Főoldal > DIÉTA > Így fogyj egy ruhaméretet az újévben!

Így fogyj egy ruhaméretet az újévben!

diétaegészségfogyókúra
0

Írta:

Ha már unod a tésztát és a húst, akkor eljött az idő, hogy válts, és vegetáriánus ételekben gondolkozz. A zöldségekben található fehérjékkel hatásosan el tudod tüntetni a téli szünet dőzsölése és lustálkodása alatt derekadra telepedett úszógumit. És még jobban is fogod magad érezni, hangsúlyozza Kiss Erika dietetikus. – Tudományos dolgozatok és kutatások bizonyítják, hogy a […]

Ha már unod a tésztát és a húst, akkor eljött az idő, hogy válts, és vegetáriánus ételekben gondolkozz. A zöldségekben található fehérjékkel hatásosan el tudod tüntetni a téli szünet dőzsölése és lustálkodása alatt derekadra telepedett úszógumit. És még jobban is fogod magad érezni, hangsúlyozza Kiss Erika dietetikus.

– Tudományos dolgozatok és kutatások bizonyítják, hogy a természet milyen fontos szövetségesünk a táplálkozásban és az egészségmegőrzésben. A zöldségek segítségével egyszerű, könnyen elkészíthető és fogyasztható ételekkel gazdagíthatjuk étkezéseinket, amelyek sok betegségtől védenek meg minket. Csak néhány olyat említek, amelyek a rosszindulatú daganatok megelőzésében jelentős szerepet játszanak: a keresztesvirágúak (tehát a kelkáposzta és a brokkoli), valamint a piros és sárga zöldségek, gyümölcsök (répafélék, paradicsom, paprika, dinnye, sárgabarack). A csökkentett állati fehérjebevitel nem csupán a rák megelőzésében fontos. Segít abban is, hogy egészséges maradjon a szív, az érrendszer, az agy, segít elkerülni az infarktust és az oly gyakori érrendszeri betegségeket, a Parkinson-kórt, a cukorbetegséget és a kövérséget. Persze ha most gyorsan másfajta étkezésre szeretnél váltani, akkor ne a saját fejed után menj, hiszen fontos az is, hogy ne szenvedj hiányt tápanyagokban, vitaminokban. Kövesd hát a szakértő által összeállított, jól kiegyensúlyozott lakto-vegetáriánus étrendet. A napi 1400 kalóriát biztosító diétával két hét alatt néhány kilót veszíthetsz súlyodból. Ennek végeztével pedig visszatérhetsz, ha nem is az eredeti, de egy kicsit kevésbé szigorú étrendhez, ami persze továbbra is lehet vegetáriánus.

0023219_1.jpg ()

Lakto-ovo vega diéta

Nem tartalmaz húst, halat, puhatestűeket, rákféléket. De tejet, sajtot, tojást és bármilyen növényi eredetű ételt szabad fogyasztani, beleértve az algát is.
Előnye: általában nem jelentkezik hiánybetegség.
Hátránya: ha tejet, sajtot és tojást is fogyasztasz, akkor sok állati zsír és koleszterin kerül a szervezetbe, ugyanúgy, mint a húsban gazdag étrendnél. Az általunk javasolt menüben azonban kiegyensúlyoztuk ezen hatásokat.

Vegán diéta

Kerüld az állati eredetű ételeket, még a mézet is. Az asztalra kerülhet azonban minden, ami növényi.
Előnye: állati eredetű zsírok és koleszterin hiányában csökken a rosszindulatú daganatok, a magas vérnyomás, egyéb érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázata.
Hátránya: B12-vitaminban szegény étrend (hiszen ez a vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő), ezért vitaminkészítményeket is kell szedni a hiánybetegség elkerülése érdekében.

Lakto-vegetáriánus diéta

Ez az étrend kizárja a tojásfogyasztást, megengedi viszont a tej és a tejszármazékok alkalmazását, kiegészítve minden növényi táplálékkal.
Előnye: általában nem okoz hiánybetegséget. Vashiány előfordulhat azoknál a nőknél, akik termékeny korban vannak.
Hátránya: túl sok állati eredetű zsír és koleszterin felszívódásával jár, és ez káros lehet az egészségre. Zöldség és gyümölcs  nagy tételben, így tudod felszámolni a  deréktáj párnácskáit.

 

Vega

Minden nap

Reggeli

  • 2 deci tehéntej, szójatej vagy kalciummal dúsított rizstej. Ha nem szereted a tejet, akkor 15 deka sovány joghurt (92 kcal)
  • 3 deka kétszersült vagy 3 deka natúr kukoricapehely, vagy zabpehely, vagy müzli, vagy
    2,7 deka száraz keksz, vagy 5 deka barna kenyér (115 kcal)
  • 3 kiskanál alacsony cukortartalmú lekvár vagy 2 kiskanál méz (66 kcal)

Főétkezések között

Tízóraira és uzsonnára

  • 15 deka friss gyümölcs (65 kcal)
  • 3-4 darab olajos mag (mogyoró, dió, mandula, pisztácia) (68 kcal)

Fűszerezés

Két kiskanál lenmagolaj (83 kcal) nyers ételekhez hidegen
és két kiskanál extra szűz olívaolaj
(90 kcal)

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin januári számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X