Főoldal > DIÉTA > Karcsúsodj rebarbarával!

Karcsúsodj rebarbarával!

diétafogyókúrarebarbara
0

Írta:

A lapulevél alakú rebarbara bokorrá fejlődő évelő növény, amely Kelet-Szibériából származik. Már több ezer éve ismerjük gyógyhatását, de igazán csak a XVIII. században kezdték komolyan felhasználni. Európában eleinte csak gyógynövényként termesztették, majd dísznövényként ültették a nagyvárosok parkjaiba. Igénytelen növény, szinte mindenütt megterem. Rostokban gazdag, pirosas levélnyeléből ízletes saláta, kompót, leves, sőt torta is készíthető, de […]

A lapulevél alakú rebarbara bokorrá fejlődő évelő növény, amely Kelet-Szibériából származik. Már több ezer éve ismerjük gyógyhatását, de igazán csak a XVIII. században kezdték komolyan felhasználni. Európában eleinte csak gyógynövényként termesztették, majd dísznövényként ültették a nagyvárosok parkjaiba. Igénytelen növény, szinte mindenütt megterem. Rostokban gazdag, pirosas levélnyeléből ízletes saláta, kompót, leves, sőt torta is készíthető, de a levél felhasználását mellőzd, mert oxálsavat tartalmaz. Ha diétázol, akkor se hagyd ki a menüdből, mert kevés energiát tartalmaz (100g/16kcal). Sok magnézium, foszfor, szelén és kalcium van benne. Jelentő  A-, B-, és C-vitamin tartalma is. Vásárláskor a friss, üde szárakat válogasd, amelyek hűtőszekrényben egy hétig is elállnak. Legegyszerűbb burgonyahámozóval meghámozni. Mivel a savanykás rebarbara elég karakteres ízű, érdemes más gyümölcsökkel, például őszibarackkal, eperrel, szilvával, körtével megbolondítanod. Kompótját fűszerezheted szegfűszeggel és fahéjjal is – nagyon finom húsokkal is.

Íme, néhány különleges rebarbara recept:

0020581_1.jpg ()

Rebarbarasaláta

Hozzávalók:
60 dkg rebarbaraszár
2-3 evőkanál méz vagy 3-5 dkg kristálycukor
1,5-2 dl majonéz
citrom
1 dl tejfö

Elkészítés:
A rebarbarát tisztítsd meg és darabold fel 2-3 cm-es darabokra. Főzd meg mézes vagy cukrozott vízben, majd szűrd le. A majonézbe tegyél kevés citromot, mustárt és a leszűrt rebarbarát keverd bele. Érdemes kicsit „fellazítani” tejföllel, majd hűtés után tálalni.

Rebarbara leves

Hozzávalók:
30 dkg rebarbaraszár
1.5 liter víz
30 dkg cukor
2 db tojás sárgája
2 teáskanál liszt
fahéj, szegfűszeg, vanília – ízesítéshez

Elkészítés:
A rebarbara levélnyelét hámozd meg és vágd össze 2-3 centiméteres darabokra. Főzd meg cukros vízben, amibe beleteszed a fahéjat, a vaníliát és a szegfűszeget is. A tojássárgákat liszttel és vízzel keverd simára, majd folyamatos kevergetés közben öntsd a leveshez. Hidegen, lehűtve tálald.

Rebarbara kompót őszibarackkal:

Hozzávalók:
35-40 dkg rebarbaraszár
2 liter víz
3-5 db őszibarack
15 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg

Elkészítés:
A rebarbara levélnyelét hámozd meg és vágd össze 2-3 centiméteres darabokra, majd az őszibarackokat is kockázd össze. Cukrozott vízben főzd meg a rebarbarát, és főzés közben tedd bele a fahéjat és a szegfűszeget. Mielőtt megpuhul, néhány percig főzd együtt az őszibarackkal. Hűtés után fogyaszd.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X