A menta jellegzetes illatú, kellemesen hűsítő, enyhén csípős ízű, sok illóolajat tartalmazó fűszernövény. Hogyan használd fel? A fűszernövények frissen a legjobbak, így a menta is, de fogyaszthatod szárított formában is. Felhasználhatod ételek készítéséhez, pl: szószokhoz, húsokhoz, gyümölcslevesekhez, salátákhoz, italokhoz, édességekhez. Készíthetsz belőle teát is, mert fokozza a nyálelválasztást, így elősegíti az emésztést. Extra tipp: Fagyaszd jégkockába és tedd a jégkockát […]
A menta jellegzetes illatú, kellemesen hűsítő, enyhén csípős ízű, sok illóolajat tartalmazó fűszernövény.
Hogyan használd fel?
A fűszernövények frissen a legjobbak, így a menta is, de fogyaszthatod szárított formában is. Felhasználhatod ételek készítéséhez, pl: szószokhoz, húsokhoz, gyümölcslevesekhez, salátákhoz, italokhoz, édességekhez. Készíthetsz belőle teát is, mert fokozza a nyálelválasztást, így elősegíti az emésztést.
Extra tipp: Fagyaszd jégkockába és tedd a jégkockát a kedvenc frissítő italodba (pl: limonádéba, frissen facsart gyümölcslébe)
3 mentás recept-tipp:
1. Citromos-mentás lazac, spárgás burgonyapüré
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
15 dkg lazacfilé
só, fél citrom leve, apróra vágott menta, cukor- ízlés szerint
1 kávéskanál olaj
15 dkg főtt burgonya
15 dkg főtt spárga
1 evőkanálnyi 10%-os tejszín
Elkészítés:
A citromos-mentás lazachoz, a lazacfilét 10 percre sózd be, dörzsöld be apróra vágott mentalevéllel és locsold meg fél citrom levével. Közben főzd meg a burgonyát is enyhén sós vízben. A spárgának forralj fel enyhén sós-cukros levet és főzd 10 percig. A lazacot 10 perc után mindkét oldalán süsd pici olajban 3-3 percig. A megfőtt burgonyához és spárgához add hozzá a tejszínt és pürésítsd őket kevés főzővízzel (fakanállal vagy mixerrel). Melegen a lazacfilével együtt fogyaszd. Vigyázz a szálkákra!
2. Mentás-csírás csirkeleves
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
10 dkg kockázott csirkemell
1 kávéskanál olaj
5 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 evőkanál retekcsíra
1-1 evőkanál 10%-os tejszín, friss citromlé, apróra vágott mentalevél
só, őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A kockázott csirkemellet csöppnyi olajon fehéredésig süsd meg, majd éppen ellepő vízmennyiséggel öntsd fel. Ízesítsd sóval, őrölt borssal. Adj hozzá 4 dl vizet, vékonyra karikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockázott zellert. 15-20 perc alatt együtt főzd készre. Tálaláskor a tejszínt keverd ki a citromlével, mentával, és add hozzá a leveshez, majd szórd meg a retekcsírával. Jó melegen fogyaszd.
3. Mentás eper koktél
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
10 dkg eper
1 dl 100%-s almalé
2 dl víz
1-1 teáskanál méz és apróra vágott friss mentalevél
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixszal vagy merülő mixerrel alaposan keverd össze, frissen fogyaszd!
Képek forrása: Profimédia