Főoldal > DIÉTA > 4 meglepő tény, amit biztos nem tudtál a teáról

4 meglepő tény, amit biztos nem tudtál a teáról

egészségfőzésteateafű
0

Írta:

Gyümölcsös, fehér, fekete és zöld tea – azzal valószínűleg te is egyetértesz, hogy nincs is megnyugtatóbb dolog esténként, mint leülni egy csésze finom, forró tea mellé beszélgetni vagy olvasni. De vajon mindent tudsz erről a különleges növényről és a belőle készített isteni italról? 1. Több millió tonna teafüvet termelnek évente A világ több mint harminc […]

Gyümölcsös, fehér, fekete és zöld tea – azzal valószínűleg te is egyetértesz, hogy nincs is megnyugtatóbb dolog esténként, mint leülni egy csésze finom, forró tea mellé beszélgetni vagy olvasni. De vajon mindent tudsz erről a különleges növényről és a belőle készített isteni italról?

1. Több millió tonna teafüvet termelnek évente

A világ több mint harminc országában termelnek teát, az ültetvények többsége az Egyenlítő mentén van, ugyanis egész évben itt fejlődik legjobban a teacserje. Japánban, Indonéziában, Kínában és Vietnamban elsősorban zöld teát, Indiában, Srí Lankán, Törökországban és Kenyában pedig jellemzően fekete teát állítanak elő. Világszinten évente mintegy 1,8 millió tonna fekete tea jut az üzletekbe, onnan pedig a csészénkbe – ez a zöld tea mennyiségének több mint kétszerese.
Tipp: A zöld, fekete és fehér tea mellett próbáld ki a sárga teát is – ez egy igazi kínai specialitás, amely jellegzetes színét és ízét a különleges módon történő szárításnak köszönheti, amelynek pontos folyamatát a mai napig homály fedi.

0021647_1.jpg ()

2. Pácléként is használhatod a teát

Gondoltad volna, hogy a különféle teákat nemcsak italként fogyaszthatod, de sütésnél és főzésnél is hasznát veheted? Pedig így van: egy csészényi jó erős teában pácolhatsz húst, sütemények tésztájához keverheted tej helyett, de akár fagyit, szorbetet vagy gyümölcslevest is készíthetsz belőle! Így nemcsak finomabb és különlegesebb lesz az étel, de egészségesebb is – a tea ugyanis számos antioxidánst tartalmaz!
Tipp: Készíts különleges páclevet! A befűszerezett, beolajozott hússzeleteket tedd két deciliter langyosra hűtött, jó erős teába, hagyd állni pár órát, majd süsd ki – a hús ízletesebb és omlósabb lesz a teafüvek hatására. Marhahúshoz a fekete, halhoz és csirkéhez a fehér, sertéshez pedig a zöld tea illik!

3. Fontos, hogy meddig áztatod a teafüvet

Hiába vásárolsz ízletes, minőségi teafüvet, ha nem tudod, hogyan kell megfelelően elkészíteni ezt a finom italt – kevesen tudják, de a víz hőmérséklete és az áztatás ideje függ a tea fajtájától. A zöld és a fehér teát például ne forrásban lévő, hanem csak ötven-hatvan fokos vízzel öntsd le, a filtert pedig mindössze egy-két percig hagyd állni benne. A fekete teánál másképp kell tenned: miután leforráztad a teafüvet két deciliter nyolcvan-kilencven fokos vízzel, három-öt percig hagyd ázni. Öt percnél tovább soha ne hagyd a filtert a vízben, mert keserűvé válik az ital!
Tipp: Teázáshoz mindig vastag falú porceláncsészéket használj! A csészéket és a bögréket érdemes előmelegítened ötven-hatvan fokra, és csak ezután beleönteni a forró vizet – így jön elő igazán a teafű különleges íze!

4. Két papírlap a teafilter őse

Bár a ma is használatos filtert csak a huszadik század eleje óta használják szerte a világon, az ötlet már a kínai Tang-dinasztia idején felvetődött: Luk Yu, a dinasztia költője 780-ban részletesen leírta, hogyan lehet két papírlap segítségével úgy teát főzni, hogy utána ne kelljen leszűrnie az italt. A teafilter feltalálása mégis egy amerikai teakereskedő, Thomas Sullivan nevéhez fűződik, akik 1908-ban állt elő az apró selyemszütyők ötletével, amelyekben termékmintákat ajándékozott vásárlóinak. Az 1920-as évek elején Sir Lipton kézzel kötözött gézcsomagokban értékesítette a teát a szállodák és éttermek számára, majd 1929-ben a tasakokat átalakították, hogy otthoni használatra is alkalmasak legyenek.
Tipp: Készíts filteres gyümölcsteából ízletes frissítő italokat! Főzz három csészényi meggyes, narancsos vagy barackos teát, majd miután kihűlt, önts hozzá egy-egy deciliter narancs- és almalevet! Ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel vagy pár csepp citromlével!

Müller Péter kedvence a zöld és a gyümölcsös tea
„Leggyakrabban zöld teát vagy gyümölcsteát kortyolgatok, de hogy a gyümölcsösök közül éppen milyen ízűt választok, az sok mindentől függ” – mondta el Müller Péter író, a Szeretetkönyv és a Varázskő szerzője egy sajtóbeszélgetésén a Wellnesscafe-nak: „A tea igazi csoda. A mai napig megmaradt a teázás szertartás jellege, a teadélutánokat még mindig a barátság szelleme, a nyugalom hatja át. Hiszen egy csésze teát nem lehet úgy lehajtani, mint egy kávét. Ezt el kell készíteni, és lassan elkortyolgatni”.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X