Miért fogyassz banánt? 100 gramm gyümölcs közel 400 kJ energiát tartalmaz. A gyümölcs gazdag szénhidrátban, káliumban, magnéziumban és kalciumban – éppen ezért fizikai terhelés után jótékony hatással van az izmok regenerációs folyamataira. A banán pigmentjei révén nyugtató hatású, a benne lévő ballasztanyagok pedig jó hatással vannak a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére. A nagy banántermelő országok közé tartozik Brazília, Ecuador, […]
Miért fogyassz banánt?
100 gramm gyümölcs közel 400 kJ energiát tartalmaz. A gyümölcs gazdag szénhidrátban, káliumban, magnéziumban és kalciumban – éppen ezért fizikai terhelés után jótékony hatással van az izmok regenerációs folyamataira. A banán pigmentjei révén nyugtató hatású, a benne lévő ballasztanyagok pedig jó hatással vannak a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére. A nagy banántermelő országok közé tartozik Brazília, Ecuador, Columbia, Honduras.
A WellnessCafe banános recept-tippjei:
1. Sültbanán:
Hozzávalók:
10 dkg banán
2 mokkáskanál búzacsíra
Elkészítés:
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Az érett banánt hosszában kettévágjuk és mindkét felét megszórjuk 1-1 mokkáskanál búzacsírával, majd tűzálló tálban 10 percre berakjuk az előmelegített sütőbe és megsütjük. Forrón fogyasztjuk.
2. Banánzselé
Hozzávalók:
2 dl víz
0.5 tasak színtelen tortazselé por
1 teáskanál méz
100 g banán
Elkészítés:
A banánt villával összetörjük. Hozzáadunk 1 teáskanálnyi mézet, majd 2 dl vízzel és 1/2 tasak színtelen tortazselé porral kikeverjük. Óvatosan felmelegítjük, éppen csak a krémesedésig. Tálkába adagoljuk és fogyasztás előtt 1 órát állni hagyjuk.
3. Banános puding
Az elkészített light vanília pudingba turmixolj 1-2 db érett banánt – finom, pikáns íze lesz a pudingnak tőle.
4. Banános-fondü:
Készíts jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládéből csoki-fondü alapot. A forró csokiba márts vastagra szeletelt banánkarikákat. (Ha túl vékonyra szeleteled a darabokat, könnyen lecsúszhatnak a villáról).
Tudtad?
– A banánban lévő B6-vitamin enyhíti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket.
– A szárított banán gazdag B1- és B3-vitaminban, amely jót tesznek a bőrnek, a májnak és a szívnek.
– A banán segíthet a szervezet felborult sav-bázis egyensúlyának helyreállításában is.
– A banán rendkívül hosszú életű növény, akár 80-100 évig is elél.