Főoldal > DIÉTA > Variációk karácsonyi menüre a világból – 3. rész

Variációk karácsonyi menüre a világból – 3. rész

fogásokkarácsonymenü
0

Írta: and

Tippünk: Az ételek mellé fogyassz el napi 1,5-2 liter szénsavmentes ivó- vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal). Magyar karácsonyi főmenü Franciasaláta füstölt pisztránggal, tökmagos pirítóssalHozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt pisztráng, 4 szelet tökmagos kenyér frissen pirítva, 20dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt burgonya, 5 dkg főtt sárgarépa, 5 dkg csemege uborka, 5 dkg […]

Tippünk: Az ételek mellé fogyassz el napi 1,5-2 liter szénsavmentes ivó- vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal).

Magyar karácsonyi főmenü

Franciasaláta füstölt pisztránggal, tökmagos pirítóssal
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt pisztráng, 4 szelet tökmagos kenyér frissen pirítva, 20dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt burgonya, 5 dkg főtt sárgarépa, 5 dkg csemege uborka, 5 dkg alma, 0, 5 dl natúr joghurt, 0, 5 dl majonéz, 0, 5 dl tejföl, só mustár, só, őrölt bors, citromlé, barna cukor – ízlés szerint
Elkészítés: A salátához elkészítjük az öntetet. A joghurthoz, majonézhez, tejfölhöz adj ízlés szerint mustárt, sót, őrölt borsot, citromlevet, barna cukrot, majd alaposan keverd ki az egészet. Tedd félre hűteni. A salátához a kockázott zöldségeket, almát és öntetet egy keverőtálban keverd össze. Tálaláskor díszítsd füstölt pisztráng darabokkal. Pirítóssal kínáld.

Halászlé
Hozzávalók 4 személyre: Kb.1,5 kg ponty, 15 dkg vöröshagyma,10 dkg paradicsom,10 dkg paprika, 2 evőkanál édesnemes pirospaprika, só, esetleg 1-2 db halászlé kocka – ízlés szerint
Elkészítés:Az egész pontyot alaposan mosd meg és tisztítsd meg. Vágd le a fejét, a farkát és az uszonyait. A halhúst sűrűn irdald be, vágd kétujjnyi vastag szeletekre, enyhén sózd be, majd tedd hidegre. A paradicsomot, paprikát mosd meg, vágd félbe, a hagymát tisztítsd meg és szeleteld fel. A zöldségeket rakd fazékba, önts rá 2 liter vizet, tedd bele a hal fejét, farkát és uszonyait. Sózd meg és forrald fel, és lassú tűzön főzd fél órát. Ez az alaplé, amit szűrj le, és a sűrűjét szűrőn passzírozd át. A levet forrald fel, keverd bele a  pirospaprikát, tedd bele a halszeleteket, és 8-10 perc alatt főzd készre. Ne keverd, csak rázogasd, mert a halhús összetörik. Ha kóstoláskor kissé ízetlennek találod, akkor 1-2 db halászlékockát kevés forró hallében oldj fel, és ízesítsd vele. Erős paprikát csak az asztalnál kínálj mellé!

Mákos felfújt, körte pürével

Hozzávalók 4 személyre: 3 db egész tojás, 15 dkg mák, darálva, 2 dl zsírszegény tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj vagy margarin, fél csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor, 3 evőkanál méz, 15 dkg reszelt körte, ízlés szerint őrölt fahéj, rumaroma
Elkészítés: Készíts elő 8 db, 1 dl-es mikrózható csészét. A reszelt körte lecsepegtetett levét egészítsd ki l 1, 5 decire vízzel, keverd el a pudingporral, add hozzá a reszelt körtét, majd oszd el 4 adagra. A tojások fehérjét válaszd külön a sárgájától, majd alaposan verd fel. A tejet forrald fel, óvatosan add hozzá a darált mákot, mézet, őrölt fahéjat, lisztet és 2 percig főzd össze. Ha kihűlt,  keverd bele a tojás sárgáját, és legvégül tedd bele a felvert fehérjéket óvatosan átforgatva a masszát. Ha kész, a masszát adagold az előkészített csészékbe, és mikróban 650 watton maximum 2 db csészét 2 percig főzd meg. Borítsd tányérra, és 1 adag körtés krémmel tálald. Ne felejts el egy tányért előkészíteni almával és dióbéllel, mert szokás szerint annyi részre vágjuk az almát, amennyien vagyunk.

Magyar karácsonyi menü szentestére dietetikus szemmel
Bár a magyar konyhát divatos szidni és általában véve nem tartjuk túl egészségesnek, de egy kis leleményességgel egészségesen is elkészíthetők a fogások. Az egész heti menü talán legegészségesebb menüje a magyar: a pisztráng omega-3 zsírsavak, jó minőségű fehérjék forrása, és kisebb mértékben a ponty is. A menü gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mert bőven van benne zöldborsó, sárgarépa, burgonya, uborka, paradicsom, paprika. A többi nap édességei közül kiemelkedik a mákos felfújt: a máknak és a körtének köszönhetően sok rost, vitamin és ásványi anyag van a finomságban, mérsékelten tartalmaz szénhidrátot (a többi ünnepi édességhez képest), és visszafogottabb a zsírtartalom is.

0023125_1.jpg ()

Német karácsonyi főmenü

Kaviáros pirítós
Hozzávalók 4 személyre: 50 gr kaviár (ez pénztárcától függő minőségű lehet), 5 dkg vaj, 4 szelet friss pirítós, 1 db citrom 4 részre vágva
Elkészítés: A kaviárt tedd kis edénybe, amit aztán tegyél bele egy tört jéggel teli nagyobb tálkába. A puha vajjal kend meg a pirítóst, és simítsd rá a kaviárt. Aki szereti negyed citrommal meglocsolhatja.

Libasült vöröskáposztával, krumplival
Hozzávalók 4 személyre: 4 adag libamell, 10 dkg vöröshagyma, 80 dkg főtt burgonya, 3 evőkanál olaj, 20 dkg durvára reszelt alma, 40 dkg reszelt lilakáposzta, almaecet, őrölt kömény, kakukkfű, só, barna cukor – ízlés szerint
Elkészítés: A libamellek bőrös felületét ízlésesen irdald be, és alaposan fűszerezd meg sóval, kakukkfűvel. Ha kész, 1 evőkanál olajon mindkét oldalát alaposan pirítsd meg, majd kevés vízzel, fedő alatt párold meg. 10 percenként nézz rá, fordítsd meg, és szükség szerint kevés vizet önts alá. Kb. 40 perc alatt készül el. Az almás párolt káposztához sózd be 1 órára az enyhén kicsavart, reszelt káposztát. 1 evőkanál olajon pirítsd meg, ízlés szerint fűszerezd őrölt köménnyel, almaecettel, barnacukorral, és párold 10 percig. Utána adj hozzá durvára reszelt almát, és párold együtt 10 percig. A sült burgonyához a burgonyát kockázd fel, enyhén sós vízben főzd készre és szűrd le.  Tálalás előtt 1 evőkanál forró olajon pirítsd át.

Püspökkenyér
Hozzávalók: 14-14 dkg cukor, liszt, 2 -2 dkg vaj, liszt a formához, 4 db tojás, 2-2 dkg hámozott, sótlan durvára vágott mandula-dió-pisztácia-mogyoró-tökmag, 2-2 dkg apróra vágott mazsola-narancshéj-aszalt meggy-aszalt datolya-aszalt szilva, ízlés szerint őrölt fahéj, reszelt szerecsendió, porcukor
Elkészítés: A cukrot keverd ki a tojás sárgájával, és tedd bele az apróra vágott finomságokat. Verd fel a tojásfehérjéket és óvatosan add hozzá. Végül a lisztet forgatjuk bele. Kenj ki egy püspökkenyér-formát vajjal, hintsd meg liszttel, majd öntsd bele a masszát. Középmeleg sütőben tűpróbáig süsd meg. Ha kisült, hűtsd le, vágj belőle vékony szeleteket, és szórd meg porcukorral.

Német karácsonyi főmenü dietetikus szemmel
A német karácsonyi menü – a kaviárt leszámítva – az ételkészítéshez gyakorta alkalmazott összetevőkből készül. A libamell gazdag fehérjében, káposztában sok C- és B2-vitamin, rost található benne. A püspökkenyér nagyon energiadús édesség, gazdag egyszerű cukrokban és telített zsírsavakban, így nagyobb adagokban könnyen elősegítheti a zsírpárnák gyarapodását. A finomított cukorról sok jót nem mondhatunk el – barna cukorral minimálisan feljavítható. A  mandula, dió, pisztácia, mogyoró, tökmag gazdag  nyomelemekben és egészséges omega-6 és omega-3 zsírsavakban.

Ne feledd: Az ünnepi menük – ha nem tartasz mértéket – gyarapodó kilókhoz, majd drasztikus és gyors fogyókúrákhoz vezethetnek. Az egyetlen biztos megoldás a télen felszaladó kilók ellen a mértékletesség és tudatosság. Egyél tehát annyit, amennyi még pont jól esik, de ne többet! Figyelj arra is, hogy a nagy eszem-iszomok után mozogj, sétálj egy keveset a friss, téli hidegben. Ne feledd: egészséges emberek számára nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X