Főoldal > DIÉTA > Így védd ki a gyermekkori elhízást!

Így védd ki a gyermekkori elhízást!

diétaegészségfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Általános szabályok: Olyan konyhai eljárásokat részesíts előnyben, amelyeknél kisebb a vitaminveszteség, gőzben párolás, kuktában főzés, roston/hirtelen sütés. Inkább olyan zsiradékokat használj, amelyek nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, pl. repce-, olíva- vagy napraforgóolaj. Az ebédnek az alábbi négy élelmiszercsoportot kell tartalmaznia: Gabona, kenyér, burgonya/rizs/tészta: törekedjen rá, hogy 50%-ban teljes kiőrlésű termékeket használj. Gyümölcsök, zöldségek: minden ebédnél […]

Általános szabályok:

  • Olyan konyhai eljárásokat részesíts előnyben, amelyeknél kisebb a vitaminveszteség, gőzben párolás, kuktában főzés, roston/hirtelen sütés.
  • Inkább olyan zsiradékokat használj, amelyek nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, pl. repce-, olíva- vagy napraforgóolaj.

Az ebédnek az alábbi négy élelmiszercsoportot kell tartalmaznia:

  • Gabona, kenyér, burgonya/rizs/tészta: törekedjen rá, hogy 50%-ban teljes kiőrlésű termékeket használj.
  • Gyümölcsök, zöldségek: minden ebédnél kínálj legalább egy idény- és/vagy helyi gyümölcsöt és legalább egy zöldséget (az egyik legyen friss). Csak édesítetlen gyümölcskonzerveket használj.
  • Húsok, halak: legfeljebb 30% zsírtartalmú húsok vagy hústermékek, max. kétszer egy héten. Halak és tenger gyümölcsei heti 1 alkalommal.
  • Tej és tejtermékek: használj zsírszegény termékeket.

0023232_1.jpg ()

Italok:

  • Minden étkezéshez kínálj vizet/ásványvizet (magas kalciumtartalommal), gyümölcs- és/vagy gyógyteát és hígított gyümölcslevet (egy rész gyümölcslé és egy rész víz).

A gyermekek menüjében szereplő élelmiszerek

Naponta többször fogyasztható élelmiszerek

  • Nyers, friss gyümölcs és zöldség
  • Teljes kiőrlésű gabonák, pl. kenyér, tészta, rizs
  • Zsírszegény tej/tejtermékek
  • Telítetlen zsírsavakban gazdag olajak
  • Só helyett friss fűszernövények

Naponta egyszer, illetve hetente többször fogyasztható élelmiszerek

  • Húsok és húskészítmények
  • Tojás
  • Hal
  • Burgonya/burgonyatermékek (nem olajban sült!)
  • Hüvelyesek

Mit kerülj a menü összeállításakor?

  • Konzerv gyümölcsök és zöldségek
  • Fehér kenyér és fehér lisztből készült termékek
  • Cukrozott édességek, üdítők, szörpök
  • Bő zsiradékban kisütött ételek
  • Erősen fűszerezett ételek

Forrás: A Nestlé Életmód Iránytű hírlevele


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X