Főoldal > DIÉTA > Megdöbbentő! Hízunk a központi fűtés miatt?

Megdöbbentő! Hízunk a központi fűtés miatt?

hírhízásközponti fűtés
0

Írta:

A kutatók az emberek növekő méreteiért elsősorban a táplálkozási szokásainkat teszik felelőssé: korábban ugyanis mind minőségileg, mind pedig mennyiségileg szegényebbek voltak a táplálékforrásaink. Ez a tendencia azonban az utóbbi évszázadokban gyökeresen megváltozott. Az is szerepet játszhat a méretek alakulásában, hogy a régebbi korokhoz képest jelentős változásokon ment át életminőségünk. Ha egészségügyi problémánk van, kiváló orvosi ellátásban részesülünk, nem nélkülözünk szinte semmit, […]

A kutatók az emberek növekő méreteiért elsősorban a táplálkozási szokásainkat teszik felelőssé: korábban ugyanis mind minőségileg, mind pedig mennyiségileg szegényebbek voltak a táplálékforrásaink.

Ez a tendencia azonban az utóbbi évszázadokban gyökeresen megváltozott.

Az is szerepet játszhat a méretek alakulásában, hogy a régebbi korokhoz képest jelentős változásokon ment át életminőségünk. Ha egészségügyi problémánk van, kiváló orvosi ellátásban részesülünk, nem nélkülözünk szinte semmit, és ennek köszönhetően jelentősen javultak életkörülményeink. Elég csak a csapból folyó hideg-meleg vízre, az elektromos energiára, vagy akár a központi fűtés jóvoltából a meleg lakóházakra, lakásokra gondolnunk.

A Southampton-i egyetem professzora, Bernard Harris egyenesen a fűtést okolja testméreteinkért. Feltételezése szerint ugyanis a központi fűtés elterjedése előtt az emberek sokkal több energiát használtak fel arra, hogy testhőmérsékletüket optimális szinten tartsák. De ma már az emberiség nagy része fűtött lakásokban és házakban él, így a „fölös” energia egy részét a test a növekedésre, gyarapítására „fordítja”.

Az utóbbi évtizedekben kimutathatóan nőtt az emberek lábmérete is. Egyes szakemberek véleménye szerint a nagyobb átlagos testalkat miatt „szükségszerűen” növekedett a láb mérete is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X