Főoldal > DIÉTA > Lugosi Dóra – A tisztított víz a jövő!

Lugosi Dóra – A tisztított víz a jövő!

Lugosi Dóratisztított víz
0

Írta:

Naponta mennyi folyadékot kellene meginnunk? Az ajánlott napi folyadékbevitel 20 testsúly-kilogrammonként egy liter. De magas külső hőmérséklet és fokozott fizikai teljesítmény esetén még több folyadékot kell pótolnunk. Általánosan is elmondható, hogy jobb többet inni, mint kevesebbet. Sajnos sokan csak akkor isznak, amikor szomjasak. Pedig ez már egy dehidrált állapot és azért nem érzik magukat szomjasnak […]

Naponta mennyi folyadékot kellene meginnunk?

Az ajánlott napi folyadékbevitel 20 testsúly-kilogrammonként egy liter. De magas külső hőmérséklet és fokozott fizikai teljesítmény esetén még több folyadékot kell pótolnunk.
Általánosan is elmondható, hogy jobb többet inni, mint kevesebbet. Sajnos sokan csak akkor isznak, amikor szomjasak. Pedig ez már egy dehidrált állapot és azért nem érzik magukat szomjasnak előtte, mert a szervezet visszatartja a vizet, mivel nem kap pótlást. Ez többek között azért se jó, mert nem tudnak a mérgek ürülni a szervezetből.

Mi tehetünk?

Megfigyelhetjük, hogy ha tudatosan elkezdünk inni, akkor egyre szomjasabbak vagyunk. A fokozott folyadékbevitel hatására a víz elkezd folyamatosan kiürülni a szervezetünkből ezáltal rengeteg méreganyagot mos ki, hígabb lesz a vérünk, jobb lesz a közérzetünk, nem leszünk fáradékonyak. Sokszor egy délutáni fáradtságnál nem kávét kellene meginni, hanem két nagy pohár tiszta vizet. Nagyon jó, ha reggel úgy kezdjük a napot, hogy éhgyomorra megiszunk egy nagy pohár tisztított vizet. Éjszaka történik ugyanis a mérgek fokozott kiválasztása, így reggel ezeket ki tudjuk üríteni a szervezetből.

Nem véletlen, hogy tisztított vizet említ…

Nagyon hiszek a tisztított vízben, nem csak élettani, hanem környezetvédelmi szempontból is. Egyszerűen világszinten elképzelhetetlen, hogy más legyen az irány, mint a víztisztítók, hiszen így nem kell kartonszámra hazacipelni az ásványvizet, nem kell azért tárolni a rengeteg palackot, hogy utána elvigyük a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ráadásul a műanyag flakonok előállítása és szállítása is környezetszennyező.

Élettani szempontból milyen pozitív hatásai vannak a tisztított víznek?

A reverz ozmózisos tisztítás kiszűri a vízből nem csak a fizikai szennyeződéseket, de a gyógyszer- és hormonszármazékokat is. Az az igazság, hogy a tisztított vízzel készült élelmiszerek jobb ízűek is. A kávé, tea, levesek mind zamatosabbak, sokkal jobban kihozza az ételeknek vagy zöldségeknek az ízét ez a víz. Az is érdekes, hogy kezdődő meszesedéseket is ki tud tisztítani. Régi lerakódások és ízületi problémák kimondottan javulnak, ha az ember huzamosabb ideig ilyen vizet iszik. Sok ismerősöm akkor kezdte el használni a víztisztítót, amikor gyerek született a családban és ők szerették volna a legjobb minőségű táplálékot biztosítani számukra.

Mire lehet még használni a tisztított vizet?

Én két éve használom a Silver Aqua víztisztítóját. Ez egy háztartási víztisztító, tehát azon kívül, hogy az ivóvizet is biztosítja, a gyümölcsmosástól elkezdve az összes konyhai műveletig mindenre használható. Ez azért fontos, mert lehet, hogy valaki megissza az ásványvizet, de a tésztát, a kávét és teát már mind csapvízzel főzi meg.

0022635_3.jpg ()

Miért előnyös tisztítani a csapvizet?

A csapvíz területeként eltérő, esetenként a szervezetet feleslegesen megterhelő oldott anyagokat tartalmazhat. Például klórt, amivel fertőtlenítik, és ami nyilván nem csak a kórokozókat károsítja, hanem az emberi test sejtjeinek sem teszt jót. A vizelettel gyógyszer-, hormon- vagy akár drogmaradványok is kerülhetnek a szennyvízbe, melyek ezáltal akár a folyókba és vízgyűjtő területeikbe is visszakerülhetnek. A fizikai tisztító készülékek – melyek közül az aktív szenes a legelterjedtebb – a fizikai szennyeződéseket ugyan kiszűrik, de pont ezeket a legapróbb szintű szennyeződéseket – mint a gyógyszer- és hormon származékok- nem. Ezeket egyedül a reverz osmózisos rendszer tudja kiszűrni.

A reverz ozmózissal tisztított vízzel kapcsolatban sokakban felmerül a kérdés, hogy a tisztított vízzel miként jut a szervezetük elég ásványi anyaghoz?

A víznek nem az a szerepe, hogy pótolja az ásványi anyagokat, erről a megfelelő táplálkozással kell gondoskodnunk. Sokan azt gondolják, hogy az ásványvízzel biztosíthatják a kalciumot, magnéziumot. De ha ez így lenne, akkor ugye nem lenne ilyen magas a csontritkulásos megbetegedések száma. A csapvízzel és az ásványvízzel bekerülő nagymennyiségű szervetlen ásványt ugyanis nem tudja az emberi szervezet hasznosítani. Viszont a szerves kötésben előforduló ásványi anyagokat igen, amelyek mondjuk vitaminokhoz, vagy növényi folyamatokhoz kapcsolódnak. A sok-sok szervetlen ásvány, amit a csapvízzel vagy ásványvízzel megiszunk, meszesedéseket és lerakódásokat okozhat a testünkben.

Mi a megfelelő mód az ásványi anyagok bevitelére?

A nagyon tudatosan összeállított étrend, ami tartalmazza az összes szükséges tápanyagot. A táplálék kiegészítőknek kevésbé vagyok híve. Ha az ember törekszik arra, hogy tápanyagokban gazdag ételeket egyen – ne pedig üres készételeket, gyorséttermi ételeket, édességeket, üdítőket, hanem természetes ételeket-, akkor azokból abszolút hozzájut a szükséges tápanyagokhoz. Hihetetlen életminőség-javulást lehet elérni a tartalmas növényi táplálékok fogyasztásával és a tiszta vízre való áttéréssel.

Mire kell ügyelni a víztisztító kiválasztásakor?

·         Megbízható és ellenőrizhető gyártótól származzon

·         Egészséget nem károsító anyagokból készüljön, amit minősítési tanúsítványokkal tudnak igazolni

·         UV-csírátlanító rendszer garantálja a víztartályban tárolt víz baktériummentes minőségét

·         Számítógépes felügyeleti rendszer jelezze a szűrőcsere szükségességét

·         Megbízható szervízhálózattal rendelkezzen

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X