Általános szabályok: Olyan konyhai eljárásokat részesíts előnyben, amelyeknél kisebb a vitaminveszteség, gőzben párolás, kuktában főzés, roston/hirtelen sütés. Inkább olyan zsiradékokat használj, amelyek nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, pl. repce-, olíva- vagy napraforgóolaj. Az ebédnek az alábbi négy élelmiszercsoportot kell tartalmaznia: Gabona, kenyér, burgonya/rizs/tészta: törekedjen rá, hogy 50%-ban teljes kiőrlésű termékeket használj. Gyümölcsök, zöldségek: minden ebédnél […]
Általános szabályok:
- Olyan konyhai eljárásokat részesíts előnyben, amelyeknél kisebb a vitaminveszteség, gőzben párolás, kuktában főzés, roston/hirtelen sütés.
- Inkább olyan zsiradékokat használj, amelyek nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, pl. repce-, olíva- vagy napraforgóolaj.
Az ebédnek az alábbi négy élelmiszercsoportot kell tartalmaznia:
- Gabona, kenyér, burgonya/rizs/tészta: törekedjen rá, hogy 50%-ban teljes kiőrlésű termékeket használj.
- Gyümölcsök, zöldségek: minden ebédnél kínálj legalább egy idény- és/vagy helyi gyümölcsöt és legalább egy zöldséget (az egyik legyen friss). Csak édesítetlen gyümölcskonzerveket használj.
- Húsok, halak: legfeljebb 30% zsírtartalmú húsok vagy hústermékek, max. kétszer egy héten. Halak és tenger gyümölcsei heti 1 alkalommal.
- Tej és tejtermékek: használj zsírszegény termékeket.
Italok:
- Minden étkezéshez kínálj vizet/ásványvizet (magas kalciumtartalommal), gyümölcs- és/vagy gyógyteát és hígított gyümölcslevet (egy rész gyümölcslé és egy rész víz).
A gyermekek menüjében szereplő élelmiszerek
Naponta többször fogyasztható élelmiszerek
- Nyers, friss gyümölcs és zöldség
- Teljes kiőrlésű gabonák, pl. kenyér, tészta, rizs
- Zsírszegény tej/tejtermékek
- Telítetlen zsírsavakban gazdag olajak
- Só helyett friss fűszernövények
Naponta egyszer, illetve hetente többször fogyasztható élelmiszerek
- Húsok és húskészítmények
- Tojás
- Hal
- Burgonya/burgonyatermékek (nem olajban sült!)
- Hüvelyesek
Mit kerülj a menü összeállításakor?
- Konzerv gyümölcsök és zöldségek
- Fehér kenyér és fehér lisztből készült termékek
- Cukrozott édességek, üdítők, szörpök
- Bő zsiradékban kisütött ételek
- Erősen fűszerezett ételek
Forrás: A Nestlé Életmód Iránytű hírlevele