Főoldal > DIÉTA > Puffadás, hasi görcsök? Élőlények a bélflórádban!

Puffadás, hasi görcsök? Élőlények a bélflórádban!

bélflórahasi görcsökmikróbákpuffadás
0

Írta: and

Jó és rossz mikrobák a bélrendszerben A tejsavtermelő mikrobákat tartalmazó készítmények kedvezően változtatják meg a bélflóra összetételét, amely nagyobb védettséget jelenthet a hasmenéssel járó fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben. Az egészséges étrend megváltoztatja a bélflórát: a rostok és más anyagok ugyanis részben prebiotikumként elősegíthetik az ételekkel is elfogyasztott, és az emésztőrendszerben élő “jó” probiotikus mikrobák szaporodását, bomlástermékeik […]

Jó és rossz mikrobák a bélrendszerben

A tejsavtermelő mikrobákat tartalmazó készítmények kedvezően változtatják meg a bélflóra összetételét, amely nagyobb védettséget jelenthet a hasmenéssel járó fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben. Az egészséges étrend megváltoztatja a bélflórát: a rostok és más anyagok ugyanis részben prebiotikumként elősegíthetik az ételekkel is elfogyasztott, és az emésztőrendszerben élő “jó” probiotikus mikrobák szaporodását, bomlástermékeik gátolhatják a kóros sejtosztódást. A pre- és probiotikumok együttes és rendszeres fogyasztása – kutatások szerint – csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Kutatásokból az is kiderült, hogy a pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása segítség lehet az elhízás megelőzésében is. A jövőben elképzelhető tehát a bélflórát szabályozó fogyókúra is, ám a jó mikrobák kedvező hatásait már most is élvezhetjük! Ne feledd: ha rendszeresen sportolsz, az állóképességi sportolók esetében a probiotikumok enyhíthetik a  gyakori gyomor-bélrendszeri panaszokat (pl: puffadás, hasi görcsök).

0022787_1.jpg ()

Amikor felborul az egyensúly

Sokszor idézik, hogy az „Az egészség a belekben kezdődik.”  Ez a mondat nem is nélkülöz minden valóságtartalmat. Köztudott, hogy a bél mikroflórája befolyásolhatja az immunrendszer és a test egészének működését – ám az életmódunk és a külső körülmények könnyen fölboríthatják a szervezet belső egyensúlyát. Az alábbiakban ezekre a hatásokra láthatsz pár példát:

Mi boríthatja fel a bélflóra egyensúlyát?

  • Egyes betegségek kezelésekor sokszor javasolják a szakemberek az antibiotikumok szedését. Ha ezt követően nem figyelsz a hasznos élőlények pótlására, akkor ezzel ártalmas mikrobák (például gombák) túlszaporodását, és hosszabb ideig tartó emésztőrendszeri diszkomfortérzetet,  panaszokat (puffadást, hasmenést) idézhetsz elő.
  • Hasonló problémákhoz vezethetnek a hasmenéssel járó fertőzések, a hashajtók túlzott alkalmazása – és bármilyen hihetetlennek tűnhet -, de az úgynevezett méregtelenítő módszerek (beöntések, purgálások, durva böjtkúrák) is!
  • Az egészségtelen étrend is előidézheti az emésztőrendszer flórájának felborulását: a rostokban szegény, vörös húsokban és zsírban gazdag étrend olyan irányba változtathatja meg a bélflórát, amely elősegítheti a rákkeltő vegyületek  keletkezését!
  • A felsorolt kedvezőtlen hatásokat érdemes kivédened – amennyire ez lehetséges, ebben segítséget nyújthatnak számodra a pre- és probiotikumok.

Hogyan regenerálhatod a bélflórádat?

Ha problémára gyanakszol – akkor szükség esetén kiegészítő gyógyszeres kezelés mellett orvos, dietetikus tanácsát kikérve -, érdemes regenerálni a bélflórát. A szakember tanácsa azért fontos, mert  önmagadat diagnosztizálva könnyen melléfoghatsz: tévesen feltételezhetsz gombás fertőzéseket vagy ételallergiákat, felszívódási zavarokat és más betegségeket. A rosszul megválasztott  kezeléssel pedig állapotromlást is előidézhetsz. (Ez sajnos igaz sok titokzatos készülékek segítségével allergiát diagnosztizáló természetgyógyász és nem szakorvos orvos által adott diagnózisra is!) A szakember tanácsát követve gyógyszertárban kapható pre- és probiotikumokat tartalmazó készítmény tartós használatával, valamint állapotodtól függően, rendszeres tej és élőflórás tejtermékek, prebiotikum fogyasztásával érheted el, hogy a bélflórád egészséges legyen. A prebiotikumok gazdag forrásai például a csicsóka, cikória, a vöröshagyma, fokhagyma, zabpehely, búza, banán, tej, és a prebiotikumokkal dúsított élelmiszerek. A fenti tanácsokat megfogadva nagy lépést tehetsz  bélflóréd megóvása és így közvetve egészséged megőrzésének érdekében.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X