinok a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere fontos szabályzói. Csökkentik az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását vérrögökké, így kisebb az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Javítják a vér áramlási tulajdonságait, ami a keringés és a szövetek oxigénellátásának jelentős javulásához vezet. A prosztaglandinok a magas vérnyomást is csökkentik, vagyis több ponton gátolják a különböző keringési eredetű betegségek – főleg az érelmeszesedés – kialakulását. A táplálkozástudományi szakemberek épp ezért azt ajánlják, hogy már gyermekkorban figyeljünk az esszenciális zsírsavak fogyasztására, amelyek a növényi olajokon kívül a halakban, a lenmagban, a dióban, a mogyoróban is megtalálhatók. Valamint az „egészség szakemberei” azt is ajánlják, hogy a helyes táplálkozás mellett, a kalória-bevitellel együtt figyeljen a bevitt kalóriák felhasználására, azaz a mindennapos, játékos testmozgásra.

Forrás: TCR sajtóközlemény


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X