Főoldal > DIÉTA > Így böjtölj kockázatok nélkül!

Így böjtölj kockázatok nélkül!

böjtdiétafogyókúrazsírégetés
0

Írta: and

Télen a nappalok sötétek és rövidek, felkelnünk is nehezebb, mint egy verőfényes nyári reggelen. Sok emberen úrrá lesz ilyenkor a levertség, rosszkedv, erőtlenség, asztalunkra kerülő ételeink pedig nehezebbek mint más évszakokban, így könnyen felugorhat ránk néhány kiló is. A böjtölés pozitív hatásaiAhogy korábban már írtunk róla, a böjtölés évezredeken át a vallási gyakorlatok részét képezte, […]

Télen a nappalok sötétek és rövidek, felkelnünk is nehezebb, mint egy verőfényes nyári reggelen. Sok emberen úrrá lesz ilyenkor a levertség, rosszkedv, erőtlenség, asztalunkra kerülő ételeink pedig nehezebbek mint más évszakokban, így könnyen felugorhat ránk néhány kiló is.

A böjtölés pozitív hatásai
Ahogy korábban már írtunk róla, a böjtölés évezredeken át a vallási gyakorlatok részét képezte, célja pedig egyfajta szellemi megtisztulás volt. Ma a böjtöt erre képzett orvosok és természetgyógyászok elsősorban egészségügyi problémák kezelésére, egészségmegőrzésre alkalmazzák. Úgy tartják, hogy a böjt hatékony módszer a súlyproblémák kezelésére, és olyan állapotokon is javíthat, mint például a pikkelysömör, az ízületi gyulladások és különböző autoimmun folyamatok. Kedvező tapasztalat, hogy böjtölés közben felszabadultságot élünk át, ráébredünk arra, hogy képesek vagyunk szenvedélyeinktől mentesen is létezni: több időnk lesz belső történéseink megfigyelésére és a világgal, természettel, önmagunkal való kapcsolatunk elmélyítésére, erőgyűjtésre.

A böjtölés veszélyei
Ma a böjtöt orvosok és természetgyógyászok gyakran alkalmazzák egészségügyi problémák kezelésére, ami önmagában nem feltétlenül rossz irány, sőt, bizonyos esetekben kifejezetten hasznos is lehet. Tévedés azonban az, hogy a böjt hatékony módszer a fogyáshoz is. Élettanilag ez ugyanis egy éhezéshez közeli állapotnak felel meg, ami csak felügyelet alatt és rövid ideig követhető, hosszabb távon kivitelezve egészségedet is károsíthatja. Ez az oka, hogy a dietetikusok általában nem tartják ideális módszernek az évek-évtizedek alatt felszedett nagyobb súlyfelesleg leadására. A böjtölés, „méregtelenítés” során szintén népszerű különböző méregtelenítő tabletták, hashajtó italok, juharszirupra épülő kúrák alkalmazása. Sajnos ezek hatásai gyakran drasztikusak, a szervezet számára kockázatosabbak lehetnek mint egy jól felépített böjtkúra. További hibalehetőség a böjt során a túlzott folyadékfogyasztás: valóban jobb, ha napi 0,5 liter helyett napi 1,5-2,5 liter folyadékot fogyasztasz, ám ha ennél sokkal többet iszol a leadás fokozódása nélkül – amire a nagy hőség vagy több órás sporttevékenység adna lehetőséget – az már ártalmas is lehet, extrém esetben bele is lehet halni a vízmérgezésbe! A böjtölés különösen kockázatos akkor, ha betegségektől szenvedsz, gyógyszereket használsz, mivel szervezeted egyensúlya sőt gyógyszerlebontása is megváltozhat ilyenkor, ezért orvosi felügyelet nélkül a hatások kiszámíthatatlanok.

0017135_1.jpg ()

Böjtölj egészségesen!

  •  A böjtöt elsősorban orvosi felügyelet alatt, böjtklinikákon javasolt végezni. Ha otthon fognál bele (ez csak gyakorlott böjtölőknek ajánlott), akkor is fontos, hogy előtte kérd ki orvosod és egy egészségügyi végzettséggel rendelkező, böjtölésben jártas szakember tanácsát.
  • Ha tehát meghoztad a döntést, jöhet a kivizsgálás, majd keress fel egy tehermentesítő böjtprogramot kínáló életmód- vagy wellness központot. Ezek nagy előnye, hogy a kúra alatt szakemberek felügyelik állapotod változásait.
  • Ha úgy döntesz otthon kezdesz böjtbe, előtte konzultálj orvosoddal és dietetikusoddal, és ha a kúra alatt kellemetlen panaszaid jelentkeznek, feltétlenül kérd ki szakember véleményét!
  • Kerüld a tested működésébe drasztikusan beavatkozó, bélflórádat károsító, hashajtásért felelős készítmények fogyasztását és a beöntést! Soha ne alkalmazz vízböjtöt, teaböjtöt és ne koplalj – ezek még orvosi felügyelet mellett is ártalmasak lehetnek! Ha szakember javasolja ezeket a módszereket, feltétlenül biztosítsátok  a folyamatos ellenérzés lehetőségét.

A böjtölés szakaszai

Bevezető nap
A böjt bevezető, tehermentesítő nappal indul, amelynek során már kevesebbet eszel a megszokott adagjaidnál (csak annyit, hogy jóllakj, és azt is könnyű, egészséges, friss alapanyagokból készült ételekkel). Ha fáradt vagy, pihenj egy nagyot, relaxálj, kapcsolj ki és kezdj el csak magaddal foglalkozni. Mondj le az élvezeti szerek használatáról, szakítsd meg megszokott viselkedési mintáidat, ami lehetővé teszi, hogy szabadnak és függetlennek érezhesd magad. Fokozatosan szakadj el a hétköznapoktól.

Böjti időszak
A böjt során kövesd a kiválasztott böjt szerint előírt étrendet. Ha rosszullétet, fizikai kellemetlenségeket tapasztalsz, kérd ki orvosod tanácsát! Komolyabb sport, intenzívebb testmozgás a böjtölés során nem ajánlott, ám a friss levegőn végzett, nem túl megterhelő mozgás – például a séta, tempós gyaloglás – kifejezetten javasolt. Kövesd az ösztöneidet – ha pihenésre vágysz, akkor pihenj, ha tele vagy tetterővel, akkor kirándulj egyet!

Felépítő napok
A böjtnek nincs értelme, ha ugyanazokhoz a rossz szokásaidhoz térsz vissza a befejezéskor, mint amelyeket korábban követtél. Nehézséget szokott okozni a felépítő időszak elhagyása: a böjt során szervezeted hozzászokik a kisebb ételmennyiséghez, amelyet csak fokozatosan növelhetsz, ha el szeretnéd kerülni az emésztőrendszer túlterhelésével járó panaszokat. A felépítő időszak Lützner tanácsai szerint körülbelül a böjtidőszak 1/3-a, vagyis 10 nap böjt után legalább 3 nap, 15 böjtnap után 5 felépítő nap következzék, melynek során fokozatosan térsz vissza az egészséges táplálkozáshoz, vagy tudatosan arra térsz át. Ha idáig eljutottál, akkor közérzeted jobb lesz, és energiaszinted is bőven meghaladja a böjt előtti állapotodat. Itt az ideje, hogy visszatérj mindennapi életedbe – de immár egy kicsit energikusabban és tudatosabban.

Ne feledd: Ha ezen szabályok mentén tervezed meg és végzed a böjtöt, akkor növelheted önismereted, bizonyos esetekben javíthatod egészségi állapotodat, összességében tehát csak nyersz a böjtöléssel. Egy túl szigorú, vagy kapkodva, gondos tervezés nélkül végrehajtott böjtkúrával viszont egészségedet akár maradandóan is károsíthatod, ezt ne felejtsd!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X