A cékla remek kiegészítője lehet az ünnepi fogásoknak: készíthetsz belőle levest, salátát, de felhasználhatod az ünnepi menü dekorációjához is. Sőt! Ha igazán egészséges reggelire vágysz, készíthetsz belőle vitamindús, napindító gyümölcslevet. A benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatással vannak a szervezet – többek között a túlterhelt gyomor – működésére. Lássuk, miért érdemes ezt a finom zöldfélét fogyasztanod! […]
A cékla remek kiegészítője lehet az ünnepi fogásoknak: készíthetsz belőle levest, salátát, de felhasználhatod az ünnepi menü dekorációjához is. Sőt! Ha igazán egészséges reggelire vágysz, készíthetsz belőle vitamindús, napindító gyümölcslevet. A benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatással vannak a szervezet – többek között a túlterhelt gyomor – működésére. Lássuk, miért érdemes ezt a finom zöldfélét fogyasztanod!
Mit tartalmaz a cékla?
- sok ásványi anyag (kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium) van benne
- jelentős vitamintartalma
- a benne lévő szilícium erősíti a kötőszöveteket, a csontokat, bőr és ereket
- a karotinoidok fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében
- folsavtartalma jó hatással van az idegrendszer működésére
- sok káliumot tartalmaz, amely szabályozza a szervezet vízháztartását, segíti a szervezet savtalanítását, méregtelenítését, jó hatással van az emésztésre és bélműködésre.
Miért fogyaszd a céklát rendszeresen?
A cékla rendszeres fogyasztása segíti a vörösvértestek képződését, és javítja a sejtek vérellátását. Szabályozza a gyomorsav működését, segíti a fehérje-anyagcserét és az egészséges bélműködést, jótékonyan támogatja az immunrendszert. Kutatásokból kiderült, hogy a céklát fogyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kockázata.
A WellnessCafe tippje: méregtelenítő, immunerősítő céklaleves télre
Így készítsd a levest: Hámozz meg 2-3 db nyers céklát, és reszeld őket vékony csíkokra. Felhevített olajon párolj meg egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a reszelt céklát és párold meg két-három gerezd széttört fokhagymával, babérlevéllel, ételízesítővel. Ha kész, engedd fel hideg vízzel. Forralás után keverj bele 2 dl tejfölt (a tejfölből ne felejts egy evőkanálnyi finomlisztet, egy pici burgonyakeményítőt, sót, fehérborsot). Főzd csomómentesre, majd ízesítsd citromlével.